Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
More

    Πώς οι εφοριακοί μένουν χωρίς έλεγχο

    Πώς οι εφοριακοί μένουν χωρίς έλεγχο

    Στο τέλος του 2023 υπηρετούσαν στην φορολογική διοίκηση 10.770 υπάλληλοι. Μέσα στο 2023 διενεργήθηκαν έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης προϊσταμένων και υπαλλήλων της ΑΑΔΕ που αφορούσαν στο 0,75% του υπηρετούντος προσωπικού, ήτοι σε μόλις 81 άτομα. Το 2022 είχαν γίνει έλεγχοι σε 84 άτομα, το 2021 σε 85 άτομα και το 2020 σε 83 άτομα.


    Στο τέλος του 2024 αναμένεται πως στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα υπηρετούν 13.322 υπάλληλοι (οργανικά υπηρετούντες). Ωστόσο, ο επιχειρησιακός προγραμματισμός της ΑΑΔΕ δεν προβλέπει περισσότερους ελέγχους περιουσιακής κατάστασης σε σχέση με το 2023. Προβλέπει τη διενέργεια τουλάχιστον 65 ελέγχων περιουσιακής κατάστασης. Εκ των οποίων οι 25 σε προϊσταμένους Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων και Τμημάτων της ΑΑΔΕ και οι 40 έλεγχοι σε υπαλλήλους.

    Απλά να αναφέρουμε πως το 2014, βάσει μνημονιακής επιταγής, η τότε Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είχε προχωρήσει σε 212 ελέγχους περιουσιακής κατάστασης διευθυντών, υποδιευθυντών, εποπτών και τμηματαρχών και υπαλλήλων εφοριών και ελεγκτικών κέντρων. Το 2015 οι έλεγχοι αυτοί αυξήθηκαν στους 223. Στη φορολογική διοίκηση εκείνες τις χρονιές εργάζονταν περί τους 11.500 υπαλλήλους.

    Εσπευσαν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις πόθεν έσχες

    Ξανά στη βάση Μμνημονιακής επιταγής έως το Δεκέμβριο του 2015 είχε αξιολογηθεί το 92% των καταγγελιών που αφορούσαν σε εμπλοκή υπαλλήλων της φορολογικής διοίκησης σε υποθέσεις διαφθοράς και παράνομες πράξεις και διενεργήθηκαν έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης, εντοπισμού ποινικών αδικημάτων και πειθαρχικών παραπτωμάτων και επιτόπιοι έλεγχοι πρόληψης παραβατικής συμπεριφοράς των υπαλλήλων.

    Αυτό που έχει ειδική αξία είναι πως οι περισσότεροι από τους εφοριακούς που μπήκαν στο στόχαστρο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών το 2014 και το 2015 έσπευσαν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις πόθεν έσχες σε βάθος δεκαετίας, για να δικαιολογήσουν τις αποκλίσεις μεταξύ του δηλωθέντος εισοδήματος και των δαπανών τους, αλλά και για να δικαιολογήσουν εμβάσματα στο εξωτερικό άνω των 100.000 ευρώ.


    Μπορεί η ΑΑΔΕ να έχει την τελευταία δεκαετία ψηφιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και η επαφή των εφοριακών και τελωνειακών με τους φορολογουμένους και τις επιχειρήσεις να μην είναι καθημερινή, όπως στο παρελθόν, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως έχει εξαλείφει η διαφθορά και η συναλλαγή. Και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται οι μειωμένοι έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης εφοριακών.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ