Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
More

  «Πρωταθλητισμό» στην Ευρώπη κάνει η Ελλάδα στην ακρίβεια των τροφίμων – «Κλειδώνει» πρόσθετο πακέτο μέτρων – Τι περιλαμβάνει

  Στην Ευρωζώνη μετά από πάρα πολλούς μήνες ο πληθωρισμός των τροφίμων υποχώρησε σε μονοψήφια επίπεδα, αφήνοντας κάποιες αμυδρές ελπίδες ότι πλησιάζει η στιγμή που θα σταματήσει η άνοδος των τιμών με τέτοιους ρυθμούς.

  Αντίστροφη πορεία ωστόσο ακολουθεί η Ελλάδα, που όχι μόνο ο πληθωρισμός των τροφίμων παραμένει σε διψήφια ποσοστά, αλλά τον Αύγουστο σημείωσε και νέα άνοδο, έστω και μικρή άνοδο.

  Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να «κλειδώνει» ένα πρόσθετο πακέτο μέτρων στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών που θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ.

  Το πακέτο σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει:

  1. Επέκταση του Market Pass για άλλους δύο μήνες, δηλαδή έως το τέλος του έτους.
  2. Χορήγηση της επιταγής ακρίβειας σε συγκεκριμένες – ασθενείς – κοινωνικές
  ομάδες, τα Χριστούγεννα.
  3. Επέκταση και αύξηση του επιδόματος θέρμανσης.
  4. Επίδομα στους συνταξιούχους εκείνους που δεν έλαβαν και δεν θα λάβουν
  αυξήσεις αποδοχών.
  5. Επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στην
  εστίαση (καφές, μη αλκοολούχα ποτά) και στον πολιτισμό.
  6. Διατήρηση της επιδότησης του ρεύματος, τουλάχιστον για τις ευάλωτες ομάδες.

  Στο μεταξύ, παρά την σχετική ικανοποίηση, που έφεραν τα μηνύματα από την Eurostat για την μικρή μείωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα, η ανησυχία μάλλον ήταν μεγαλύτερη από την συνεχιζόμενη ακρίβεια στα τρόφιμα, όπου ο σχετικός δείκτης κινήθηκε για έναν ακόμη μήνα ανοδικά και αυτό κόντρα στην γενικότερη εικόνα στην Ευρώπη, όπου η τάση που διαμορφώθηκε για τον Αύγουστο ήταν τάση αποκλιμάκωσης σε μονοψήφια επίπεδα.

  Αναλυτές σημειώνουν πάντως πως η εξέλιξη αυτή είναι αναμφίβολα δυσμενής στην γενικότερη προσπάθεια ελέγχου των τιμών και ανάπτυξης της οικονομίας. Θεωρούν μάλιστα ότι με βάση τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ, την επόμενη Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου – παραμονή των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ – η εικόνα θα είναι δυσμενέστερη αυτής του Ιουλίου σε μία σειρά από βασικά αγαθά.

  Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Eurostat, παρουσίασε νέα άνοδο και διαμορφώθηκε στο 12,9% από 12,5% τον Ιούλιο.

  Αμετάβλητος ο δομικός πληθωρισμός

  Στο μεταξύ αμετάβλητος παρέμεινε ο εν Ελλάδι δομικός πληθωρισμός με το 5,4% του Ιουλίου να διατηρείται και τον Αύγουστο, όταν τον Ιούνιο είχε καταγραφεί στο 4,8%.

  Για το ίδιο διάστημα, μάλιστα, οι τιμές στην Ευρωζώνη εξαιρουμένων ενέργειας, καπνού, αλκοόλ και τροφίμων γνώρισαν μικρή επιβράδυνση στο 5,3% από 5,5% τον προηγούμενο μήνα.

  Όσον αφορά την ενέργεια, συνέχισε την «βουτιά» στις τιμές αν και μικρότερο ρυθμό τον Αύγουστο, καθώς μειώθηκαν κατά 17,3% από 20,4% τον Ιούλιο. Η επιβράδυνση του γενικού δείκτη αντανακλάται και στα βιομηχανικά αγαθά όπου η άνοδος καταγράφηκε στο 6,5% από 6,6%.

  Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται μεταξύ των χωρών με τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Μόνο το Βέλγιο με 2,4%, η Ισπανία με 2,4% και η Κύπρος με 3% καταγράφουν καλύτερη εικόνα, ενώ στην ίδια θέση με την Ελλάδα, βρίσκονται η Ολλανδία και η Φινλανδία επίσης με 3,4%.

  Τέλος, να σημειωθεί ότι στην Ευρωζώνη δεν μεταβλήθηκε ο ρυθμός αύξησης των τιμών, όπως καταγράφουν τα στοιχεία της Eurostat, καθώς παρέμεινε στο 5,3% τον Αύγουστο του 2023, όσο και τον Ιούλιο. Οι κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό, στο 9,8%, έναντι 10,8% τον Ιούλιο, ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες στο 5,5%, έναντι 5,6% τον Ιούλιο, μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά στο 4,8%, έναντι 5,0% τον Ιούλιο και την και ενέργεια στο – 3,3%, έναντι – 6,1% τον Ιούλιο.

  «Πρωταθλητισμό» στην Ευρώπη κάνει η Ελλάδα στην ακρίβεια των τροφίμων – «Κλειδώνει» πρόσθετο πακέτο μέτρων – Τι περιλαμβάνει

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ