Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
More

    Προχωράμε με ταχύτητα στο «ξεπάγωμα» των τριετιών – Δεν θα υπάρχει αναδρομικότητα

    Διευκρινίσεις για το «ξεπάγωμα» των τριετιών από την 1η Ιανουαρίου 2024 και κάθε επιδόματος προϋπηρεσίας, που βρισκόταν σε αναστολή από το 2012, σύμφωνα με την εξαγγελία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ.

    Όπως είπε, το «ξεπάγωμα» των τριετιών αποτελεί εισήγηση και προσωπική -δική του- και της γγ, Άννας Στρατινάκη, και ο λόγος που προχωράει με ταχύτητα είναι, «γιατί θέλουμε να ξεκολλήσουμε από τον πάτο του βαρελιού εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν με τον βασικό μισθό πάνω από 10 έτη και το θεωρούμε απαράδεκτο για εργαζόμενους να περνούν τα χρόνια και να μην αυξάνεται ο μισθός τους ούτε ένα ευρώ».

    «Είμαστε πλέον σε στέρεο έδαφος. Η ανεργία πέφτει με μεγάλη ταχύτητα. Δεν είναι ακόμη κάτω από 10% για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα, αλλά, στην πραγματικότητα, η ζήτηση στην αγορά εργασίας είναι πάρα πολύ μεγάλη. Άρα, με τα μέτρα που λαμβάνουμε, πιστεύουμε ότι η ανεργία θα μειωθεί κάτω από το 10% πάρα πολύ σύντομα», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

    Μάλιστα, διευκρίνισε ότι στη νομοθετική διάταξη θα προβλέπεται ρητώς η μη αναδρομικότητα και εξήγησε τον λόγο, σημειώνοντας ότι ο σκοπός μίας κυβέρνησης είναι να βρει την ισορροπία μεταξύ ενός δίκαιου αιτήματος και των αντοχών της οικονομίας. «Αν πηγαίναμε να επιβάλουμε με νόμο αύξηση 30% γενικά στους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων, οι μισοί θα έχαναν τη δουλειά τους, γιατί οι επιχειρήσεις θα κατέρρεαν», συμπλήρωσε ο ίδιος.

    Όπως τόνισε, η τροπολογία για τις τριετίες θα κατατεθεί την άλλη εβδομάδα εκτάκτως στη Βουλή και θα ψηφιστεί την άλλη Πέμπτη ή την άλλη Παρασκευή, ώστε να είναι νόμος του κράτους, όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να μην υπάρχει ανησυχία στην αγορά για το πώς θα εφαρμοστεί.

    Για την κατάργηση της παρακράτησης του 30% από τη σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η διάταξη βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για να εγκριθεί περίπου στα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά θα ψηφιστεί στα μέσα Οκτωβρίου 2023, για να ισχύσει από τις αρχές του 2024.

    Όπως τόνισε, ο σκοπός αυτής της διάταξης είναι να ενθαρρύνει τους συνταξιούχους οι οποίοι θέλουν να δουλέψουν να μπορούν να το κάνουν νόμιμα. «Ο νόμος Κατρούγκαλου δεν εμπόδιζε τους συνταξιούχους να εργάζονται. Αυτοί που ήθελαν να δουλεύουν, δούλευαν, αλλά δούλευαν παράνομα» σχολίασε ο αρμόδιος υπουργός και εκτίμησε ότι, με την κατάργηση της παρακράτησης του 30% από τη σύνταξη, θα καταγραφεί μεγάλη αύξηση δηλωμένων συνταξιούχων που εργάζονται.

    Αναφορικά με τις αυξήσεις στις συντάξεις, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι ο λόγος που οι συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μετά από μία 12ετία, που δεν λάμβαναν καθόλου αύξηση, είναι, διότι η οικονομία της χώρας πηγαίνει πάρα πολύ καλά. «Η Ελλάδα “τρέχει” το 2023 με τη δεύτερη μεγαλύτερη ταχύτητα ανάπτυξης της οικονομίας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι λέμε λοιπόν και τι έλεγε τότε ο νόμος Βρούτση, που τώρα εφαρμόζεται; Ότι από τη συλλογική εθνική οικονομική επιτυχία θα πρέπει να ωφελούνται και οι συνταξιούχοι και αυτό ερχόμαστε να κάνουμε με την αύξηση. ‘Αρα, η αύξηση αυτή καθ’ αυτή είναι αποτέλεσμα της επιτυχημένης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη» αποσαφήνισε ο υπουργός Εργασίας.

    Σε ερώτηση σχετικά με το επίδομα της προσωπικής διαφοράς, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι ο πρωθυπουργός, με απόφασή του, είπε ότι το επίδομα της προσωπικής διαφοράς θα καταβληθεί τελικά τον Δεκέμβριο 2023 και όχι τον Ιανουάριο, όπως είχαμε ανακοινώσει τις προηγούμενες ημέρες. «Λόγω της εθνικής οικονομικής επιτυχίας, διορθώνουμε τη βλάβη που προκαλεί ο νόμος Κατρούγκαλου σε περίπου 1.000.000 συνταξιούχους με την καταβολή αυτού του επιδόματος» προσέθεσε ο υπουργός.

    Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις «Ημέρες Καριέρας» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή 115 επιχειρήσεων, οι οποίες προσέφεραν 2.700 νέες θέσεις εργασίας.

    Όπως είπε, «κλείστηκαν πάνω από 3,5 χιλιάδες ραντεβού από πολίτες, οι οποίοι έκαναν προσωπικές συνεντεύξεις με τις επιχειρήσεις, πολλοί από αυτούς υπέγραψαν σύμβαση εργασίας επιτόπου, ενώ άλλοι έχουν προγραμματίσει δεύτερη συνάντηση στα γραφεία των εταιριών, για να υπογράψουν σύμβαση τις επόμενες ημέρες».

    «Πιστεύω ότι, με την εργατικότητα της ΔΥΠΑ, θα μπορέσουμε να πετύχουμε τη μείωση της ανεργίας κάτω από 10% ακόμα γρηγορότερα, γιατί, τελικά, στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να βρούμε στον κόσμο δουλειά και να μπορέσει να κάνει τη ζωή του καλύτερη» σημείωσε ο υπουργός.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ