Η συνολική μας υγεία και ευεξία φαίνεται να εξαρτάται και από τις θερμίδες που καταναλώνουμε αλλά το να τις μετράμε με έναν σχεδόν εμμονικό τρόπο, μόνο άγχος μπορεί να μας προσθέσει.
Εκτός αυτού, είναι αδύνατο να είμαστε πάντοτε ακριβείς αφού ο FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) επισημαίνει ένα περιθώριο σφάλματος της τάξεως του 20% για τις θερμίδες και άλλα θρεπτικά συστατικά που περιλαμβάνονται στις ετικέτες των τροφίμων. Ακόμα και τα… έξυπνα ρολόγια μας, υποπίπτουν σε σφάλματα.
Είναι φανερό λοιπόν πως συχνά βασιζόμαστε επηρεασμένοι από τις τάσεις σε ανακριβή μέσα υπολογισμών αντί απλά να εμπιστευτούμε τα σημάδια πείνας και πληρότητας που μας στέλνει το ίδιο μας το σώμα.
Κατά πόσον είναι τελικά δυνατή η… απενεργοποίηση αυτής της αριθμομηχανής; Πώς μπορούμε να κόψουμε τη συνήθεια να μετράμε και να ξαναμετράμε θερμίδες;
Δοκιμάστε το food journaling
Αντί να παρακολουθείτε μονίμως τις θερμίδες μέσω εφαρμογών, δοκιμάστε να καταγράψετε το επίπεδο της πείνας σας πριν φάτε, τι καταναλώσατε τελικά και τα επίπεδα πληρότητας και ικανοποίησης όταν τελειώσατε το φαγητό σας.
Το να σημειώνετε το πώς αισθάνεστε την ώρα του φαγητού μπορεί επίσης να σας φανεί χρήσιμο. Για παράδειγμα, είστε αγχωμένοι; Μήπως κουρασμένοι;
Σε πρακτικό επίπεδο, η καταγραφή όλων αυτών σας αποσπά την προσοχή από την μέτρηση των θερμίδων. Επιπλέον, μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια καλύτερη εικόνα για το πώς η διάθεση και τα συναισθήματά σας επηρεάζουν τις διατροφικές σας επιλογές. Με την πάροδο του χρόνου, θα κατανοήσετε καλύτερα το σώμα σας και τις διατροφικές σας συνήθειες, γεγονός που μπορεί να σας χαρίσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ηρεμία.
Αποφασίστε τι θέλετε να καταναλώσετε σε ένα εστιατόριο πριν δείτε το μενού
Ρωτήστε τον εαυτό σας: «Τι θα με ικανοποιούσε σήμερα; Έχω όρεξη για κρέας και σαλάτα ή για ζυμαρικά»; Μόλις αποφασίσετε, ανοίξτε τον κατάλογο κατευθείαν σε αυτήν την ενότητα και επιλέξτε κάτι που σας αρέσει, προσπαθώντας να δώσετε όσο το δυνατόν λιγότερη προσοχή στις θερμίδες και περισσότερο στο τι θα σας ευχαριστούσε τη δεδομένη στιγμή.
Αν κάποιος άλλος αρχίσει να μιλάει για θερμίδες, αλλάξτε τη συζήτηση
Υπάρχουν τόσα άλλα ενδιαφέροντα θέματα να συζητήσετε όπως βιβλία, σειρές, ταινίες, χόμπι κτλ.
Απολαύστε το φαγητό σας
Ακόμα κι αν κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να κάνετε διατροφικές επιλογές με βάση τα επίπεδα της πείνας και τις προτιμήσεις σας, θα υπάρξουν στιγμές που ο εγκέφαλός σας θα αρχίσει να σας βάζει στον πειρασμό λόγω συνήθειας να μετρήσετε τις θερμίδες. Εσείς απλά, φάτε αργά, απολαμβάνοντας τη γεύση, τη μυρωδιά, την υφή του φαγητού σας.
Σας ικανοποιεί το φαγητό σας αυτή τη στιγμή; Εάν όχι, τι θα αλλάζατε για να αυξήσετε το επίπεδο της ικανοποίησης;
Εάν αυτό δεν λειτουργεί για εσάς, μπορείτε να ανατρέξτε στη λίστα με τις υποχρεώσεις σας, να ονειρευτείτε τις επερχόμενες διακοπές σας, να σκεφτείτε μια σημαντική συζήτηση που πρέπει να κάνετε, τα σχέδια για το Σαββατοκύριακο – οτιδήποτε θα σας σταματήσει από το να πέσετε στην παγίδα περιττών υπολογισμών.
Κάντε υπομονή
Λάβετε υπόψη ότι ακόμα κι αν εφαρμόσετε όλες τις παραπάνω συμβουλές στην πράξη, πιθανότατα θα συνεχίσετε να κάνετε σκέψεις για την ποσότητα των θερμίδων.
Αποδεχτείτε ότι αυτό είναι αναπόφευκτο τουλάχιστον στην αρχή και απλά συνεχίστε να απομακρύνετε τις σκέψεις όταν μπορείτε. Να είστε βέβαιοι πως με τον καιρό, οι σκέψεις των θερμίδων στο μυαλό σας θα ησυχάσουν και η σχέση σας με το σώμα και την εικόνα σας πιθανότατα θα είναι πιο ισορροπημένη.
Πηγή: VITA