Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
More

    Πράσινο φως από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες για διανομή μερίσματος

    Πράσινο φως από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες για διανομή μερίσματος

    Τα επιχειρηματικά σχέδια, συμπεριλαμβανομένου του αιτήματος για διανομή μερίσματος, υποβλήθηκαν στην ΕΚΤ νωρίτερα εφέτος.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να εγκρίνει το αίτημα των ελληνικών τραπεζών για επαναδιανομή μερισμάτων, μετά από 16 χρόνια.


    Στο δημοσίευμα του πρακτορείου σημειώνεται ότι οι τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE) σε επίπεδα κάτω από 6% από 45% το 2016, περιορίζοντας παράλληλα τη συμμετοχή του κράτους. Οι τράπεζες έχουν επανέλθει στην κερδοφορία και σχεδιάζουν να διανείμουν μερίσματα που μπορεί να φτάσουν έως και το 30% των κερδών του 2023.

    Τα επιχειρηματικά σχέδια, συμπεριλαμβανομένου του αιτήματος για διανομή μερίσματος, υποβλήθηκαν στην ΕΚΤ νωρίτερα εφέτος.

    Ανώτερα τραπεζικά στελέχη ανέφεραν στο Reuters ότι η ΕΚΤ αναμένεται να απαντήσει θετικά τις επόμενες ημέρες στο αίτημα των τραπεζών. «Δεν περιμένουμε κανένα εμπόδιο στη διανομή μερισμάτων, αναμένουμε να πάρουμε το πράσινο φως από την ΕΚΤ τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ένας από τους τραπεζίτες υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.


    Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας, οι Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank, ανακοίνωσαν συνολικά κέρδη περίπου 3,5 δισ. ευρώ το 2023, επωφελούμενες από τα υψηλά επιτόκια και την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.

    «Περιμένουμε ισχυρά καθαρά κέρδη και για φέτος, ιδιαίτερα εάν οι μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ είναι λιγότερες απ’ ό,τι αναμένεται», δήλωσε ένας δεύτερος τραπεζίτης, επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι η ΕΚΤ θα εγκρίνει σύντομα το αίτημα πληρωμής μερίσματος.

    Δύο ακόμη τραπεζίτες, με γνώση του θέματος, προσέθεσαν ότι η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και οι υψηλές αποδόσεις συνέβαλαν στην ενίσχυση των κερδών των τραπεζών.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ