Σε έντονη κυκλοφορία βρίσκονται η γρίπη και οι εποχικές ιώσεις στη χώρα, με τους ειδικούς να εφιστούν την προσοχή στον υψηλό βαθμό μεταδοτικότητας της υπο-παραλλαγής Κ. Όπως επισημαίνεται, το συγκεκριμένο στέλεχος της γρίπης Α μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και δύο ημέρες πριν εμφανιστούν συμπτώματα, γεγονός που δυσκολεύει τον έγκαιρο περιορισμό της διασποράς.
Μέσα στον Ιανουάριο, πάνω από 130 παιδιά χρειάστηκε να νοσηλευτούν στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας με γρίπη, ενώ τέσσερα από αυτά εισήχθησαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στην ΕΡΤnews, τόνισε ότι η γρίπη δεν αποτελεί «απλή ίωση», αλλά αναπνευστική νόσο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά και επίμονα συμπτώματα, καθώς και επιπλοκές που ενδέχεται να επηρεάσουν νευρικό σύστημα, καρδιά και πνεύμονες.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής ΤΕΠ Παίδων «Η Αγία Σοφία», Σταύρος Αντωνόπουλος, υπογράμμισε πως η γρίπη μπορεί να μεταδοθεί 1–2 ημέρες πριν από την εμφάνιση πυρετού και να συνεχίσει να μεταδίδεται 1–2 ημέρες μετά τη λήξη του, κάνοντας ιδιαίτερα κρίσιμη την τήρηση των μέτρων πρόληψης.


