Κυριακή, 20 Οκτωβρίου, 2024
More

    Πώς θα επιστρέψουν «θεραπευμένα» δάνεια στις τράπεζες

    Πώς θα επιστρέψουν «θεραπευμένα» δάνεια στις τράπεζες

    Σε εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) σχετικά με τους όρους υπό τους οποίους τα «θεραπευμένα» κόκκινα δάνεια της κρίσης θα μπορέσουν να επιστρέψουν στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών.

    Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, οι τράπεζες μπορούν να επαναφέρουν δάνεια που έχουν ρυθμιστεί και εξυπηρετούνται για τουλάχιστον τρία χρόνια, χωρίς να υπάρχει περιορισμός επιστροφής ενός δανείου στην ίδια τράπεζα από την οποία είχε αρχικά εκταμιευθεί.


    Η επιδίωξη των τραπεζών είναι να εντάξουν ξανά τα «πρασινισμένα» δάνεια στους ισολογισμούς τους. Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος τα δάνεια αυτά να ξανακοκκινίσουν και να αυξήσουν εκ νέου τους δείκτες Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ).

    Εκτιμάται ότι, σταδιακά από το 2025, όταν και θα έχουν ωριμάσει τα ρυθμισμένα και εξυπηρετούμενα δάνεια, θα επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα δάνεια συνολικής αξίας 15-20 δισ. ευρώ.

    Για παράδειγμα, ένα δάνειο που αρχικά εκταμιεύθηκε από την Εθνική Τράπεζα το 2009 και στη συνέχεια, λόγω οικονομικών δυσκολιών του δανειολήπτη, έπαψε να εξυπηρετείται, πωλήθηκε σε εταιρεία διαχείρισης το 2022. Εάν ο δανειολήπτης καταφέρει να ρυθμίσει το δάνειο και να το εξυπηρετεί κανονικά για τρία συνεχόμενα χρόνια, το δάνειο αυτό θα μπορούσε να επιστρέψει στον ισολογισμό της Εθνικής Τράπεζας.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ