Ευαισθητοποίηση των γονέων για προστασία των παιδιών από θερμοπληξία, αλλά και από πνιγμό επιχειρεί η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδίατρων Αττικής, εφιστώντας την προσοχή των γονέων στους κινδύνους του καλοκαιριού.
Οι παιδίατροι, κ.κ. Δημ. Φούσκας και Αφροδίτη Σακαλίδου, πρόεδρος και γραμματέας της Ένωσης, αντίστοιχα, επισημαίνουν ότι τα παιδιά, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της θερμοπληξίας στο πλαίσιο της έντονης θερμότητας και των κυμάτων καύσωνα, ενώ παρατηρούνται και δυσάρεστα περιστατικά πνιγμού κατά την κολύμβηση.
Θερμοπληξία και παιδιά
Όπως επισημαίνουν, η θερμοπληξία αποτελεί μία ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση, ειδικά για τα μικρά παιδιά, που μπορεί να προκληθεί ακόμη και μέσα σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο ή κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων υπό συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας.
Ειδικά τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν ευάλωτες ομάδες. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τα συμπτώματα της θερμοπληξίας, όπως διαταραχές στην αντίληψη, νωθρότητα, υπνηλία, μυϊκή αδυναμία, καθώς και την εμφάνιση κόκκινου δέρματος και αυξημένης θερμοκρασίας στα παιδιά.
Σε περιπτώσεις υποψίας θερμοπληξίας, είναι απαραίτητο να μεταφέρουμε αμέσως το παιδί σε δροσερό περιβάλλον και να ζητήσουμε άμεση ιατρική φροντίδα.
Προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμοπληξίας περιλαμβάνουν τη χρήση ελαφριών, ανοιχτόχρωμων και άνετων ρούχων, καπέλου και αντηλιακής κρέμας με υψηλό δείκτη προστασίας. Επίσης, είναι σημαντικό να αποφεύγουμε την έκθεση των παιδιών στον ήλιο μεταξύ 11 π.μ. και 5 μ.μ., να τα προστατεύουμε από υψηλές θερμοκρασίες και να τους προσφέρουμε αρκετά υγρά για ενυδάτωση.
Πνιγμοί και κολύμβηση
Κάθε χρόνο, μας συγκλονίζουν περιστατικά πνιγμού παιδιών στην Ελλάδα, κυρίως σε πολύ κοντινή απόσταση από την ακτή και σε πισίνες. Το να μην επιτρέπουμε στα παιδιά να πλησιάζουν το νερό χωρίς επίβλεψη όπως και να χρησιμοποιούν κατάλληλα συστήματα επίπλευσης, π.χ. μπρατσάκια, τουβλάκια και κουλούρες, είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά τους.
Ακόμη και τα παιδιά που ξέρουν να κολυμπούν. πρέπει πάντα να βρίσκονται υπό την επίβλεψη κάποιου ενήλικα που γνωρίζει κολύμπι.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα παιδιά δεν έχουν αίσθηση του μέτρου και του κινδύνου.
Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και επιμελείς κατά τη διάρκεια της κολύμβησής τους και να τους παρέχουμε την απαραίτητη επίβλεψη και φροντίδα.
Με την προσοχή και την προσπάθεια όλων, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλοκαίρι που θα μείνει αξέχαστο στην ζωή των παιδιών μας για τις όμορφες στιγμές που θα ζήσουν, χωρίς ανησυχίες για τους κινδύνους που παρουσιάζονται.