X
Πέμπτη, 29 Μαΐου, 2025
More

    Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ: «Γνωστό εδώ και 5 χρόνια το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ, πού έχει ευθύνη και η ΑΑΔΕ»

    Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ: «Γνωστό εδώ και 5 χρόνια το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ, πού έχει ευθύνη και η ΑΑΔΕ»

    «Κατά καιρούς, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δεσμεύσει χιλιάδες ΑΦΜ (…) Υπήρξαν, ωστόσο, πολιτικές παρεμβάσεις, καθώς ο πρόεδρος του Οργανισμού διοριζόταν από την εκάστοτε κυβέρνηση», τόνισε ο Μενέλαος Γαρδικιώτης.

    Τη δική του οπτική για τις παθογένειες του ΟΠΕΚΕΠΕ ανέπτυξε ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Μενέλαος Γαρδικιώτης, τονίζοντας ότι το σκάνδαλος με τις αγροτικές επιδοτήσεις ήταν γνωστό από το 2020, ενώ επιρρίπτει ευθύνες και στην ΑΑΔΕ, καθώς, όπως είπε, «κάτω από τα μάτια της» εξελισσόταν το πάρτι δισεκατομμυρίων.


    Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, σχολίασε τις πρόσφατες αποκαλύψεις, λέγοντας: «Για εμάς, στον αγροτικό τομέα, αυτό δεν αποτελεί νέο σκάνδαλο. Είναι μια κατάσταση που γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια. Όποιος ρίξει μια ματιά στα δελτία Τύπου του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα διαπιστώσει ότι από το 2020 ο ίδιος ο Οργανισμός έχει αρχίσει να στέλνει υποθέσεις στην Εισαγγελία. Συνεπώς, μιλάμε για ένα πρόβλημα γνωστό εδώ και πέντε χρόνια».

    Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι κατά καιρούς υπήρχαν πολιτικές παρεμβάσεις με στόχο την αποδέσμευση ΑΦΜ που είχε δεσμεύσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, κατόπιν ελέγχων: «Κατά καιρούς, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δεσμεύσει χιλιάδες ΑΦΜ (…) Υπήρξαν, ωστόσο, πολιτικές παρεμβάσεις, καθώς ο πρόεδρος του Οργανισμού διοριζόταν από την εκάστοτε κυβέρνηση. Έτσι, αρκετά από αυτά τα ΑΦΜ απεμπλέκονταν και τελικά πληρώνονταν. Δεν είναι σωστό να λέμε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έκανε τίποτα. Δυστυχώς, δεν δόθηκε ποτέ ένα οριστικό τέλος σε αυτή την κατάσταση – μέχρι που επενέβη η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Πλέον, είναι αναγκαίο η Δικαιοσύνη να διερευνήσει ποιοι εμπλέκονται. Όσοι έβαλαν “το χέρι στο μέλι” έχουν ξεκάθαρη ευθύνη, αλλά εξίσου υπεύθυνοι είναι και εκείνοι που άφησαν την κατάσταση να διαιωνίζεται».

    Σε ερώτηση για τους ελέγχους εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Γαρδικιώτης διευκρίνισε: «Οι έλεγχοι πραγματοποιούνταν, αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς. Το μεγάλο πρόβλημα ήταν η τεράστια διασπορά. Όταν ένας οργανισμός με 5-6 άτομα στο ελεγκτικό του τμήμα καλείται να διαχειριστεί 15.000 έως 16.000 υποθέσεις, καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί αποτελεσματικότητα. Το ίδιο ισχύει και για τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς – δεν είναι εύκολο να ερευνηθούν τόσες χιλιάδες υποθέσεις. Το πρόβλημα, δυστυχώς, είναι η τεράστια έκταση του φαινομένου».


    Αναφερόμενος στις κυβερνητικές αναφορές για την ΑΑΔΕ, υπογράμμισε: «Ακούγεται συχνά η λέξη “ΑΑΔΕ” από κυβερνητικά χείλη, όμως και η ίδια η ΑΑΔΕ πέρασε “κάτω από τον πήχη” σε αυτό το σκάνδαλο. Όσοι έχουν μελετήσει την υπόθεση γνωρίζουν ότι κάποιοι δήλωναν δημόσιες εκτάσεις στο Ε9, δημιουργούσαν ηλεκτρονικό ενοικιαστήριο με τον αποδέκτη της παράνομης επιδότησης και, κατόπιν, το διέκοπταν. Μέχρι σήμερα, έχει εκδοθεί κάποιο alert για αυτό από την ΑΑΔΕ πριν την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας; Άρα, υπάρχουν και άλλες υπηρεσίες που απέτυχαν να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους».

    Σχετικά με τις πιθανές δικλείδες ασφαλείας, ανέφερε: «Θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μηχανισμοί ελέγχου. Το ζήτημα όμως είναι πόσο εύκολα διαπιστώνονται οι παραβάσεις και ποιοι τελικά εντοπίζονται. Δυστυχώς, αναδεικνύεται ένα βαθύτερο πρόβλημα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης: η αδυναμία συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών και η ανταλλαγή δεδομένων. Το σκάνδαλο ξεκινά από μια λανθασμένη πολιτική απόφαση: την αποσύνδεση της επιδότησης βοσκοτόπων από την κατοχή ζωικού κεφαλαίου. Δηλαδή, επιλέξαμε ως χώρα να χορηγούμε επιδοτήσεις σε βοσκοτόπια, ακόμη και χωρίς την ύπαρξη ζώων – χρήματα που θεωρητικά θα κατευθύνονταν στην ενίσχυση της κτηνοτροφίας».

    Αναφορικά με τον κίνδυνο διάλυσης ή κατάργησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ήταν σαφής: «Απευχόμαστε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μιλάμε για έναν οργανισμό που διοχετεύει 3 δισεκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία. Μια τέτοια αναταραχή θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα στους πραγματικούς γεωργούς και στους έντιμους πολίτες».


    Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην υποστελέχωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, συγκρίνοντάς τον με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς οργανισμούς: «Η Πολωνία, για παράδειγμα, λαμβάνει 51 δισ. ευρώ για την επταετία, ενώ η Ελλάδα μόλις 23. Στον αντίστοιχο οργανισμό της Πολωνίας εργάζονται 11.000 υπάλληλοι, ενώ στον ΟΠΕΚΕΠΕ μόλις 500».

    Πηγή

    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    spot_img

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ