Σε μια Ελλάδα που γερνάει και οι γεννήσεις μειώνονται ολοένα και περισσότερο, οι αριθμοί δεν λένε ψέματα: η γονιμότητα φθίνει, και η ανάγκη για ιατρική υποστήριξη της μητρότητας αυξάνεται εκρηκτικά.
Τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ελλάδα, ολοένα και περισσότερες γυναίκες, άγαμες και χωρίς σύντροφο, στρέφονται σε λύσεις όπως η δωρεά σπέρματος, όχι μόνο από επιλογή, αλλά και από ανάγκη.
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Πάντος, διευθυντής της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Γένεσις Αθηνών, ένας από τους πιο έμπειρους γιατρούς στον χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μιλά στο Health Talks του Iatropedia.gr και τη Γιάννα Σουλάκη για τη σιωπηλή κρίση γονιμότητας που απειλεί το μέλλον της χώρας και κυρίως, το δικαίωμα κάθε γυναίκας να γίνει μητέρα όταν το θελήσει.
«Το 95% του ωοθηκικού αποθέματος έχει χαθεί μέχρι την ηλικία των 35, ενώ στους άνδρες η γονιμότητα εκπτίπτει μετά τα 45. Αυτή είναι μια γνώση που η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει, αλλά δεν είναι αντιληπτή από τον γενικό πληθυσμό», αναφέρει ο μαιευτήριας – γυναικολόγος και προσθέτει πως πλέον η γυναίκα μπορεί να έχει απόλυτη πρόσβαση στην πληροφορία για τη γονιμότητά της μέσω της απλής αιματολογικής εξέτασης της Αντιμυλλέριου Ορμόνης (ΑΜΗ):
«Η αντιμυλλέριος ορμόνη (ΑΜΗ) μάς δείχνει το ωοθηκικό απόθεμα κάθε γυναίκας. Είναι μια απλή αιματολογική εξέταση, αλλά με πολύτιμη πληροφορία για τη γονιμότητα», τονίζει ο ίδιος.
Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη, όταν μετά τα 35, μόνο 5% έως 10% της γονιμότητας της γυναίκας μένει ενεργό.
Σε μια χώρα με από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στην Ευρώπη, αυτή η ενημέρωση –και η επιλογή της μητρότητας χωρίς σύντρο– δεν είναι πια εξαίρεση. Και η απόφαση της μητρότητας είναι αυστηρά προσωπική, ενώ ο ρόλος της ενημέρωσης είναι πολύ σημαντικός, ώστε να γνωρίζει κάθε γυναίκα τη γονιμότητά της έγκαιρα.
«Χρειαζόμαστε μια εθνική στρατηγική για τη γονιμότητα. Όχι μόνο για τις θεραπείες εξωσωματικής, αλλά και για την πρόληψη, την ενημέρωση και τη στήριξη των νέων γυναικών πριν φτάσουν στο αδιέξοδο», τονίζει ο γιατρός και χαιρετίζει την απόφαση της Πολιτείας να καλύπτει από τα ασφαλιστικά Ταμεία την εξέταση ΑΜΗ, μια εξαγγελία που έγινε πέρυσι, ωστόσο ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί.
Δείτε τη συνέντευξη στο Health Talks με τον Κωνσταντίνο Πάντο:
Κ. Πάντος: Ραγδαία αύξηση των γυναικών που αναζητούν δότη σπέρματος στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία
Ένα φαινόμενο που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν ταμπού, σήμερα αποτελεί μια κανονικότητα που διαμορφώνει τις νέες μορφές οικογένειας. Όλο και περισσότερες γυναίκες στην Ελλάδα απευθύνονται σε μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ζητώντας να αποκτήσουν παιδί με δότη σπέρματος.
Ο Κωνσταντίνος Πάντος κάνει λόγο για εκρηκτική αύξηση των γυναικών που προσφεύγουν σε δότη σπέρματος.
Συγκεκριμένα, μέσα σε μία 10ετία έχουν αυξηθεί πάνω από 40 – 60%.
«Μόλις πριν δέκα χρόνια, το 35% των ληπτριών σπέρματος ήταν άγαμες γυναίκες. Σήμερα, το ποσοστό αυτό έχει εκτοξευθεί άνω του 60%. Πρόκειται για μια στροφή τεράστια, που αντανακλά κοινωνικές αλλαγές αλλά και την πίεση του χρόνου στη γονιμότητα», τονίζει.
Οι κοινωνικές αλλαγές, η καθυστέρηση της τεκνοποίησης και η δυσκολία εύρεσης συντρόφου έχουν οδηγήσει σε μια νέα μορφή οικογένειας, με γυναίκες –ακόμη και νεαρές– να γίνονται μητέρες χωρίς σύντροφο, μέσω τράπεζας σπέρματος.
«Στην καθημερινή μας πράξη βλέπουμε μια τεράστια μεταστροφή. Πλέον βλέπουμε καθημερινά γυναίκες να έρχονται μόνες τους, χωρίς σύντροφο, για να χρησιμοποιήσουν σπέρμα από τράπεζα. Δεν είναι πια ταμπού. Είναι η νέα μορφή οικογένειας», επισημαίνει ο γιατρός και προσθέτει:
«Το ποσοστό των γυναικών που επιλέγουν αυτή τη λύση έχει αυξηθεί εντυπωσιακά. Και μάλιστα, δεν είναι μόνο μεγαλύτερες γυναίκες, βλέπουμε και νεαρές ηλικίες να κάνουν αυτό το βήμα», σημειώνει.
Αιτία; Η δυσκολία εύρεσης συντρόφου, η επιθυμία μητρότητας ανεξαρτήτως οικογενειακού status, αλλά και η αυξημένη επίγνωση για τη γονιμότητα και τους περιορισμούς της.
«Οι γυναίκες ξέρουν πια ότι η γονιμότητα δεν κρατά για πάντα. Και όταν καταλαβαίνουν ότι χάνεται χρόνος, αποφασίζουν να δράσουν», τονίζει ο ειδικός και υπογραμμίζει πως
«Η κατάψυξη ωαρίων είναι ένα δώρο στον μελλοντικό εαυτό. Όσο νωρίτερα το σκεφτεί μια γυναίκα —ιδανικά πριν τα 35— τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να έχει καλής ποιότητας ωάρια όταν τα χρειαστεί».
Ενημερωτικές δράσεις σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές
Ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Πάντος, με τη συνεργασία του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) πραγματοποιούν σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων για την υπογενητικότητα και τη γονιμότητα. Την Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας στις 15 Ιουνίου, μάλιστα, η ομάδα των επιστημόνων βρέθηκε στην Τήνο, ενώ στις 5 και 6 Ιουλίου, επισκέφθηκε τους Δήμους Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου.
«Στον Αη Στράτη, η υπογεννητικότητα δεν είναι απλώς στατιστικό. Είναι η πραγματικότητα ενός νησιού που αδειάζει. Στην Τήνο, την Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, είδαμε γυναίκες που για πρώτη φορά άκουσαν ότι μπορούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους. Αυτές οι εκστρατείες έχουν αξία ζωής», καταλήγει ο γιατρός.
Δρ. Κωνσταντίνος Πάντος, μαιευτήρας – γυναικολόγος, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής
ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ
www.genesisathens.gr
- Τηλέφωνο: 210 68 94 326