Την τροποποίηση πρόσκλησης της δράσης 4.1.5 (Σχέδια Βελτίωσης) ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία αυξάνεται ο προϋπολογισμός της δράσης κατά 23,84 εκατ. ευρώ, με σκοπό την πλήρη κάλυψη των επιλέξιμων αιτήσεων, που έχουν υποβληθεί από υποψηφίους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα καταστροφικά γεγονότα που συνέβησαν στις εν λόγω περιοχές.
Ο νέος προϋπολογισμός
Ο νέος προϋπολογισμός της δράσης έχει ως εξής:
Η πορεία των αξιολογήσεων
Ως προς την πορεία των αξιολογήσεων, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες των γνωμοδοτικών επιτροπών στις Περιφέρειες:
- Κεντρικής Μακεδονίας
- Θεσσαλίας
- Κρήτης
- Δυτικής Μακεδονίας
- Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
ενώ μέχρι το τέλος του έτους αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολο των Περιφερειών της χώρας, δηλαδή σε χρόνο που δεν θα έχει υπερβεί τους έξι μήνες από τη λήξη της πρόσκλησης.
Στη συνέχεια, ανάλογα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, από τα οποία θα καθοριστεί η ζήτηση σε κάθε Περιφέρεια, θα καταμεριστεί επιπλέον ποσό ως υπερδέσμευση για την κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων επιλέξιμων αιτήσεων. Υπενθυμίζεται ότι μέσω της δράσης δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων από φυσικά και νομικά πρόσωπα, γεωργούς, στις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις.
Οι επιλέξιμες επενδύσεις
Ως επιλέξιμες επενδύσεις μπορεί να κριθούν όλα τα πάγια επενδυτικά αγαθά, που είναι καινούρια και αμεταχείριστα, προσαρμόζονται λειτουργικά στις συνθήκες και στις δραστηριότητες της εκμετάλλευσης και έχουν δυναμικότητα, μέγεθος, ποσότητα ανάλογες της παραγωγικής ικανότητας της εκμετάλλευσης. Επίσης, ενισχύονται οι αναγκαίες μελέτες και το απαραίτητο λογισμικό.
Ενδεικτικές κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών είναι:
- τα κτίρια
- ο μηχανολογικός εξοπλισμός
- η εγκατάσταση φυτειών
- οι επενδύσεις που συμβάλουν στην αξιοποίηση ΑΠΕ
- η αγορά γης όμορης προς ιδιόκτητη γη.
Για όλες τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ως όριο αιτούμενου προϋπολογισμού που δύναται να ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς για τον προσδιορισμό της στήριξης, ορίζονται τα 150 χιλ. ευρώ. Ωστόσο, ο ανώτατος αιτούμενος προϋπολογισμός δύναται να αυξηθεί, έως και τις 250 χιλ. ευρώ, με την προϋπόθεση ότι η τυπική απόδοση της εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης του έτους 2022, ανέρχεται τουλάχιστον στο 20% του αιτούμενου προϋπολογισμού.
Η ένταση ενίσχυσης ανάλογα με την ιδιότητα του δικαιούχου και τον τόπο μόνιμης κατοικίας του κυμαίνεται από 40% έως 80%.
Ενημερωθείτε καθημερινά για όλα όσα απασχολούν την καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης στο SMEs Daily. Κάντε click ΕΔΩ για να εγγραφείτε.