Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
More

    Πως να βγάλετε μερικά εκατομμύρια ευρώ | Του Μάκη Ιωσηφίδη

    Η συνταγή για να βγάλει κάποιος μερικά εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να έχει γη και εγκαταστάσεις και κάνοντας ελάχιστες ενέργειες, εκτελέστηκε με απόλυτη επιτυχία στα Λιβερά Κοζάνης και είμαστε έτοιμοι να την ξαναδούμε να πετυχαίνει στον ορεινό όγκο πάνω από το Μανιάκι, το Αντίγονο και το Μεσόβουνο, από κάποια Γερμανική εταιρία.

    Τελικά, η συνταγή είναι απλή! Κατ’ αρχάς αποκτάς δικαιώματα πάνω σε μία δημόσια έκταση, την οποία έχεις ενοικιάσει έναντι πινακίου φακής. Καλό είναι η έκταση αυτή να βρίσκεται στην περιοχή του λιγνιτικού άξονα, όπου ζουν κάποιοι ιθαγενείς για τους οποίους δεν δίνει κανείς δεκάρα τσακιστή. Με τον τρόπο αυτό αξιοποιείς τον ενεργειακό χαρακτήρα και τις έτοιμες υποδομές μεταφοράς ενέργειας της περιοχής των ινδιάνων.

    Στη συνέχεια υποβάλεις έναν φάκελο για έκδοση άδειας που αφορά στην υλοποίηση μίας τεράστιας επένδυσης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου. Φροντίζεις, με όποιον πρόσφορο τρόπο έχεις, να λάβεις την άδεια. Αλλά προς θεού, δεν υλοποιείς την επένδυση! Απλώς πουλάς την άδεια και τη δυνατότητα εκμετάλλευσης της δημόσιας γης στην περιοχή των ιθαγενών. Δηλαδή, πουλάς αέρα! Τον αέρα των ιθαγενών και μάλιστα σε πολύ καλή τιμή, δηλαδή κάποια εκατομμύρια ευρώ!

    Τα εκατομμύρια ευρώ πηγαίνουν στο εξωτερικό, στις τσέπες των έξυπνων «επενδυτών», που δεν έχουν επενδύσει ούτε ένα ευρώ.

    Τι γίνεται όμως με τους ιθαγενείς, που συνεχίζουν να πεινάνε και να κρυώνουν στον δύσκολο χειμώνα της Δυτικής Μακεδονίας;

    Οι ιθαγενείς θέλουν να κάνουν κι αυτοί φωτοβολταϊκά, αλλά μικρά. Δεν έχουν δυνατότητες για μεγάλα. Θεωρούν ότι το κράτος έχει χρέος να τους δώσει άδειες, γιατί κατέστρεψε τον τόπο τους με την εξόρυξη του λιγνίτη, που έφερε ατμοσφαιρική ρύπανση και μόλυνση εδάφους και νερών, αλλά συνάμα κατέστρεψε και την τοπική οικονομία μετατρέποντας 220.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης σε σεληνιακό τοπίο (ορυχεία)! Βέβαια, το κράτος αδιαφορεί για τους ιθαγενείς. Το ίδιο και οι αρχηγοί των φυλών των ινδιάνων (περιφερειάρχης, δήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, διάφοροι εκπρόσωποι έρημοι κι απρόσωποι). Κοιτάζουν τη δουλίτσα τους και αφήνουν τους ινδιάνους να βγάλουν μόνοι τους τα κάστανα από τη φωτιά.

    Μερικές φορές οι ινδιάνοι καταντούν ενοχλητικοί. Για παράδειγμα έχουν μαζευτεί καμιά τριακοσαριά από αυτούς και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να κάνουν ένα φωτοβολταϊκό λαϊκής βάσης, αλλά επειδή είναι ιθαγενείς δεν τους δίνει κανένας σημασία. Μάλλον όλοι περιμένουν από τους ιθαγενείς να εγκαταλείψουν τη γη τους, έτσι ώστε να μπορέσουν οι ξένοι (π.χ. Γερμανοί) να φυτέψουν παντού φωτοβολταϊκά. Γιατί αν τους δώσουν άδειες να εγκαταστήσουν κι αυτοί φωτοβολταϊκά, θα μείνουν στον τόπο τους.

    Τελικά, βολεύει περισσότερο να τους αναγκάσουμε να πάνε όλοι στο εξωτερικό, π.χ. στη Γερμανία, όπου θα δουλεύουν ως βιομηχανικοί εργάτες σε εργοστάσια που θα κατασκευάζουν φωτοβολταϊκά που θα εγκατασταθούν στη Δυτική Μακεδονία για να θησαυρίσουν κάποιοι άνθρωποι που ζουν σε άλλη χώρα και έχουν δει τη Δυτική Μακεδονία μόνο σε χάρτες και σε σχέδια χρυσοφόρων φακέλων αδειοδότησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας!

    Μάκης Ιωσηφίδης

    πρώην Δήμαρχος Αμυνταίου

    πρώην Πρόεδρος Δικτύου Ενεργειακών Δήμων

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ