Πόσο γρήγορα πωλούνται οι κατοικίες στην Ελλάδα; Πρωταθλητής ο νομός Θεσσαλονίκης
Η αυξημένη ζήτηση για κατοικίες στον Νομό Θεσσαλονίκης φαίνεται να είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού ανταγωνιστικών τιμών και υψηλής προσβασιμότητας.
Ο περιορισμένος αριθμός διαθέσιμων κατοικιών προς πώληση, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες τιμές, διαμορφώνει ένα ενδιαφέρον σκηνικό στην ελληνική αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με ανάλυση του Spitogatos Insights, βασισμένη στον Δείκτη Τιμών SPI (Spitogatos Price Index), παρουσιάζονται σημαντικές διαφορές στον χρόνο απορρόφησης των κατοικιών ανά περιοχή, αποκαλύπτοντας πολύτιμες πληροφορίες για τις τάσεις της αγοράς το 2024.
Στην Αττική, η μέση διάρκεια για την πώληση μιας κατοικίας κυμάνθηκε περίπου στους έξι μήνες κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos. Αυτή η διάρκεια υπογραμμίζει την έντονη ζήτηση, ιδιαίτερα σε περιοχές με υψηλή πληθυσμιακή συγκέντρωση. Ωστόσο, τα δεδομένα δείχνουν ότι η Θεσσαλονίκη, και ιδιαίτερα τα προάστιά της, κατέχει τον ταχύτερο ρυθμό απορρόφησης. Στο τρίτο τρίμηνο του 2024, ο χρόνος που χρειάστηκε για να πωληθεί μια κατοικία ήταν κατά δύο εβδομάδες μικρότερος από την Αττική, αγγίζοντας τους 5,5 μήνες.
Τα προάστια της Θεσσαλονίκης αναδείχθηκαν ως η κορυφαία επιλογή για εγχώριους αγοραστές, σύμφωνα με τον Δείκτη Ζήτησης SDI, που βασίζεται στις αναζητήσεις της πλατφόρμας Spitogatos. Η αυξημένη ζήτηση για κατοικίες στον Νομό Θεσσαλονίκης φαίνεται να είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού ανταγωνιστικών τιμών και υψηλής προσβασιμότητας.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα, ο χρόνος απορρόφησης ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή. Στα Νησιά του Αιγαίου, η μέση διάρκεια πώλησης ήταν περίπου επτά μήνες, ενώ στα Νησιά του Ιονίου σημειώθηκε ακόμα πιο αργός ρυθμός, φτάνοντας τους 7,8 μήνες το τρίτο τρίμηνο του 2024. Αντίθετα, στην Κρήτη, ο χρόνος απορρόφησης ευθυγραμμίστηκε με εκείνον των Νησιών του Αιγαίου.
Στην ηπειρωτική χώρα, η Πελοπόννησος κατέγραψε τον χαμηλότερο ρυθμό πωλήσεων, ενώ στη Μακεδονία και την Ήπειρο ο χρόνος απορρόφησης μειώθηκε σταδιακά μέσα στο έτος. Στη Μακεδονία, για παράδειγμα, η μέση διάρκεια πώλησης μειώθηκε από 7,7 μήνες στο πρώτο τρίμηνο του 2024, σε 6,4 μήνες στο τρίτο τρίμηνο, αποδεικνύοντας την αυξανόμενη κινητικότητα της αγοράς στην περιοχή.