Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
More

    Πώς θα δηλώσετε τα εισοδήματα από ακίνητα στο E2

    Πώς θα δηλώσετε τα εισοδήματα από ακίνητα στο E2

    Στο έντυπο Ε2 συμπληρώνονται για κάθε ακίνητο που εκμισθώθηκε κατά τη διάρκεια του 2023 αναλυτικά περιγραφικά στοιχεία, καθώς και συγκεντρωτικά δεδομένα για τα μισθώματα που εισπράχθηκαν ή για τα μισθώματα που προκύπτουν με τεκμαρτό τρόπο στις περιπτώσεις της ιδιοχρησιμοποίησης και της δωρεάν παραχώρησης.


    Επίσης, στο Ε2 δηλώνονται και τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις, τύπου Airbnb, με την υποσημείωση ότι το ενδιαφέρον της ΑΑΔΕ για τα συγκεκριμένα εισοδήματα είναι αυξημένο, επειδή το 2023 καταγράφηκαν αυξημένες πληρότητες έως και 100% και οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα ελέγξουν εάν αυτά δηλώθηκαν στην ειδική εφαρμογή του TAXISnet.

    Το έντυπο Ε2 δεν πρέπει να συμπληρώνεται σε περίπτωση:

    α) Καταβολής αποζημίωσης για την πρόωρη λύση της μίσθωσης από τον μισθωτή καθώς και της άυλης αξίας στις περιπτώσεις μικτών συμβάσεων, ήτοι συμβάσεων όπου πέραν του δικαιώματος μίσθωσης περιλαμβάνεται και το δικαίωμα εμπορικής εκμετάλλευσης του ακινήτου.


    β) Ιδιοκατοίκησης κύριας ή δευτερεύουσας κατοικίας (εξοχικής ή μη εξοχικής) ή χρήσης για τις ανάγκες του φορολογούμενου χώρου στάθμευσης-αποθήκης με διαφορετική διεύθυνση από αυτή της κύριας κατοικίας ή δευτερεύουσας.

    Σημειώνεται ότι από το σύνολο των εισοδημάτων από ακίνητα που δηλώνει κάθε φορολογούμενος αφαιρείται ποσό ίσο με το 5% ως έκπτωση για δαπάνες επισκευής και συντήρησης χωρίς δικαιολογητικά. Η έκπτωση γίνεται αυτόματα κατά την εκκαθάριση της δήλωσης από την ΑΑΔΕ. Στη συνέχεια το ποσό που απομένει φορολογείται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ, με κλίμακα στην οποία ισχύουν συντελεστές φόρου:

    α) 15% μέχρι το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος 12.000 ευρώ

    β) 35% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ

    γ) 45% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ.




    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ