Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
More

  Ψίθυροι για το «Σπίτι μου 2» με αλλαγές στα κριτήρια

  Ψίθυροι για το «Σπίτι μου 2» με αλλαγές στα κριτήρια

  Στην αναζήτηση πόρων για την επέκταση του προγράμματος «Σπίτι μου» βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς επιθυμεί να υλοποιήσει το Σπίτι μου 2 χωρίς όμως ακόμη να υπάρχουν πόροι. Γι αυτό εξάλλου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν ανακοίνωσε πολλές λεπτομέρειες και το πότε θα γίνει.

  Η κυβέρνηση επιθυμεί τη υλοποίηση του προγράμματος Σπίτι μου 2 όμως αναζητά πόρους και με βάση αυτούς θα δει πως μπορεί να διαφοροποιήσει το πρόγραμμα ώστε να αυξηθούν οι δικαιούχοι και το ηλικιακό όριο στα 50 έτη. Παράλληλα μελετάται αν και ακόμη είναι σκέψεις να υπάρξει 100% επιδότηση για πολύτεκνους και τρίτεκνους.


  Στόχος του νέου προγράμματος είναι το αντιστάθμισμα στα υψηλά ενοίκια που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό πέραν του πρώτου προγράμματος Σπίτι μου που σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευτεί 608,3 εκατ. ευρώ για 6.305 δικαιούχους, έχουν συνολικά πραγματοποιηθεί 6.628 συμβάσεις και στο πρόγραμμα έχουν υπαχθεί μόνο 9.155 δικαιούχοι.

  Η κυβέρνηση σχεδιάζει νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» ύψους 2 δισ. ευρώ, με διευρυμένη περίμετρο ωφελουμένων και για ζευγάρια 40 – 50 ετών. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο πρόγραμμα “Σπίτι Μου” αφορούσε ηλικίες έως 39 ετών. Επίσης μελετάται να αυξηθεί το ανώτατο πλαφόν του δανείου το οποίο θα δικαιούταν κάποιος ωφελούμενος.

  Και αυτό γιατί ένα ζευγάρι σε αυτή την ηλικία δεν θα είναι νέο και έτσι το πιθανότερο είναι να έχει 1-2 παιδιά. Συνεπώς, θα χρειάζεται ένα μεγαλύτερο σπίτι, το οποίο -συνεπώς – θα κοστίζει περισσότερα χρήματα.


  Αν η κυβέρνηση αποφασίσει, για τον παραπάνω λόγο, να διευρύνει όχι μόνο τις ηλικίες των δικαιούχων αλλά και το εύρος του επιδοτούμενου δανείου, τότε θα μειωθεί αναλογικά το εύρος των δικαιούχων.

  Αν τηρηθούν οι ίδιοι όροι ως προς το ύψος του επιδοτούμενου στεγαστικού δανείου από το σχεδιαζόμενο “Σπίτι Μου”, τότε το πλήθος των ωφελουμένων θα μπορούσε να φτάσει τα 20.000. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή σε περίπτωση που αυξανόταν το πλαφόν του στεγαστικού δανείου ή της επιδότησης, το πλήθος των δικαιούχων θα μπορούσε να είναι χαμηλότερο.

  Στο προηγούμενο πρόγραμμα δικαιούχοι ήταν άτομα 25-39 ετών (κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου), ή σύζυγοι ή πρόσωπα που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης, εφόσον ο ένας (1) εκ των δύο (2) είναι 25-39 ετών (κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου), εφόσον, δεν διαθέτουν άλλο ακίνητο κατάλληλο για κατοικία τους και ικανοποιούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

  Τα εισοδηματικά κριτήρια ήταν: Από 10.000 έως 16.000 ευρώ ο άγαμος και έως 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 3.000 ευρώ/παιδί.

  Πηγή

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ