Συγκρατημένη χαρά και αισιοδοξία φαίνεται πως επικρατεί για την εξέλιξή του σεισμικού φαινομένου στις Κυκλάδες, αφού οι επιστήμονες εκτιμούν ότι έχει απομακρυνθεί το σενάριο για μια δόνηση που θα ξεπερνάει τα 6 Ρίχτερ. Αντίθετα, ανησυχία επικρατεί τόσο για τον κίνδυνο κατολισθήσεων, με τους πολίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση και τις Αρχές σε επιφυλακή, όσο και για τις επιπτώσεις στον τουρισμό.
Από τη στιγμή που σήμανε «κόκκινος» συναγερμός, χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες των νησιών, ειδικά της Σαντορίνης, αποχώρησαν, με τα εισιτήρια πλοίων και αεροπλάνων να γίνονται ανάρπαστα και τα σοκάκια να θυμίζουν έρημα τοπία. Αντίστοιχα, τέθηκε σε πλήρη ετοιμότητα και ο κρατικός μηχανισμός, λαμβάνοντας μέτρα για ακραία σενάρια, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια όλων.
Παράλληλα, έντονος προβληματισμός υπάρχει και για τις επιπτώσεις στον τουριστικό κλάδο της Σαντορίνης, αφού έχουν κάνει ήδη την «εμφάνισή» τους οι πρώτες ακυρώσεις σε καταλύματα και ξενοδοχεία, αλλά και οι πρώτες αλλαγές στα δρομολόγια των κρουαζιερόπλοιων.
Μάλιστα, από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, εφαρμόζοντας αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 8,900 σεισμούς.
Επιπλέον, στο νησί της Σαντορίνης, την Παρασκευή, βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετείχε και σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς του νησιού για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις του φαινομένου. Ο πρωθυπουργός συνέστησε «ψυχραιμία» και ευχήθηκε «να τελειώσει γρήγορα το φαινόμενο» και «το νησί να επιστρέψει στην κανονικότητα».
Σημειώνεται ότι, μέχρι στιγμής, ο ισχυρότερος σεισμός είχε μέγεθος 5,2 της Κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε την Τετάρτη (05/02), στις 21:02.
«Απομειώνεται η ενέργεια που είχε συσσωρευτεί»
«Το σίγουρο είναι ότι το σενάριο που συγκέντρωνε ελάχιστες πιθανότητες ότι θα έχουμε ένα σεισμό των 6, 6,1 6,2 Ρίχτερ τροποποιήθηκε και είναι πλέον σενάριο για σεισμό μικρότερο των 6 Ρίχτερ. Το Σάββατο έχουμε τη συνεδρίαση των δύο επιτροπών, του σεισμικού κινδύνου και ηφαιστειακού κινδύνου οπότε θα εξετάσουμε τα καινούργια δεδομένα, έτσι ώστε να κάνουμε τις δέουσες προτάσεις προς την πολιτεία.
Θεωρώ ότι το σενάριο των 6 και πάνω Ρίχτερ απομακρύνθηκε. Οι εκδηλώσεις μικρότερων σεισμών είναι σε υψηλά επίπεδα, συνεπώς απομειώνεται η συνολική ενέργεια που είχε συσσωρευτεί στην περιοχή και δημιουργούσε όλη αυτή την σεισμική δραστηριότητα», εξήγησε ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Η σεισμική ακολουθία έχει ιδιαίτερη ένταση, είναι σε υψηλό επίπεδο και αυτό που προβλέπουμε και εκτιμούμε είναι ότι θα συνεχιστεί τις αμέσως επόμενες μέρες αλλά σίγουρα από την άλλη βδομάδα – εάν παραμείνουμε στο σενάριο αυτό – θα αρχίσει και να μειώνεται η συχνότητα αλλά και τα μέσα μεγέθη, με διακυμάνσεις όμως οι οποίες αφορούν χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα είτε σε ένα εικοσιτετράωρο».
Ο κ. Λέκκας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «σήμερα είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι από ότι ήμασταν χθες».
«Αρκετοί είναι οι κάτοικοι που έχουν μείνει στο νησί», συνέχισε ο κ. Λέκκας. «Η κατάσταση αυτή με την σεισμική δραστηριότητα συνηθίζεται. (…) Είναι πάντως ενδιαφέρον φαινόμενο, εντός εισαγωγικών, για όλους εμάς που ασχολούμαστε με την επιστήμη της σεισμολογίας, της γεωλογίας, της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών, διότι για εμάς η Σαντορίνη και η γύρω περιοχή είναι ένα φυσικό εργαστήριο το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να το εξετάσουμε και να αντλήσουμε πολύτιμες γνώσεις σε σχέση με την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίες και όχι μόνο».
Παπαζάχος: «Αισιοδοξία για τη σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες»
Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος μίλησε στην ΕΡΤ3 για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες.
Για το ότι οι κάτοικοι πέρασαν ένα σχετικά πιο ήρεμο βράδυ χθες κι αν αυτό σημαίνει κάτι για την περαιτέρω εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας, ο κ. Παπαζάχος τόνισε: «Να πω την αλήθεια, όχι απαραίτητα γιατί ξέρετε, εδώ η ακολουθία έχει ένα επεισοδιακό χαρακτήρα, δηλαδή έχουμε ομάδες σεισμών κάποια χρονικά διαστήματα. Αν τύχει το χρονικό διάστημα να είναι βραδινό, έχουμε ένα δύσκολο βράδυ. Αν τύχει το βράδυ να μην έχει κάποια τέτοια δραστηριοποίηση, είναι πιο καλό. Γενικά υπάρχει μια μικρή μείωση της σεισμικότητας αλλά είναι σχετικά μικρή, οπότε είναι αρκετά νωρίς για να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα».
Σχετικά με το ότι είναι συγκρατημένα μεν αλλά πιο αισιόδοξοι τις τελευταίες ώρες οι επιστήμονες ανέφερε:
«Το γεγονός ότι υπάρχει μια μικρή ύφεση, συν το γεγονός ότι ακολουθία δεν επεκτείνεται παραπέρα, συν το γεγονός ότι το ρήγμα, όπως φαίνεται από τους προϋπολογισμούς επίκεντρο αρχίζει να γεμίζει με επίκεντρα κομμάτια, που φαινόταν ότι ίσως ενδεχομένως δεν είχαν σπάσει και μπορούσαν κατά πιθανότητα να σπάσουν με ένα ισχυρότερο σεισμό, φαίνεται να πηγαίνει καλύτερα. Όλα αυτά φαίνεται να πηγαίνουν λίγο καλύτερα και αυτό μας δημιουργεί μια αισιοδοξία για το πως θα πάει η ακολουθία».
Για το αν γνωρίζουν πότε περιμένουμε εκτόνωση του φαινομένου:
«Δυστυχώς όχι. Αυτό είναι παντελώς άγνωστο αυτή τη στιγμή. Από την εμπειρία, αυτές οι ακολουθίες κρατάνε κάποιες βδομάδες, αλλά νομίζω και η επόμενη εβδομάδα θα κυλήσει ίσως λίγο καλύτερα, αλλά πάντως σαν την προηγούμενη περίπου».
Για το σενάριο ενός ισχυρού σεισμού των έξι και πάνω Ρίχτερ:
«Υπάρχουν κάποιοι συχνά που έχουν τοποθετηθεί με δηλώσεις ότι μπορεί να γίνει κάποιος πολύ μεγάλος σεισμός. Απλά να πω ότι η σεισμολογία είναι μια ποσοτική επιστήμη και πρέπει να βασιστούμε στα στοιχεία, τα οποία έχουμε. Τα στοιχεία, τα οποία έχουμε δείχνουν ένα ρήγμα το οποίο σιγά σιγά εντός εισαγωγικών γεμίζει με πίκρα, διαγράφεται καλύτερα και το οποίο δεν φαίνεται να έχει κάποιες εντός εισαγωγικών εκκρεμότητες. Τίποτα δεν αποκλείει κάποιο γειτονικό τμήμα να ενεργοποιηθεί, αλλά το γειτονικότερο τμήμα προς τη μεριά της Σαντορίνης έχει ήδη ενεργοποιηθεί προς τη μεριά της Αμοργού φαίνεται ότι είχε εξαντλήσει το δυναμικό του με το σεισμό του ‘56. Άρα από αυτά τα στοιχεία, που έχουμε και με την κατανομή της σεισμικότητας, με τη μη επέκτασή της περαιτέρω, μπορούμε να κάνουμε μια ενδεικτική εκτίμηση. Μια εκτίμηση που λέει ότι μπορεί να γίνει ένας σεισμός μεγέθους 7, πρέπει να ξέρουμε και που βασίζεται αυτή τη στιγμή κάποια συγκεκριμένα στοιχεία δεν μας έχουν παρασχεθεί. Οπότε αυτή τη στιγμή θα ήθελα να πω ότι έχω μεγάλη περιέργεια για το ποιες είναι αυτές οι εκτιμήσεις, που οδηγούν στο ότι ένας σεισμός μεγέθους 7 είναι πιθανός ή έχει κάποια πιθανότητα».
Σεισμοί μεγέθους 7 Ρίχτερ, είναι αρκετά μεγάλοι σεισμοί και θα αφορούσαν ένα ρήγμα, το οποίο δεν έχει σπάσει καθόλου και το οποίο δραστηριοποιείται με μια σεισμική δόνηση. Με τον τρόπο, που έχει γίνει αυτή η ακολουθία και με την ενέργεια, που έχει ήδη εκκληθεί φαίνεται αυτό αρκετά πιο δύσκολο να συμβεί.
Βλέπουμε σε προηγούμενους σεισμούς ότι εκεί, που γίνονται οι προσεισμοί, εφόσον τους θεωρούμε προσεισμούς, δεν έχουμε σημαντική ολίσθηση και η πιο σημαντική ολίσθηση γίνεται μετά, εκεί, δηλαδή στα κομμάτια, που περισσεύουν. Αντίστοιχα οι μετασεισμοί γίνονται τα κομμάτια που περισσεύουν μετά τον κύριο σεισμό. Κάτι τέτοιο, λοιπόν, τώρα φαίνεται να μην συμβαίνει. Φαίνεται δηλαδή σιγά σιγά το ρήγμα να γεμίζει με σεισμούς μεγάλου μεγέθους, οι οποίες σπάνε διάφορα κομμάτια του. Αυτό μας κάνει πιο αισιόδοξους. Τα δεδομένα, που βλέπουμε στα μάτια μας, ο τρόπος που είναι κατανεμημένα τα επίκεντρα. Γι’ αυτό και βλέπω ότι υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Δεν έχουμε αποκλείσει το σενάριο ενός ισχυρού σεισμού και αυτό νομίζω θα παραμείνει το επόμενο χρονικό διάστημα. Απλά οι πιθανότητες μιας δραστηριότητας, η οποία θα μοιάζει με τη μορφή της σμηνοσειράς όσο περνάει ο χρόνος γίνονται μεγαλύτερες».
Μητσοτάκης από Σαντορίνη: Δεν κινητοποιούμαστε γιατί πιστεύουμε ότι θα συμβεί κάτι καταστροφικό
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Σαντορίνη, σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς του νησιού για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες.
Στην τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός ανέφερε:
«Σεβασμιώτατε, κ. Περιφερειάρχα, κ. Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι, ξαναβρισκόμαστε -ενδεχομένως αυτό να είναι και συμβολικό- σε ένα σημείο το οποίο έχει τη δική του ιστορική αξία, διότι από αυτό εδώ το μπαλκόνι, το θυμάστε πολύ καλά, το καλοκαίρι του 2020 είχαμε ουσιαστικά εξαγγείλει το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού με ασφάλεια, ενόσω ακόμα έπρεπε να διαχειριστούμε την κρίση του κορονοϊού.
Δικαιωθήκαμε -και το ξέρετε καλά- γι’ αυτή μας την επιλογή, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι μπορούμε, προτάσσοντας την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών ως απόλυτη προτεραιότητα, να μην υπονομεύσουμε ταυτόχρονα και την οικονομική δραστηριότητα, όχι μόνο της Σαντορίνης αλλά συνολικά της ελληνικής οικονομίας, καθώς -το γνωρίζετε πολύ καλά- ο τουρισμός αποτελεί έναν κρίσιμο πυλώνα της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας.
Ξαναβρισκόμαστε, λοιπόν, σήμερα στον ίδιο χώρο, εν μέσω ενός γεωλογικού φαινομένου αυτή τη φορά. Μιας και κάνατε την αρχική τοποθέτηση, θέλω να σας πω ότι η πολιτεία στο ζήτημα αυτό, και στον τομέα της ενημέρωσης, λειτουργεί απολύτως συντεταγμένα: έχει συγκεκριμένες Επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Ηφαιστειακού Κινδύνου. Αυτές οι Επιτροπές συνεδριάζουν καθημερινά, συμβουλεύουν την πολιτεία, η οποία με τη σειρά της επικοινωνεί τις επιστημονικές, θα έλεγα, υποδείξεις στους πολίτες με έναν τρόπο που πιστεύω ότι είναι εύληπτος και κατανοητός. Να ευχαριστήσω εδώ και τους επιστήμονες, οι οποίοι και σήμερα είναι μαζί μας.
Πρέπει να γνωρίζετε κάτι, όμως: ότι πάντα, όταν έχουμε ένα φαινόμενο, υπάρχουν πολλοί επιστήμονες οι οποίοι ενδεχομένως θα βγουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης -το είχαμε και στον κορονοϊό αυτό, θέλω να θυμίσω-, όμως εδώ θα παροτρύνω τους πολίτες να ακούν την επίσημη ενημέρωση της πολιτείας, δια των επιστημόνων που συμμετέχουν σε αυτές τις Επιτροπές.
Για να το πω και πολύ απλά, είχα την ευκαιρία να το πω και στη συνέντευξη Τύπου και διορθώστε με κ. καθηγητά αν κάνω κάποιο λάθος, εδώ παρατηρούμε ουσιαστικά μία σειρά διαφορετικών γεωλογικών φαινομένων. Υπάρχει μία δραστηριότητα στη Νέα Καμένη, όχι ασυνήθιστη για τα δεδομένα της Σαντορίνης και δεν είναι κάτι το οποίο, οι επιστήμονες μας λένε, φαίνεται να εγκυμονεί κάποιον άμεσο, ιδιαίτερο κίνδυνο.
Είναι η σταθερή δραστηριότητα του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπο, που κι αυτή την παρατηρούμε και τη μελετούμε. Ούτε αυτό το γεωλογικό γεγονός μάς είναι άγνωστο. Και έχουμε όντως μία πολύ έντονη σεισμική, τεκτονική δραστηριότητα, αυτή τη σμηνοσειρά την οποία την αισθάνεστε τις τελευταίες ημέρες με έντονο τρόπο.
Αυτή είναι που μας προκαλεί την ανησυχία, γι’ αυτό ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση. Όχι γιατί πιστεύουμε ή μας λέει κάποιος, γιατί πρέπει να το πω και αυτό, ότι θα συμβεί κάτι καταστροφικό, αλλά γιατί πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.
Οι επιστήμονες έχουν τοποθετηθεί, μας έχουν πει την άποψή τους για το ποιο μπορεί να είναι ενδεχομένως το χειρότερο σενάριο. Μας τα έχουν πει αυτά, τα έχουν εξηγήσει με απλό τρόπο και ευχόμαστε ότι αυτή η ακολουθία θα εκτονωθεί χωρίς να δώσει κάποιο μεγαλύτερο σεισμό.
Σε κάθε περίπτωση, και διορθώστε με και πάλι, οι επιστήμονες μας λένε ότι δεν υπάρχει κάποιο σενάριο να γίνει κάτι αντίστοιχο με αυτό το οποίο έγινε, ας πούμε, το 1956 στην Αμοργό. Πάλι, μεταφέρω με πολύ μεγάλη προσοχή αυτά τα οποία μας λένε οι επιστήμονες.
Πρέπει, όμως, να είμαστε έτοιμοι. Άρα, αυτό το οποίο βλέπετε εδώ είναι ένα κράτος το οποίο δρα προληπτικά, γιατί νομίζω ότι αυτό οφείλουμε να κάνουμε. Και αποδεικνύουμε ότι μία χώρα η οποία έχει, εν πάση περιπτώσει, ιστορία σεισμικότητας, έχει και την εμπειρία να μπορεί να αντιμετωπίζει αυτά τα φαινόμενα.
Αυτά ως προς το φαινόμενο αυτό καθαυτό. Ελπίζουμε φυσικά για το καλύτερο, έτσι ώστε το νησί να επανέλθει όσο το δυνατόν πιο σύντομα στους ρυθμούς του.
Έρχομαι, λοιπόν, στα θέματα τα οποία θίξατε και επιτρέψτε μου να τα χωρίσω σε δύο κατηγορίες. Το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Σαντορίνη είναι ένας εμβληματικός τουριστικός προορισμός και προφανώς χρέος μας είναι να την προστατεύσουμε, να διαφυλάξουμε τη φήμη της και να είμαστε σίγουροι ότι και το 2025 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό της Σαντορίνης.
Επομένως, πρέπει και στη δημόσια επικοινωνία μας να ισορροπούμε μεταξύ της ανάγκης να είμαστε παρόντες και προληπτικά να δρούμε, χωρίς, όμως, ταυτόχρονα να αναπαράγουμε σενάρια καταστροφής, τα οποία ενδεχομένως μπορεί να τρομάξουν κάποιους επισκέπτες.
Χαίρομαι που λέτε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη και θα αγωνιστούμε να συνεχίσουμε σε αυτή τη γραμμή, με την καλή ελπίδα ότι το φαινόμενο θα εκτονωθεί και πολύ σύντομα θα μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας.
Άκουσα με πολλή προσοχή αυτά τα οποία είπατε και αυτό το οποίο θα κάνω άμεσα, ειδικά για το εργατικό δυναμικό, θα σας φέρω σε επαφή μέσω του Δημάρχου με το Υπουργείο Εργασίας και με τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, ώστε να δούμε αν υπάρχουν κάποια ειδικά μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας στη Σαντορίνη τα οποία κρίνουμε αυτή τη στιγμή ότι είναι απαραίτητα, τουλάχιστον να τα συζητήσουμε, να τα έχουμε στη φαρέτρα μας. Ελπίζω να μην χρειαστεί τίποτα, αλλά πρέπει να είμαστε πάλι έτοιμοι για κάθε σενάριο. Θα προκαλέσω μια τέτοια σύσκεψη, λοιπόν, μέσω του Δημάρχου, με τα συναρμόδια Υπουργεία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Να πω, τέλος, ότι ο Δήμαρχος έθιξε και ορισμένα ευρύτερα ζητήματα τα οποία τα έχουμε συζητήσει -δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στη Σαντορίνη- και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν ζητήματα υποδομών, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν και βραχυπρόθεσμα αλλά και μεσομακροπρόθεσμα.
Αναφερθήκατε σε δύο συγκεκριμένες άμεσες προτεραιότητες: η μία είναι η αποφυγή φαινομένων κατολίσθησης και η σταθεροποίηση των πρανών της Καλντέρας. Δεν ξέρω πού είναι ο κ. Λέκκας, ήταν μαζί μας εδώ. Θέλω να σας πω ότι ήδη, κατά απόλυτη προτεραιότητα, μας έχει υποδείξει τις περιοχές εκείνες όπου πρέπει να γίνουν τα σχετικά έργα και θα κινηθούμε με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα, ώστε βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα να αποφύγουμε τέτοιου είδους φαινόμενα.
Το δεύτερο το οποίο τίθεται μετ’ επιτάσεως είναι η χρηματοδότηση των πυλών διαφυγής. Και εκεί, μπορώ να σας πω ότι ήδη υπάρχει, κ. Περιφερειάρχα, μια πρώτη χρηματοδότηση, 3 εκατομμύρια ευρώ. Θα κινηθούμε μέσω του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για λόγους μέγιστης δυνατής ταχύτητας, ώστε στο νότιο τμήμα του νησιού να μπορεί να φτιαχτεί μία πύλη διαφυγής, η οποία να μπορεί να μας καλύψει σε οποιοδήποτε έκτακτο σενάριο.
Να σας ενημερώσω επίσης ότι χρηματοδοτούνται οι μελέτες για το βασικό νέο λιμάνι της Σαντορίνης, στον Μονόλιθο. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο είχαμε συζητήσει πολλές φορές, αλλά προφανώς αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο έργο το οποίο θα χρειαστεί χρόνο προκειμένου να ολοκληρωθεί.
Τέλος, να πω μια κουβέντα μόνο, γιατί δεν είναι το αντικείμενο της σημερινής συζήτησης: έχουμε συζητήσει και με τον Δήμαρχο και με τον Περιφερειάρχη, και νομίζω ότι εδώ πρέπει να υπάρχει μια συμφωνία και της τοπικής κοινωνίας, για το ποιο είναι το όραμά μας για τη Σαντορίνη του μέλλοντος. Αυτό έρχεται και τέμνεται με απόλυτο τρόπο με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και πώς βλέπουμε τη μελλοντική ανάπτυξη του νησιού. Είναι κάτι το οποίο ήδη δρομολογείται, είναι κάτι το οποίο θα ήθελα να είναι το προϊόν μιας ευρείας διαβούλευσης, με τη σύμφωνη γνώμη των φορέων του νησιού.
Ξέρουμε, όμως, ότι και το σχέδιο αυτό πρέπει να υπηρετήσει τη μοναδική ιδιαιτερότητα της Σαντορίνης, αλλά να υπηρετήσει και τη συνολική στρατηγική του τουριστικού μας προϊόντος, που είναι η αναβάθμιση της ποιότητας. Άρα, αυτό νομίζω ότι μας δίνει κάποιες γενικές κατευθύνσεις για το πώς θέλουμε να κινηθούμε από εδώ και στο εξής.
Δεν είναι τώρα και σήμερα η μέρα για να τα συζητήσουμε αυτά εκτενώς. Εγώ είμαι σήμερα εδώ για να σας πω με απόλυτο τρόπο ότι η πολιτεία είναι κοντά σας, όπως ήταν πάντα κοντά σας, ότι η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των κατοίκων της Σαντορίνης και των γειτονικών νησιών, ότι ένα σοβαρό κράτος πάντα προετοιμάζεται για τα χειρότερα, έστω και αν υπάρχουν μικρές πιθανότητες αυτά να γίνουν, και έτσι θα εξακολουθούμε να κινούμαστε. Προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα, ελπίζουμε για το καλύτερο. Αυτό επιβάλλεται να κάνει ένα σοβαρό και οργανωμένο κράτος».
Συνολάκης: Την επόμενη εβδομάδα θα εγκατασταθεί παλιρροιογράφος στην Σαντορίνη
Παλιρροιογράφο θα εγκαταστήσει την επόμενη εβδομάδα στη Σαντορίνη ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, όπως δήλωσε μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί.
Ο κ. Συνολάκης, που μετέβη στη Σαντορίνη, περιέγραψε τους λόγους που είναι αναγκαίοι οι παλιρροιογράφοι, τονίζοντας ότι συμβάλλουν στη «στοχευμένη προειδοποίηση» αλλά και στην ασφάλεια όλων. Όπως είπε, θα τοποθετηθεί την επόμενη εβδομάδα ενώ επισήμανε ότι θα έπρεπε να υπάρχει παλιρροιογράφος εδώ και 20-30 χρόνια. «Είμαστε στη Σαντορίνη. Είναι δυνατόν, να μην έχει έναν παλιρροιογράφο. Είναι κάτι που χρειαζόταν. Προσπαθεί να ετοιμαστεί ένας τώρα και θα έρθω την άλλη εβδομάδα να τον εγκαταστήσω», σημείωσε.
«Αυτό το κομμάτι θα έπρεπε να το έχουμε κοιτάξει. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα των ελληνικών νησιών. Στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστοι παλιρροιογράφοι. Αυτό λοιπόν δεν είναι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη τη Μεσόγειο. Μας χρειάζονται παλιρροιογράφοι ακριβώς για να μετράμε και να ξέρουμε σε περίπτωση που γίνει κάτι, ακόμα και πάρα πολύ μικρό, θα έχουμε πολύ πιο στοχευμένη προειδοποίηση. Έτσι όπως είμαστε αν γίνει κάτι θα πρέπει αναπόφευκτα να εκκενώσουμε όλο το Αιγαίο. Αναπόφευκτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Βλέπουμε παύση σε νέες κρατήσεις»
Σύμφωνα με ταξιδιωτικά πρακτορεία από τη Θεσσαλονίκη που κλείνουν ταξίδια για το νησί, έχουν γίνει ήδη οι πρώτες ακυρώσεις, οι οποίες αφορούν ωστόσο αυτή την περίοδο και όχι την καλοκαιρινή.
Επίσης, το κρουαζιερόπλοιο «Viking Star» ακύρωσε τη στάση του στο νησί στις 10 Φεβρουαρίου και, αντί της Σαντορίνης, θα πάει στα Χανιά. Το ίδιο κρουαζιερόπλοιο έχει και δεύτερη στάση στις 15 του μηνός στο νησί, ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν θα κάνει τότε στάση, ή θα την ακυρώσει επίσης.
Για τον Μάρτιο έχουν προγραμματιστεί 10 κρουαζιέρες, ωστόσο ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν θα υπάρχουν ακυρώσεις, κάτι που θα αποφασιστεί τις επόμενες εβδομάδες, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο.
«Υπάρχουν ακυρώσεις κρατήσεων για το επόμενο διάστημα, ως τον Απρίλιο κατά βάση. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι βλέπουμε παύση σε νέες κρατήσεις» είπε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, μέλος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Βορείου Ελλάδος, στην ΕΡΤ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Τράπεζας της Ελλάδος, που αφορούν το έτος 2023, τα τουριστικά έσοδα της χώρας ανήλθαν στα 20,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα 820 εκατομμύρια να έρχονται από τη Σαντορίνη.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στη Σαντορίνη δραστηριοποιούνται 1.216 επιχειρήσεις με καταλύματα και 712 επιχειρήσεις εστίασης.