Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024
More

    Πόθεν Έσχες: Σε παραγωγική λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή – Τι πρέπει να προσέξετε

    Πόθεν Έσχες: Σε παραγωγική λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή – Τι πρέπει να προσέξετε

    Σε παραγωγική λειτουργία έχει τεθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή ΠΟΘΕΝ για την υποβολή των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) για το έτος 2023, με αναφορά στη χρήση του 2022.

    Οι δηλώσεις αυτές, που αφορούν όλους τους υπόχρεους και υποβάλλονται σε όλα τα όργανα ελέγχου σύμφωνα με τον νόμο 5026/2023, υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της ενιαίας διαδικτυακής εφαρμογής (www.pothen.gr).


    Σημαντική προθεσμία έχει οριστεί η 31η Δεκεμβρίου 2024, η οποία αφορά τις ετήσιες Δ.Π.Κ. για τα έτη 2023 και 2024, καθώς και τις αρχικές δηλώσεις υπόχρεων που απέκτησαν την ιδιότητα αυτή από την 28η Φεβρουαρίου 2023 έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2024.

    Σημειώνεται ότι η αρχική Δ.Π.Κ. υποχρεωτικά περιλαμβάνει τα υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία του υπόχρεου και των ανήλικων τέκνων του, τόσο στην ημεδαπή όσο και στην αλλοδαπή, κατά την ημερομηνία κτήσης της ιδιότητας ή την ανάληψη υπηρεσίας σε περίπτωση θητείας. Η δήλωση πρέπει να αναφέρει την αξία κτήσης των περιουσιακών στοιχείων, εφόσον αυτή μπορεί να τεκμηριωθεί. Σύμφωνα με τον νόμο 5026/2023, οι σύζυγοι υπόχρεων σε Δ.Π.Κ. υποχρεούνται να υποβάλουν ξεχωριστές δηλώσεις, καταγράφοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία καθώς και αυτά των ανήλικων τέκνων τους.

    Η διαδικασία υποβολής περιλαμβάνει ηλεκτρονική υποβολή μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Πόθεν Έσχες», το οποίο είναι προσβάσιμο στην ιστοσελίδα www.pothen.gr, εντός της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Οι υπόχρεοι θα πρέπει να καταχωρίσουν περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα, τραπεζικές καταθέσεις, επενδυτικά προϊόντα, οχήματα και συμμετοχές σε επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, οι υπόχρεοι θα δηλώσουν τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών τους, όπως αυτά ήταν καταγεγραμμένα την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, με τα στοιχεία να αντλούνται αυτόματα από το σύστημα TAXISnet μέσω της διαλειτουργικότητας με τα πιστωτικά ιδρύματα.


    Αναφορικά με τα ακίνητα, οι δηλώσεις θα βασίζονται στα στοιχεία του Ε9 που είναι ήδη καταχωρημένα στο TAXISnet. Έτσι, αν ο υπόχρεος κατέχει ένα διαμέρισμα ή ένα οικόπεδο, αυτά θα προσυμπληρωθούν αυτόματα στην Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης, δίνοντας τη δυνατότητα στον υπόχρεο να επιβεβαιώσει ή να διορθώσει τα στοιχεία προτού προχωρήσει στην οριστική υποβολή. Η διαδικασία υποβολής είναι πλήρως ηλεκτρονική και περιλαμβάνει διάφορα στάδια, όπως η είσοδος στην εφαρμογή με τους προσωπικούς κωδικούς TAXISnet, η αυτόματη προσυμπλήρωση των προσωπικών και περιουσιακών στοιχείων, η δυνατότητα επιβεβαίωσης ή διόρθωσης των στοιχείων και η οριστικοποίηση της δήλωσης.

    Για δικαστικούς λειτουργούς, ειδικές διατάξεις απαιτούν την υποβολή δηλώσεων που να περιλαμβάνουν στοιχεία ακινήτων αποκτηθέντων από τον σύζυγο και την υποχρέωση του συμβολαιογράφου να καταχωρεί ηλεκτρονικά τα σχετικά έγγραφα. Επίσης, αν υπάρχει κοινός τραπεζικός λογαριασμός με άλλες προσώπους, ο υπόχρεος θα δηλώσει το συνολικό ποσό, αλλά θα έχει τη δυνατότητα να προσδιορίσει το ποσοστό που του αναλογεί.

    Η διαδικασία αξιοποιεί διαλειτουργικότητες με διάφορα συστήματα για την απλοποίηση και την ακρίβεια των δηλώσεων. Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών αντλούνται αυτόματα από τα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ τα δεδομένα για τα ακίνητα προέρχονται από την Α.Α.Δ.Ε. Επιπλέον, οι υπόχρεοι θα ενημερώνονται μέσω email για τυχόν εκκρεμότητες ή την ανάγκη επικαιροποίησης στοιχείων, διασφαλίζοντας έτσι τη σωστή και έγκαιρη υποβολή των δηλώσεών τους.

    Παραδείγματα

    1. Ένας υπόχρεος θα πρέπει να δηλώσει τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών του όπως αυτά καταγράφηκαν στις 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους. Αν, για παράδειγμα, ο λογαριασμός του είχε υπόλοιπο 5.000 ευρώ την ημερομηνία αυτή, το ποσό αυτό θα συμπεριληφθεί στη δήλωση. Το σύστημα θα αντλήσει αυτόματα τα στοιχεία από το TAXISnet.


    2. Ένας υπόχρεος που κατέχει μια κατοικία και ένα οικόπεδο θα δει αυτά τα στοιχεία να προσυμπληρώνονται αυτόματα στην αίτησή του. Αν η κατοικία είναι καταχωρημένη στο Ε9 με αξία 150.000 ευρώ και το οικόπεδο με αξία 80.000 ευρώ, οι υπόχρεοι θα πρέπει να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν αυτά τα στοιχεία ή να τα διορθώσουν αν υπάρχουν αλλαγές στην ιδιοκτησία.

    3. Αν ο υπόχρεος είναι μέτοχος μιας εταιρείας και κατέχει το 10% των μετοχών της, θα πρέπει να δηλώσει το ποσοστό συμμετοχής του και την αξία αυτής. Αυτές οι πληροφορίες θα προσυμπληρωθούν από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) μέσω της διαλειτουργικότητας με την εφαρμογή. Εάν η συμμετοχή του έχει αλλάξει λόγω αύξησης ή μείωσης κεφαλαίου, θα έχει τη δυνατότητα να τις διορθώσει.

    4. Σε περίπτωση που ο υπόχρεος διατηρεί κοινόχρηστο λογαριασμό με τον σύζυγο ή τα παιδιά του, θα δηλώσει το συνολικό ποσό του λογαριασμού, για παράδειγμα 10.000 ευρώ, αλλά θα πρέπει να προσδιορίσει το ποσοστό που του ανήκει, π.χ. 50%. Αυτό θα επιτρέψει τη σωστή αναγνώριση της συμμετοχής του στα κοινά περιουσιακά στοιχεία.


    5. Αν ένας δικαστικός λειτουργός αποκτήσει ένα ακίνητο από τον σύζυγό του, θα πρέπει να υποβάλει δήλωση που θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του ακινήτου και τη σχετική σύμβαση μεταβίβασης. Ο συμβολαιογράφος που συνέταξε τη σύμβαση είναι υποχρεωμένος να καταχωρίσει τα σχετικά έγγραφα ηλεκτρονικά στο σύστημα.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ