Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Πώς ξεκλείδωσε ο δρόμος για τη συμφωνία

    Πώς ξεκλείδωσε ο δρόμος για τη συμφωνία

    [quote font=”tahoma” font_size=”18″ color=”#3d3d3d” arrow=”yes” align=”left”]Αλλαγή κλίματος με ασφαλιστικό και εργασιακά στο τραπέζι[/quote]

    Μεγάλες προσδοκίες για συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών, ακόμη και τις επόμενες μέρες δημιουργούνται τις τελευταίες ώρες, ενώ στο τραπέζι μπαίνουν πλέον ξεκάθαρα τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

    Μετά την ξαφνική εμπλοκή που είχε περιγράψει το Μέγαρο Μαξίμου είναι εμφανές ότι υπάρχει πρόοδος ενώ μπαίνουν θέματα που, όλο αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση θεωρούσε «κόκκινες γραμμές» και ήθελε την μετάθεσή τους για τη «μεγάλη» διαπραγμάτευση.

    Πλέον κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να υπάρξει μια πρώτη συμφωνία μέσα στις επόμενες μέρες, αλλά και δήλωση προόδου στο Eurogroup, κάτι που θα στείλει το ανάλογο σήμα στην ΕΚΤ.

    Αυτό που «ξεκλειδώνει» τη συμφωνία είναι η σύγκλιση στα δύο πιο δύσκολα θέματα για τα οποία δεν είχε σημειωθεί μέχρι τώρα κάποια σημαντική πρόοδος, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

    Για τις συντάξεις θα υπάρξει παρέμβαση, ωστόσο θα προστατευτεί η τρίτη ηλικία από την φτώχεια, όπως όλα δείχνουν.

    Όσο για τα εργασιακά, υπάρχει σύγκλιση στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επαναφορά των οποίων θέλει η κυβέρνηση παρά την επιμονή περί του αντιθέτου, που επιδεικνύουν οι δανειστές.

    Αλέξης Τσίπρας και Ζαν Κ. Γιούνκερ συμφώνησαν να υπάρξει «ένα μοντέρνο και αποτελεσματικό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα» -δηλαδή να μην γίνουμε «Βουλγαρία»,.

    [ad id=”6783″]

    Για εργασιακά και ασφαλιστικό συζήτησαν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ κατέγραψαν και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. Κατά τη συζήτηση υπήρξε σύγκλιση απόψεων για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αναφέρεται σε κοινή δήλωση των δύο.

    Στη συζήτηση έγινε ιδιαίτερη μνεία στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος.

    Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.

    Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.

    Οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στα πλαίσια του Brussels Group.

    Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σημείωναν ότι μέσω της κοινής δήλωσης του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τοποθετήθηκε με σαφήνεια τόσο στο θέμα της ρύθμισης της αγοράς εργασίας όσο και σε αυτό του συνταξιοδοτικού συστήματος.

    Το Μαξίμου σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες:

    • Ένα σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων κατά τα βέλτιστα ευρωπαϊκά πρότυπα,
    • Ως βασικό στόχο του συνταξιοδοτικού συστήματος την αποφυγή της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.

    «Ευελπιστούμε ότι το νηφάλιο μήνυμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισακουστεί από όλες τις πλευρές» καταλήγουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

    Κοινή δήλωση εξέδωσαν οι «Θεσμοί», ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, στην οποία τονίζουν τη δέσμευσή τους να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.

    «Η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιράζονται τον ίδιο στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ανάπτυξη», σημειώνεται στην κοινή δήλωση, η οποία συνεχίζει:

    «Οι θεσμοί εξακολουθούν να εργάζονται στενά για την επίτευξη αυτού του στόχου. Και οι τρεις θεσμοί εργάζονται σκληρά προκειμένου να επιτευχθεί απτή πρόοδος στις 11 Μαΐου».

    Πηγή: newsbeast.gr

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ