Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
More

  Πώς την «πάτησε» η Πορτογαλία με την κατάργηση της Χρυσής Βίζας

  Οι πωλήσεις κατοικιών στην Πορτογαλία υποχώρησαν τους πρώτους έξι μήνες του έτους, καθώς η αύξηση των επιτοκίων και η απόφαση της κυβέρνησης να τερματίσει τα κίνητρα για ορισμένους ξένους αγοραστές επηρέασαν την αγορά κατοικίας, σύμφωνα με τον πάροχο υπηρεσιών ακινήτων Jones Lang LaSalle.

  Όπως αναφέρει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, οι πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν στη χώρα της Ιβηρικής κατά 22% στις 68.000 μονάδες το πρώτο εξάμηνο του έτους από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, δήλωσε η JLL σε παρουσίαση την Πέμπτη. Το 2022, περίπου 168.000 κατοικίες πωλήθηκαν στην Πορτογαλία, ο υψηλότερος όγκος πωλήσεων που έχει καταγραφεί.
  Ωστόσο, οι τιμές των ακινήτων δεν αναμένεται να μειωθούν σύντομα καθώς η ζήτηση για κατοικίες συνεχίζει να ξεπερνά τη διαθεσιμότητα, σύμφωνα με την JLL.

  «Συνεχίζει να υπάρχει διαρθρωτική έλλειψη προσφοράς», δήλωσε η Τζοάνα Φονσέκα, επικεφαλής έρευνας στο JLL, σε παρουσίαση στη Λισαβόνα την Πέμπτη. «Ο ρυθμός των νέων κατοικιών που φτάνουν στην αγορά συνεχίζει να είναι πολύ χαμηλότερος από τον όγκο της ζήτησης».

  Η μετανάστευση

  Νωρίτερα φέτος, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το πρόγραμμα χρυσής βίζας για να περιορίσει την κερδοσκοπία στην αγορά ακινήτων και να βοηθήσει να τερματιστεί η στεγαστική κρίση σε πόλεις όπως η Λισαβόνα, όπου οι τιμές των ακινήτων υπερτριπλασιάστηκαν από το 2015. Η σοσιαλιστική κυβέρνησή του θα τερματίσει το λεγόμενο καθεστώς μη συνήθους κατοίκου το επόμενο έτος, το οποίο προσφέρει χαμηλότερους συντελεστές φόρου εισοδήματος για μια περίοδο 10 ετών σε άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις που θα μετακομίσουν στη χώρα.

  Σύμφωνα με το Bloomberg, και τα δύο προγράμματα συνέβαλαν στην αναζωογόνηση της ετοιμοθάνατης αγοράς ακινήτων της Πορτογαλίας μετά το 2011, καθώς η χώρα αγωνιζόταν να βγει από βαθιά ύφεση. Ενώ αυτά τα προγράμματα εξακολουθούν να βοηθούν στην προσέλκυση ξένων αγοραστών ακινήτων, τώρα αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό κλάσμα των συμφωνιών ακινήτων στην Πορτογαλία.

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία | Στείλε μας το άρθρο σου στο [email protected]
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ