Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024
More

    Προτεραιότητα η βελτίωση βασικών λειτουργιών του κράτους

    Προτεραιότητα η βελτίωση βασικών λειτουργιών του κράτους

    Ο ρόλος των επενδύσεων και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα της ομιλίας του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, στο 3ο Οικονομικό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Κατά την ομιλία του, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό υψηλότερο από αυτόν της ευρωζώνης, επισημαίνοντας την ενίσχυση της αγοράς εργασίας και τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών. Ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος σε σχέση με τα επίπεδα του 2023, ενώ παρατηρείται βελτίωση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας της χώρας. Παρά τις θετικές εξελίξεις, ανέφερε ότι η Ελλάδα παραμένει χαμηλά σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. λόγω καθυστερήσεων στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στο κράτος.


    Αναφερόμενος στα επόμενα χρόνια, ο Διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι οι επενδύσεις, κυρίως μέσω των ευρωπαϊκών πόρων και του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη, όπως και η ιδιωτική κατανάλωση που θα ενισχυθεί από την αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος και τη μείωση του πληθωρισμού. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση βασικών λειτουργιών του κράτους.

    Ο κ. Στουρνάρας ανέδειξε επίσης τη σημασία των επενδύσεων για την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι αυτές είναι το κλειδί για τη μετάβαση σε ένα νέο, πιο βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο με έμφαση στην κλιματική αλλαγή και την πράσινη ανάπτυξη.

    Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, επεσήμανε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εξυγίανσή του, με βελτιώσεις στην κερδοφορία, τη ρευστότητα και την ποιότητα των δανείων. Σημείωσε επίσης τη συγχώνευση της Τράπεζας Αττικής με την Παγκρήτια Τράπεζα ως ένα βήμα προς την ενίσχυση του ανταγωνισμού. Ωστόσο, τόνισε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος, με ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση της κεφαλαιακής βάσης και στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να συγκλίνουν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.


    Τέλος, ο Διοικητής της ΤτΕ κάλεσε για την έγκαιρη και αποτελεσματική απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή θέση όσον αφορά την απορρόφηση των πόρων του RRF, με ποσοστό 51%, αλλά ότι η πρόοδος στις επενδύσεις παραμένει αργή. Πρόσθεσε πως οι μεταρρυθμίσεις που συνοδεύουν τη χρηματοδότηση από τον RRF μπορούν να επιφέρουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 10% στα επόμενα δέκα χρόνια.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ