Για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, θα πραγματοποιηθούν στην πόλη της Κοζάνης οι παρακάτω εορταστικές εκδηλώσεις:
1) Γενικός σημαιοστολισμός από την ογδόη πρωινή ώρα της 26ης Οκτωβρίου ως τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου.
2) Φωταγώγηση των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου.
Α. Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2025
1) Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. κτλ.
2) 12:30 μ.μ.: Απότιση φόρου τιμής από μαθητές, προσκόπους και οδηγούς, στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης, όπου θα μεταβούν με επικεφαλής δασκάλους, καθηγητές και βαθμοφόρους μετά το πέρας των προηγούμενων εκδηλώσεων.
Β. Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2025
1) 07:15 π.μ. – 07:45 π.μ. : Παιάνιση θριαμβευτικών θουρίων και εμβατηρίων από τη φιλαρμονική «ΠΑΝΔΩΡΑ» στα προκαθορισμένα δρομολόγια, ενώ οι καμπάνες των εκκλησιών θα σημάνουν χαρμόσυνα.
2) 08:00 π.μ.: Επίσημη έπαρση Σημαίας.
3) 10:00 π.μ.: Επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου.
4) 10:30 π.μ.: Επιμνημόσυνη δέηση στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης. Εκφώνηση πανηγυρικού της ημέρας από την κ. Κυριακή Μαυροφυλλίδου, Καθηγήτρια Β/θμιας Εκπ/σης, Φιλόλογο Γλωσσολόγο.
5) Κατάθεση στεφάνων από τους κ.κ.:
– Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης
– Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων
– Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας
– Δήμαρχο Κοζάνης
– Εκπροσώπους πολιτικών κοινοβουλευτικών κομμάτων
– Ανώτερο Διοικητή Φρουράς
– Πρύτανη Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
– Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας
– Διοικητή Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Δυτικής Μακεδονίας
– Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας
– Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού – Παράρτημα Κοζάνης
– Σύλλογο Συνταξιούχων Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Νομού Κοζάνης
– Εθνικό Σύνδεσμο Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Π.Ε. Κοζάνης
– Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Π.Ε. Κοζάνης
– Εκπροσώπους παραρτημάτων αναγνωρισμένων αντιστασιακών οργανώσεων
6) Σιγή ενός λεπτού – Εθνικός Ύμνος – Πέρας Τελετής. Αποχώρηση επισήμων.
7) Στην τελετή της επιμνημόσυνης δέησης θα παραστούν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, καθώς και αντιπροσωπείες μαθητών της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, πρόσκοποι και οδηγοί, με σημαίες και λάβαρα.
8) Μετά το πέρας της τελετής ο Δήμαρχος Κοζάνης θα παραθέσει δεξίωση για τους επισήμους και τους δημότες στο Δημοτικό Κατάστημα.
9) 11:45 π.μ.: Παρέλαση προ των επισήμων
– Αναπήρων πολέμου
– Ερυθρού Σταυρού
– Μαθητών Α/θμιας Εκπ/σης
– Μαθητών Β/θμιας Εκπ/σης
– Προσκόπων
– Οδηγών
– Στρατιωτικών τμημάτων
10) Το Γενικό πρόσταγμα της παρέλασης των πολιτικών τμημάτων θα έχει o Καθηγητής Φυσικής Αγωγής κ. Ευάγγελος Ντοβόλης που θα συνεπικουρείται από τους Καθηγητές Φ.Α., κ. Νικόλαος Τσανίδης, κ. Παναγιώτη Λαβαντσιώτη και κ. Παναγιώτη Χαϊντούτη.
11) Αντιπροσωπείες Μακεδονομάχων, αναπήρων και θυμάτων πολέμου, Εφεδροπολεμιστικών οργανώσεων, καθώς και Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης θα καταλάβουν τιμητική θέση απέναντι από τους επισήμους.
12) Τελετάρχης ορίζεται ο κ. Απόστολος Παρτώνας από το Γραφείο Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.


