Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
More

    Πώς θα αρνηθείτε τη χρήση των προσωπικών σας δεδομένων από το AI της Meta: Βήμα – βήμα η διαδικασία

    Πώς θα αρνηθείτε τη χρήση των προσωπικών σας δεδομένων από το AI της Meta: Βήμα – βήμα η διαδικασία

    Τι ακριβώς πρέπει να κάνετε για να εξαιρεθεί ο λογαριασμός σας στο Facebook και στο Instagram, ώστε να μη χρησιμοποιούνται τα προσωπικά σας δεδομένα από τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης της Meta.

    Μετά από μια μεγάλη μάχη, η ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων (DPC) κατόρθωσε να βάλει ένα μεγάλο εμπόδιο στα σχέδια της Meta να επιτρέπει στην τεχνητή νοημοσύνη της να χρησιμοποιεί το περιεχόμενο των χρηστών του Facebook και του Instagram χωρίς τη συναίνεσή τους.

    Η DPC, που είναι ο επικεφαλής ρυθμιστικός φορέας προστασίας της ιδιωτικής ζωής της Meta στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζήτησε από τη Meta να διακόψει τις δραστηριότητες χρήσης δεδομένων των χρηστών της, μέχρι να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες ότι τα σχέδια του τεχνολογικού κολοσσού δε συμμορφώνονταν με το Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (GDPR).

    Σημειώνουμε πως είχαν προηγηθεί καταγγελίες οργανώσεων προστασίας της ιδιωτικής ζωής, όπως η Noyb και το Νορβηγικό Συμβούλιο Καταναλωτών, οι οποίες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την πιθανή παραβίαση του GDPR από τη Meta, υπογραμμίζοντας την έλλειψη ρητής συγκατάθεσης των χρηστών, καθώς και την ανεπαρκή διαφάνεια όσον αφορά τους μηχανισμούς εξαίρεσης.

    Από την πλευρά της, η Meta εξέφρασε την απογοήτευσή της, υποστηρίζοντας ότι οι περιορισμοί που απαιτεί η DPC είναι ένα πλήγμα για την ευρωπαϊκή καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα της τεχνητής νοημοσύνης.

    Παρόλα αυτά, η εταιρία αναγκάστηκε να συμμορφωθεί στην εντολή της DPC και έτσι οι Ευρωπαίοι πολίτες (σε αντίθεση με την πλειοψηφία των υπόλοιπων χρηστών που διαθέτουν προφίλ σε Facebook και Instagram) έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν την εξαίρεσή τους από την αξιοποίηση του περιεχομένου τους από τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης της Meta.

    Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκε σελίδα της Meta, στην οποία υπάρχει διαθέσιμη η αίτηση. Η σελίδα αναφέρει:

    «Έχετε το δικαίωμα να δηλώσετε την εναντίωσή σας στη χρήση από πλευράς του Meta των πληροφοριών που έχετε κοινοποιήσει στα Προϊόντα και στις υπηρεσίες μας για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της τεχνητής νοημοσύνης στο Meta. Μπορείτε να υποβάλετε αυτήν τη φόρμα για να ασκήσετε το δικαίωμά σας.

    Η τεχνητή νοημοσύνη στο Meta είναι μια συλλογή από λειτουργίες και εμπειρίες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, όπως το Meta AI και τα δημιουργικά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, μαζί με τα μοντέλα που τις υποστηρίζουν.

    Στις πληροφορίες που κοινοποιείτε στα Προϊόντα και στις υπηρεσίες μας μπορεί να περιλαμβάνονται τα εξής:

    – Δημοσιεύσεις

    – Φωτογραφίες και λεζάντες

    – Τα μηνύματα που στέλνετε σε μια οντότητα τεχνητής νοημοσύνης

    Δεν χρησιμοποιούμε το περιεχόμενο των ιδιωτικών μηνυμάτων που στέλνετε σε φίλους και συγγενείς για την εκπαίδευση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

    Θα εξετάσουμε τα αιτήματα εναντίωσης σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία περί προστασίας των δεδομένων. Αν το αίτημά σας εγκριθεί, θα εφαρμοστεί από εδώ και στο εξής».

    Πώς θα κάνετε ένσταση

    Για να δηλώσετε την εναντίωσή σας όσον αφορά τη χρήση των προσωπικών σας δεδομένων από τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης της Meta, θα πρέπει αρχικά να επισκεφθείτε τη σελίδα με τη φόρμα της σχετικής αίτησης, κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

    Θα πρέπει πρώτα να έχετε συνδεθεί στο προφίλ σας.

    Θα οδηγηθείτε στην παρακάτω σελίδα, όπου θα πρέπει να επιλέξετε τη χώρα διαμονής σας και να συμπληρώσετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) με την οποία είναι συνδεδεμένος ο λογαριασμός σας στο Facebook και το Instagram.

    Έπειτα θα πρέπει να συμπληρώσετε το πεδίο με τη λεζάντα «Περιγράψτε πώς σας επηρεάζει αυτή η επεξεργασία». Εκεί, θα γράψετε τις ανησυχίες σας σε σχέση με την πιθανή χρήση των προσωπικών σας στοιχείων από το AI της Meta. Εάν θέλετε, μπορείτε να αντιγράψετε το παρακάτω κείμενο:

    Δε συναινώ στη χρήση του περιεχομένου που δημοσιεύω, συμπεριλαμβανομένων των εικόνων, των λεζάντων και των μηνυμάτων μου, από τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης της Meta.

    Καθώς δε θα έχω τον έλεγχο όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να αξιοποιηθεί το περιεχόμενό μου από το AI της Meta, έχω ανησυχίες σε σχέση με την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των προσωπικών μου δεδομένων.

    Εφόσον, λοιπόν, δε συναινώ με τη χρήση των προσωπικών μου δεδομένων από τη Meta, η χρήση αυτή θα ήταν παράνομη και θα συνιστούσε κλοπή των προσωπικών μου δεδομένων.

    Τέλος, θα πατήσετε Υποβολή.

    Παρακάτω έχουμε σημειώσει με κόκκινο βέλος όλα τα πεδία που θα πρέπει να συμπληρώσετε:

    Θα σας σταλεί στο e-mail σας ένα μήνυμα με έναν κωδικό ο οποίος θα σας ζητηθεί μόλις πατήσετε «Υποβολή». Αφού συμπληρώσετε τον κωδικό, το αίτημά σας θα καταχωρηθεί και θα λάβετε απάντηση από την ομάδα «Privacy Operations» της Meta, εντός ολίγων λεπτών.

    Η υπογράφουσα συμπλήρωσε την ίδια ακριβώς αίτηση και έπειτα από λίγα λεπτά έλαβε μήνυμα ότι το αίτημα ένστασης έγινε δεκτό. Δείτε το μήνυμα έγκρισης του αιτήματος εξαίρεσης:

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ