Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
More

    RSV: «Εντός του έτους» τα πρώτα εμβόλια για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό

    Έπειτα από δεκαετίες ερευνών, δύο μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες ετοιμάζονται να λανσάρουν φέτος τα πρώτα εμβόλια για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), μια συχνή αιτία κρυολογήματος που απειλεί τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.

    Η αμερικανική Pfizer ανακοίνωσε την Πέμπτη πως το υποψήφιο εμβόλιό της για τις μεγαλύτερες ηλικίες και τις εγκύους θα μπορούσε να κυκλοφορήσει φέτος σε Ευρώπη και ΗΠΑ, εφόσον λάβει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές.

    Έτοιμη να λανσάρει αντίστοιχο εμβόλιο για τις μεγαλύτερες ηλικίες στις ΗΠΑ είχε δηλώσει την Τετάρτη και η βρετανική GSK.

    Και τα δύο υποψήφια εμβόλια μειώνουν κατά περίπου 90% των κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης. Και τα δύο περιέχουν πρωτεΐνες του RSV που μπορούν να γίνουν στόχος του ανοσοποιητικού συστήματος.

    Το εμβόλιο της GSK προορίζεται προορίζεται για άτομα 60 ετών και άνω, ενώ το εμβόλιο της Pfizer απευθύνεται σε ηλικιωμένους και αλλά και εγκύους, καθώς ο εμβολιασμός της μητέρας μπορεί να προστατεύσει το βρέφος τους πρώτους μήνες της ζωής του, όταν είναι πιο ευάλωτο στη λοίμωξη.

    Χιλιάδες θάνατοι κάθε χρόνο

    Στα βρέφη, ο RSV μπορεί να προκαλέσει βρογχιολίτιδα (λοίμωξη των βρόγχων) και είναι η συχνότερη αιτία νοσηλείας λόγω αναπνευστικής λοίμωξης. Περίπου 100.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω RSV, κυρίως όμως σε αναπτυσσόμενες χώρες.

    Ο συγκυτιακός αναπνευστικός ιός μπορεί επίσης να προκαλέσει πνευμονία σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ειδικά αν πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, καθώς και σε ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

    Η λεγόμενη «τριδημία», η τριπλή επιδημία γρίπης, Covid-19 και RSV που έπληξε τον φετινό χειμώνα το βόρειο ημισφαίριο, βοήθησε στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τον συγκυτιακό ιό, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν μάλλον άγνωστος στο ευρύ κοινό.

    «Στις ΗΠΑ, τα παιδιατρικά νοσοκομεία ήταν γεμάτα μωρά με RSV […] σίγουρα έγινε είδηση» δήλωσε στο Reuters η Αναλιέσα Άντερσον, επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων στη Pfizer.

    Την περασμένη εβδομάδα, ανεξάρτητη επιτροπή της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) γνωμοδότησε υπέρ της έγκρισης και των δύο εμβολίων.

    Σύμφωνα με το Reuters, η τελική απόφαση της FDA για τη χρήση του εμβολίου σε άτομα άνω των 60 ετών αναμένεται τον Μάιο, ενώ η απόφαση για τη χρήση του εμβολίου της Pfizer σε εγκύους θα ακολουθήσει τον Αύγουστο.

    Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

    Η GSK είχε ξεκινήσει δοκιμή του εμβολίου της και σε εγκύους, τις διέκοψε όμως πέρυσι εθελοντικά.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ