Δεν κατάφερε το Google Alert για τους σεισμούς να ενημερώσει τους Τούρκους πολίτες, όπως διαπιστώνει νέα έρευνα.
Το σήμα ειδοποίησης σεισμών της Google απέτυχε να σταλεί σε πολλούς Τούρκους πολίτες πριν το θανατηφόρο σεισμό του περασμένου Φεβρουαρίου, σύμφωνα με έρευνα του BBC.
Μετά την πρώτη σεισμική δόνηση μεγέθους 7.8 R που σημειώθηκε στις πρώτες πρωινές ώρες, ακολούθησε μία δεύτερη δόνηση το μεσημέρι, σκοτώνοντας περισσότερους από 50.000 ανθρώπους. Από την πλευρά της, η Google υποστηρίζει ότι το σήμα της στάλθηκε σε εκατομμύρια ανθρώπους πριν τον σεισμό.
Τι έδειξε η έρευνα σε πόλεις στη ζώνη του σεισμού
Ωστόσο, το BBC επισκέφτηκε τρεις πόλεις στη ζώνη του σεισμού και συνομίλησε με εκατοντάδες ανθρώπους και διαπίστωσε ότι κανένας δεν ειδοποιήθηκε για τον πρώτο σεισμό, ενώ μόνο ένας περιορισμένος αριθμός χρηστών ειδοποιήθηκε για τον δεύτερο σεισμό.
«Αν η Google υπόσχεται να παρέχει μία υπηρεσία για ένα ζήτημα ζωής και θανάτου, όπως η έγκαιρη ειδοποίηση για σεισμό, έχει την ευθύνη να το φέρει εις πέρας», δήλωσε ο καθηγητής Harold Tobin, διευθυντής του σεισμικού δικτύου Βορειοδυτικού Ειρηνικού.
Η Google υποστηρίζει ότι το σύστημά της μπορεί να ειδοποιήσει τους χρήστες της μέχρι και ένα λεπτό πριν τη δόνηση. Το σύστημα ανακοινώθηκε στην Τουρκία το 2021 και λειτουργεί ήδη σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο. Μάλιστα, το Δεκέμβριο του 2022 ειδοποίησε τους κατοίκους της Εύβοιας για σεισμό στην περιοχή.
Πώς γίνεται η ειδοποίηση για σεισμούς
Το σύστημα δουλεύει σε κινητά τηλέφωνα Android, αλλά όχι σε iPhones και βασίζεται στα επιταχυνσιόμετρα των τηλεφώνων, τα οποία μπορούν να ανιχνεύσουν δονήσεις. Όταν πολλά τηλέφωνα δονούνται την ίδια στιγμή, η Google μπορεί να εντοπίσει το επίκεντρο και να υπολογίσει το μέγεθος του σεισμού.
Όταν ο σεισμός είναι άνω των 4,5 Ρίχτερ, το Android σύστημα αποστέλλει ειδοποίηση «πέστε κάτω, καλυφθείτε, μείνετε εκεί» που συνοδεύεται από έναν ήχο συναγερμού., ανεξάρτητα από το σε ποια κατάσταση λειτουργίας βρίσκεται το τηλέφωνο του χρήστη.
Ο υπεύθυνος της υπηρεσίας Micah Berman εξηγεί: «Τα μηνύματα που μεταδίδονται μέσω διαδικτύου ταξιδεύουν ταχύτερα από τα σεισμικά κύματα μέσω της γης. Το πόσο γρήγορα θα ειδοποιηθούν οι χρήστες εξαρτάται από το πόσο απέχουν από το επίκεντρο. Η ειδοποίηση μπορεί να έρθει από κάποια κλάσματα του δευτερολέπτου ως και 1 λεπτό πριν» και συνεχίζει
«Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το πώς οι χρήστες θα λάβουν, θα προσέξουν και θα αντιδράσουν σε ένα τέτοιο μήνυμα, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών χαρακτηριστικών του σεισμού και της διαθεσιμότητας της σύνδεσης».
Google alert vs GPS για πρόβλεψη σεισμού
Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες τώρα αρχίζουν να πιστεύουν ότι τα δεδομένα από GPS συστήματα μπορούν να προβλέψουν σεισμικές δονήσεις ως και δύο ώρες πριν να συμβούν.
Οι δορυφόροι GPS μπορούν να ανιχνεύσουν μικρές ολισθήσεις των τεκτονικών πλακών καθώς συγκρούονται μεταξύ τους ως και 2 ώρες πριν το σεισμό, όπως αναφέρει μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 20 Ιουλίου στο περιοδικό Geophysics.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα GPS σε δείγμα 90 σεισμών άνω των 7 R, που προέρχονταν από περισσότερους από 3000 αισθητήρες σε όλο τον κόσμο.
Πάντως, ο συγγραφέας του επιστημονικού άρθρου Quentin Bletery τονίζει: «Παρόλο που τα δεδομένα μπορούν να δείξουν ότι κάτι συμβαίνει, δε μπορούμε ακόμη να προβλέψουμε μεμονωμένους σεισμούς. Ο εντοπισμός της ολίσθησης σε μία συγκεκριμένη τοποθεσία θα απαιτούσε αισθητήρες 100 φορές πιο ευαίσθητους από την υπάρχουσα τεχνολογία».