X
Πέμπτη, 8 Μαΐου, 2025
More

    Προειδοποιήσεις Θεοδωρόπουλου για τον αναπτυξιακό νομό και την πιστωτική επέκταση

    Προειδοποιήσεις Θεοδωρόπουλου για τον αναπτυξιακό νομό και την πιστωτική επέκταση

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ότι οι επιχειρήσεις καταβάλλουν προσπάθειες για ανάπτυξη, αλλά η πίεση είναι εντονότερη για τις μεσαίες που «δεν έχουν το μέγεθος των μεγάλων ούτε την ευελιξία των μικρών».

    Θετική είναι η εικόνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο οι ανησυχίες για το μέλλον εντείνονται, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος, σε σημερινή του τοποθέτηση, στο πλαίσιο παρουσίασης της έρευνας BusinessPulse του ΣΕΒ. Όπως επισήμανε, οι επιχειρήσεις καταβάλλουν προσπάθειες για ανάπτυξη, αλλά η πίεση είναι εντονότερη για τις μεσαίες, οι οποίες, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν έχουν το μέγεθος των μεγάλων ούτε την ευελιξία των μικρών».


    Στο επίκεντρο της τοποθέτησής του βρέθηκαν και τα ζητήματα μισθολογικών αυξήσεων, με τον κ. Θεοδωρόπουλο να τονίζει ότι δεν είναι εφικτή η αύξηση των μισθών σε πραγματικούς όρους χωρίς αντίστοιχη αύξηση της παραγωγικότητας. «Οι εργαζόμενοι πρέπει να μας προσφέρουν περισσότερη ευελιξία, και εμείς να ανταποδώσουμε με καλύτερους μισθούς», δήλωσε. Τα τρία βασικά ρίσκα που εντοπίζει για την οικονομία είναι η κλιματική κρίση, η καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις και η διεθνής ρευστότητα.

    Αναφορικά με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, έκανε λόγο για θετικές προθέσεις αλλά και αδυναμίες στο πλαίσιο εφαρμογής, επισημαίνοντας ότι οι ουσιαστικοί όροι θα προκύψουν από τα επιμέρους καθεστώτα. Ο ίδιος ζήτησε την αντικατάσταση του κριτηρίου δημιουργίας θέσεων εργασίας με δείκτες παραγωγικότητας, ειδικά για σύγχρονες επενδύσεις που στηρίζονται στον αυτοματισμό. Επιπλέον, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επιστροφή του ελέγχου υπαγωγών στο κράτος, σημειώνοντας ως αρνητικό παράδειγμα την καθυστέρηση 22 μηνών στην ενημέρωση επιχειρήσεων για το καθεστώς της βιομηχανίας.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ζήτημα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ότι οι ΜμΕ συνεχίζουν να μην έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, με τις τράπεζες να χορηγούν δάνεια με υψηλό κόστος, ενώ το 1/3 των επιχειρήσεων παραμένει εγκλωβισμένο σε «κόκκινα δάνεια». «Η επιχειρηματικότητα δικαιούται μια δεύτερη ευκαιρία», υπογράμμισε. Για το φορολογικό πλαίσιο, ζήτησε την κατάργηση μέτρων της κρίσης, όπως η προκαταβολή φόρου, την οποία χαρακτήρισε άδικη για υγιείς και κερδοφόρες επιχειρήσεις.

    Στήριξη εξέφρασε και στην εφαρμογή της κάρτας εργασίας, τονίζοντας ότι συμβάλλει στη διαφάνεια και τη μείωση του αθέμιτου ανταγωνισμού. Ωστόσο, επεσήμανε πως το πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού παραμένει έντονο, ιδίως σε τεχνικά επαγγέλματα, κάνοντας λόγο για μεγάλο κενό που άφησε η κατάργηση των τεχνικών σχολών.

    Κλείνοντας, ο κ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε ότι οι μεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα σε σχέση με τις μικρές και πως οι πολιτικές στήριξης θα πρέπει να στοχεύουν περισσότερο σε αυτή την κατηγορία.


    Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από την έρευνα BusinessPulse του ΣΕΒ και της MRB, την οποία παρουσίασε ο Δημήτρης Μαύρος. Παρότι το 66,3% των επιχειρήσεων αξιολογεί θετικά ή ουδέτερα την παρούσα κατάσταση της χώρας, το 33,8% τη χαρακτηρίζει αρνητική και οι προβλέψεις για τους επόμενους 12 μήνες δείχνουν επιδείνωση των προσδοκιών, με αύξηση των αρνητικών εκτιμήσεων από 26% σε 32,7%.

    Παρά τα σύννεφα, οι ίδιες οι επιχειρήσεις εμφανίζονται σχετικά αισιόδοξες για την πορεία τους, με το 54,9% να δηλώνει αύξηση του κύκλου εργασιών το 2024 και το 43,6% να προβλέπει άνοδο και το 2025. Σε επίπεδο απασχόλησης, η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων σκοπεύει να διατηρήσει ή να αυξήσει το προσωπικό της, ενώ πάνω από τις μισές δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε μισθολογικές αυξήσεις – με τη Βιομηχανία να πρωτοστατεί.

    Ωστόσο, το επενδυτικό κλίμα δείχνει σχετική υποχώρηση, καθώς το 49,2% δηλώνει ότι δεν σχεδιάζει επενδύσεις για τους επόμενους 12 μήνες. Διαχρονικά εμπόδια όπως το ενεργειακό κόστος, η φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές συνεχίζουν να επιβαρύνουν την επιχειρηματικότητα, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις σημαντικές δυσκολίες παραμένουν η γραφειοκρατία και η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.


    Σημαντικό ποσοστό των επιχειρήσεων (50,7%) θεωρεί ότι η κλιματική κρίση θα αποτελέσει πρόβλημα για τη λειτουργία τους στην επόμενη πενταετία. Αντιθέτως, διστακτικές παραμένουν απέναντι στην Τεχνητή Νοημοσύνη, με το 55,1% να μην σχεδιάζει καμία σχετική πρωτοβουλία για το 2025. Τέλος, το θέμα της εφαρμογής της AI στις επιχειρήσεις θα βρεθεί στο επίκεντρο του συνεδρίου που διοργανώνει ο ΣΕΒ στις 12 Μαΐου στο Ωδείο Αθηνών.

    Πηγή

    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    spot_img

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ