Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
More

    Ρεκόρ ελέγχων το καλοκαίρι σε επιχειρήσεις – Βρέθηκαν λαθραία τσιγάρα – Θα «κόστιζαν» 11 εκατ. στο Δημόσιο

    Λαθραία τσιγάρα και καύσιμα, παράνομες επιχορηγήσεις, «μαϊμού» προϊόντα και ναρκωτικά εντόπισε το ΣΔΟΕ στους καλοκαιρινούς ελέγχους.

    Σύμφωνα με την Καθημερινή, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, πάνω από 57 εκατομμύρια πακέτα παράνομα τσιγάρα εντοπίστηκαν από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ. Εάν δεν προλάβαιναν οι όελεγκτές και τα παράνομα τσιγάρα διακινούνταν στην αγορά, οι απώλειες εσόδων από δασμούς και φόρους θα ξεπερνούσαν τα 11 εκατ. ευρώ. Παράλληλα εντοπίστηκαν 6 περιπτώσεις παραβάσεων σε κοινοτικές επιδοτήσεις, με το ελληνικό Δημόσιο να πρέπει να προχωρήσει στην άμεση ανάκτηση των χρημάτων.

    Συνολικά, ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΣΔΟΕ και της ΑΑΔΕ πραγματοποιήσαν ρεκόρ ελέγχων, έχοντας ωστόσο αυτή τη φορά στη διάθεσή τους ηλεκτρονικά εργαλεία που δεν είχαν τα προηγούμενα χρόνια. Επί της ουσίας, οι ελεγκτές πηγαίνουν στοχευμένα στις επιχειρήσεις έχοντας υπόνοιες για φοροδιαφυγή και απόκρυψη φορολογητέας ύλης. Παράλληλα, το ΣΔΟΕ μέσω των πληροφοριών έχει βοηθήσει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ, στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, του παράνομου εμπορίου καπνικών και απομιμητικών προϊόντων και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς επίσης και της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.
    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:

    1. Σε μία περίπτωση ελέγχου στην Αττική εντοπίστηκε υπόθεση νοθείας καυσίμων για την οποία επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 915.000 ευρώ. Επίσης, σε άλλες πέντε υποθέσεις ελέγχου νοθείας καυσίμων επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 25.000 ευρώ.

    2. Αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν οι ακόλουθες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων:

    • 9.200.000 τεμάχια λαθραίων τσιγάρων μιας συγκεκριμένης μάρκας, για τα οποία οι αντιστοιχούντες δασμοί και φόροι ανέρχονται στο ποσό του 1.864.567,62 ευρώ.

    • 8.900.000 τεμάχια λαθραίων τσιγάρων (2 μάρκες), για τα οποία οι αντιστοιχούντες δασμοί και φόροι ανέρχονται στο ποσό του 1.803.766,50 ευρώ.

    • 12.500.000 τεμάχια λαθραίων τσιγάρων (4 μάρκες), για τα οποία οι αντιστοιχούντες δασμοί και φόροι ανέρχονται στο ποσό των 2.533.379,92 ευρώ.

    • 18.100.000 τεμάχια λαθραίων τσιγάρων (1 μάρκα), για τα οποία οι αντιστοιχούντες δασμοί και φόροι ανέρχονται στο ποσό των 3.668.334,12 ευρώ.

    • 9.020.000 τεμάχια λαθραίων τσιγάρων (1 μάρκα), για τα οποία οι αντιστοιχούντες δασμοί και φόροι ανέρχονται στο ποσό του 1.828.086,95 ευρώ.

    3. Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διακινούσε-εξήγε παρανόμως από την Ελλάδα προς τη Γαλλία ποσότητες της φαρμακευτικής ουσίας πρεγκαμπαλίνης, η οποία σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία θεωρείται ναρκωτική ουσία, η δε χορήγησή της απαγορεύεται χωρίς ειδική συνταγογράφηση. Ειδικότερα, από παράλληλες επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν σε εταιρείες ταχυμεταφορών, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν ποσότητες χαπιών 17.640 και 6.300 αντιστοίχως, ήτοι συνολικά 23.940 χάπια της φαρμακευτικής ουσίας πρεγκαμπαλίνης που αποστέλλονταν παρανόμως στη Γαλλία, ενώ κατόπιν επιτήρησης ύποπτων στόχων και διεξαγωγής αντίστοιχης επιχείρησης εντοπίστηκαν και προσήχθησαν τα εμπλεκόμενα άτομα (αλλοδαποί και Ελληνες) και κατασχέθηκε ποσότητα 9.268 χαπιών ευρισκόμενη στην κατοχή τους, η οποία προοριζόταν για παράνομη διακίνηση0εξαγωγή, ενώ εις βάρος τους σχηματίσθηκαν δικογραφίες που υπεβλήθησαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

    4. Διενεργήθηκαν έλεγχοι σε νομικά πρόσωπα που έλαβαν επιχορηγήσεις βάσει του αναπτυξιακού νόμου 3299/2004. Σε έξι επιχειρήσεις σε Αττική, Τρίκαλα, Κω, Ρόδο, Κεντρική Μακεδονία και Φλώρινα εντοπίστηκαν παραβάσεις και ζητήθηκε η ανάκτηση των παράνομα ληφθεισών επιχορηγήσεων συνολικού ύψους 11.219.703,50 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν οι ακόλουθες περιπτώσεις:

    • Επιχείρηση τυχερών παιχνιδιών στην Κεντρική Μακεδονία, 4,87 εκατ. ευρώ.

    • Πτηνοτροφική επιχείρηση στην Αττική, 3,28 εκατ. ευρώ.

    • Ξενοδοχειακή μονάδα στην Κω, 262.200 ευρώ.

    • Ξενοδοχειακή μονάδα στη Ρόδο, 53.300 ευρώ.

    • Κατασκευαστική εταιρεία στην Αττική, 450.000 ευρώ.

    • Ξενοδοχειακή μονάδα στα Τρίκαλα, 2,3 εκατ. ευρώ.

    5. Ολοκληρώθηκε έρευνα σε επιχείρηση με δραστηριότητα το χονδρικό εμπόριο πολύτιμων μετάλλων. Ο έλεγχος διαπίστωσε διακίνηση πολύτιμων μετάλλων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό χωρίς την έκδοση φορολογικών παραστατικών συνολικής αξίας άνω των 13,5 εκατ. ευρώ, για τα οποία καταλογίστηκαν ποσά φόρων ΦΠΑ και εισοδήματος συνολικά 21,43 εκατ. ευρώ.

    6. Ελέγχθηκαν εννέα επιχειρήσεις σε Κρήτη, Ρόδο και Αττική που διακινούσαν προϊόντα απομίμησης και πραγματοποιήθηκαν συνολικά 9 κατασχέσεις που αφορούσαν 4.486 απομιμητικά προϊόντα και το ποσό των 3.841.550 ευρώ από αντικαταβολές προς απόδοση. Οι ανωτέρω επιχειρήσεις εισέπραξαν το ποσό των 11.332.877,64 ευρώ από πελάτες χωρίς να αποδώσουν τους οφειλόμενους φόρους.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ