Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου, 2025
More

    Σαντορίνη: «Ρίχτερ» ανησυχίας για τις προμήθειες σε περίπτωση που το λιμάνι του Αθηνιού αποκλειστεί – Αγωνία και για πιθανή έλλειψη εργαζομένων

    «Ρίχτερ» ανησυχίας έχουν προκαλέσει οι σεισμοί στην Σαντορίνη. Με τη γη να σείεται στις Κυκλάδες και πολλούς κατοίκους, επισκέπτες και εργαζόμενους να εγκαταλείπουν με πλοία και αεροπλάνα το νησί, καθώς φοβούνται το ενδεχόμενο ενός ισχυρότερου σεισμού, όσοι μένουν πίσω προσπαθούν μεν να παραμείνουν ψύχραιμοι, ωστόσο προβληματίζονται και για τις επιπτώσεις του φαινομένου στην καθημερινότητα.

    Της Εύης Κατσώλη

    Η βασική πηγή ανησυχίας αυτή τη στιγμή είναι για τις προμήθειες αγαθών και προϊόντων σε περίπτωση που για κάποιο λόγο το λιμάνι του Αθηνιού αποκλειστεί. Και αυτό γιατί το πλοίο που μεταφέρει προϊόντα προς την Σαντορίνη δένει στο συγκεκριμένο επίνειο και από εκεί τα εμπορεύματα κατευθύνονται προς τα καταστήματα του νησιού.

    Με δεδομένο όμως ότι σε περίπτωση ενός ισχυρού σεισμού μπορεί να συμβεί μια κατολίσθηση και να κλείσει ο δρόμος που σαν φίδι διατρέχει την καλντέρα και έτσι και αλλιώς θεωρείται επικίνδυνος, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία του νησιού.

    Όπως αναφέρει στο enikos.gr, ο Γενικός Γραμματέας του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας, Γιώργος Διαμαντόπουλος, «εδώ και χρόνια οι αρμόδιοι φορείς ζητούν έστω την κατασκευή προβλήτας σε άλλο σημείο ώστε να προλάβουμε καταστάσεις. Έχουμε προτείνει τη δημιουργία προβλήτας είτε στα νότια του νησιού στην περιοχή της Βλυχάδας, είτε στην ανατολική πλευρά στην περιοχή του Κολούμπου, την οποία και οι γεωλόγοι έχουν προκρίνει».

    Ο κ. Διαμαντόπουλος επισημαίνει ακόμη ότι «έως τώρα ο Σύλλογος δεν έχει καταγγελίες για φαινόμενα αισχροκέρδειας ή και για αύξηση τιμών σε προϊόντα και αγαθά, αλλά όλα κινούνται ομαλά».

    Και στο τουριστικό «κομμάτι» σύμφωνα με τον ίδιο, τα νέα που φτάνουν από μεγάλες αγορές που αποτελούν τις top δεξαμενές επισκεπτών, όπως η αμερικανική, είναι αισιόδοξα, δεδομένου ότι δεν έχουν επηρεαστεί οι κρατήσεις. Όπως υπογραμμίζουν οι αρμόδιοι φορείς, δεν έχουν ακυρώσεις καθώς οι περισσότεροι έτσι και αλλιώς θα έφταναν στην Σαντορίνη από την πασχαλινή περίοδο και μετά. Έτσι τηρούν στάση αναμονής μέχρι να διαπιστώσουν πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο.

    «Η ξενοδοχειακή δραστηριότητα συνεχίζεται κανονικά, με τις τιμές σε δωμάτια και ξενοδοχεία να μην έχουν αλλάξει» υποστηρίζει ο κ. Διαμαντόπουλος.

    Αγωνία για τα εργατικά χέρια

    Ο κ. Διαμαντόπουλος τόνισε στο enikos.gr, ότι άλλη μία βασική ανησυχία είναι μήπως το επόμενο διάστημα καταγραφεί έλλειψη σε εργατικά χέρια.

    «Η οικοδομική δραστηριότητα έχει… παγώσει μετά την εκδήλωση των σεισμικών φαινομένων και πολλοί εργαζόμενοι που δεν αισθάνονταν πλέον ασφαλείς στο νησί, ήταν ανάμεσα σε εκείνους που αποφάσισαν να αποχωρήσουν» υποστήριξε ο κ. Διαμαντόπουλος και πρόσθεσε:

    «Το θέμα είναι το πόσοι από αυτούς τους εργαζόμενους θα επιστρέψουν όταν απομειωθεί η ένταση του φαινομένου και σταματήσουν οι σεισμικές δονήσεις καθώς είναι πιθανό στο μεσοδιάστημα να αναζητήσουν εργασία και μεροκάματο σε κάποιο άλλο νησί ή στην ηπειρωτική χώρα».

    Άλλωστε η έλλειψη εργαζομένων στον τομέα της οικοδομής ή και στον τουρισμό ενόψει και της επίσημης έναρξης σεζόν αποτελεί έτσι και αλλιώς «πονοκέφαλο» για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους εν λόγω κλάδους και τώρα μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τη σεισμική δραστηριότητα, αυτό τείνει να επιδεινωθεί.

    Tο σχέδιο σε περίπτωση που το λιμάνι του Αθηνιού αποκλειστεί

    Χθες σε σημεία της καλντέρας σημειώθηκαν κατολισθήσεις, ενώ υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το κατά πόσον το έδαφος κάτω από τις κατασκευές που έχουν γίνει στον γκρεμό, είναι σταθερό. Το πρόβλημα με τον δρόμο προς το λιμάνι του Αθηνιού, είναι γνωστό στη δημοτική αρχή. Άλλωστε στον δρόμο έχουν τοποθετηθεί ταμπέλες – πολύ πριν από τον σεισμό-, που επισημαίνουν ότι οι διερχόμενοι συνεχίζουν με δική τους ευθύνη.

    Τα πλέγματα που συγκρατούν τα χώματα και τις πέτρες αριστερά και δεξιά του δρόμου συντηρήθηκαν στις αρχές του χρόνου. Όμως όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα όπως άλλωστε και κατά μήκος όλης της καλντέρας.

    Ο δήμαρχος Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος εξηγεί στην Καθημερινή ότι σε περίπτωση που, για κάποιο λόγο, το λιμάνι του Αθηνιού αποκλειστεί, έχει οργανωθεί εναλλακτικό σχέδιο για να μπορέσουν, αν και εφόσον χρειαστεί, να φύγουν άνθρωποι μαζικά από το νησί.

    «Σε πολλές από τις παραλίες της ανατολικής πλευράς του νησιού, όπως λ.χ. οι Μπαξέδες, μπορούν να προσεγγίσουν σκάφη με βάση τις μετρήσεις βάθους που έχουν γίνει», εξηγεί.

    Ο δήμος επίσης από προχθές έχει δημοσιοποιήσει και μέσω κοινωνικών δικτύων 8 χώρους καταφυγής σε περίπτωση μεγάλου σεισμού σε σημεία πεδινά και αδόμητα. Χαρακτηριστικό της ανησυχίας είναι ότι την ανάρτηση στο Facebook την έχουν δει πάνω από 10.000 άτομα.

    Στο ειδικό σχέδιο πολιτικής προστασίας του Δήμου Θήρας, έχουν προβλεφθεί σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση αν χρειαστεί όπως παρακάτω:

    • Για τις περιοχές: ΟΙΑ – ΦΟΙΝΙΚΙΑ – ΚΟΛΟΥΜΠΟΣ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΠΑΞΕΔΕΣ.
    • Για τις περιοχές: ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙ – ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΣ στην πεδιάδα του ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΥ.
    • Για τις περιοχές: ΦΗΡΑ – ΦΗΡΟΣΤΕΦΑΝΙ – ΚΟΝΤΟΧΩΡΙ – ΚΑΡΤΕΡΑΔΟ στην πεδιάδα των ΦΗΡΩΝ μεταξύ ΕΞΩ ΓΥΑΛΟΥ ΦΗΡΩΝ – ΕΞΩ ΓΥΑΛΟΥ ΚΑΡΤΕΡΑΔΟΥ.
    • Για τις περιοχές: ΒΟΘΩΝΑ – ΜΕΣΣΑΡΙΑ – ΜΟΝΟΛΙΘΟ – ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΓΩΝΙΑΣ -ΚΑΜΑΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ.
    • Για τις περιοχές: ΠΥΡΓΟΣ – ΕΞΩ ΓΩΝΙΑ – ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΝΟΤΙΑ του ΠΥΡΓΟΥ και ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ του ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ.
    • Για τις περιοχές: ΕΜΠΟΡΕΙΟ – ΠΕΡΙΣΣΑ – ΒΛΥΧΑΔΑ – ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ στην ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΠΕΔΙΑΔΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ.
    • Για τις περιοχές: ΑΚΡΩΤΗΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΝΟΤΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ
    •  Για την περιοχή της ΘΗΡΑΣΙΑΣ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΝΩΛΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΣ.

     

     

     

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ