Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024
More

    Πότε οι δαπάνες για προμήθειες αδράνειας εκπίπτουν από τα επιχειρηματικά έξοδα

    Πότε οι δαπάνες για προμήθειες αδράνειας εκπίπτουν από τα επιχειρηματικά έξοδα

    Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εξέδωσε νέα εγκύκλιο σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση της προμήθειας αδράνειας (commitment fees) ως αντάλλαγμα για την παροχή πίστωσης.

    Η εγκύκλιος παρέχει σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για τη φορολογική αντιμετώπιση των εν λόγω προμηθειών σε τραπεζικές συμβάσεις παροχής πίστωσης. Η προμήθεια αδράνειας αποτελεί χρηματοοικονομικό κόστος που καταβάλλεται από τις επιχειρήσεις στις τράπεζες για τη δέσμευση κεφαλαίων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά. Αυτό το κόστος καταβάλλεται ακόμη και αν ο δανειολήπτης δεν χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα κεφάλαια, και διασφαλίζει συγκεκριμένο και συμφωνημένο επιτόκιο για την παροχή της πίστωσης.


    Η προμήθεια αδράνειας συνιστά ουσιαστικά το αντιστάθμισμα του χρηματοοικονομικού κόστους για μια ξεχωριστή υπηρεσία που ανέλαβε η τράπεζα προκειμένου να θέτει στη διάθεση του πιστολήπτη πιστώσεις υπό καθορισμένους όρους, κατά τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης, υποχρέωση η οποία υφίσταται ακόμη και στην περίπτωση που ο πιστολήπτης δεν χρειαστεί τα διαθέσιμα από την τράπεζα κεφάλαια.

    Περαιτέρω, ο πιστολήπτης δεν επιβαρύνεται εξαρχής με το σύνολο του επιτοκίου για τα πρόσθετα αυτά εγκεκριμένα κεφάλαια, το οποίο, κατά κανόνα, είναι υψηλότερο της προμήθειας, αλλά μόνο από το χρονικό σημείο που θα τα χρειαστεί και θα του καταβληθούν από την τράπεζα. Επιπλέον, η καταβολή της προμήθειας αδράνειας εξασφαλίζει στις επιχειρήσεις, όχι μόνο την απολύτως αναγκαία χρηματοδότηση, αλλά, κατά κανόνα, και συγκεκριμένο και εξαρχής συμφωνημένο επιτόκιο.

    Οι δαπάνες για προμήθειες αδράνειας μπορούν να εκπίπτουν από τα επιχειρηματικά έξοδα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 του ν.4172/2013, εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:


    • Πραγματοποιούνται προς το συμφέρον της επιχείρησης ή κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές της.

    • Αντιστοιχούν σε πραγματική συναλλαγή και η αξία τους δεν κρίνεται κατώτερη ή ανώτερη της αγοραίας.

    • Εγγράφονται στα βιβλία απεικόνισης των συναλλαγών της περιόδου κατά την οποία πραγματοποιούνται και αποδεικνύονται με κατάλληλα δικαιολογητικά.

    Η προμήθεια αδράνειας συνιστά αντιστάθμισμα του χρηματοοικονομικού κόστους για τη δέσμευση κεφαλαίων και δεν αποτελεί τόκο. Η καταβολή της προμήθειας εξασφαλίζει την ετοιμότητα της τράπεζας να παρέχει τα συμφωνηθέντα κεφάλαια κατά τη διάρκεια της σύμβασης.

    Για να διαπιστωθεί αν οι δαπάνες αυτές πραγματοποιούνται προς το συμφέρον της επιχείρησης ή κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές της, εξετάζεται:

    • Αν το κόστος της προμήθειας αδράνειας είναι χαμηλότερο από το κόστος άμεσης εκταμίευσης του συνολικού ποσού της πίστωσης.

    • Αν ο όρος της προμήθειας αδράνειας περιέχεται σε αντίστοιχες συμβάσεις τραπεζικού δανεισμού, ώστε να διαπιστωθεί αν αποτελούν συνήθεις εμπορικές συναλλαγές.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ