Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023
More

  Σεμαγλουτίδη: Οι ενέσεις αδυνατίσματος δοκιμάζονται τώρα και για τον εθισμό

  Οι φαρμακοβιομηχανίες τρίβουν τα χέρια τους μετά την επιτυχία της σεμαγλουτίδης, ενός ενέσιμου φαρμάκου που αναπτύχθηκε για τον διαβήτη αλλά διαπιστώθηκε ότι μπορεί να μειώνει και το σωματικό βάρος κατά 15% ή περισσότερο. Διεθνώς η παραγωγή δεν φτάνει για τη ζήτηση και το φάρμακο εξαντλήθηκε και στα ελληνικά φαρμακεία.

  Τώρα, τουλάχιστον εννέα μελέτες φάσης ΙΙ δοκιμάζουν τη σεμαγλουτίδη και άλλα παρόμοια φάρμακα για μια άλλη, φαινομενικά άσχετη χρήση, την αντιμετώπιση του εθισμού.

  Δοκιμές σε ζώα και ανέκδοτες αναφορές χρηστών υποδεικνύουν ότι τα φάρμακα αυτά, οι λεγόμενοι αγωνιστές GLP-1, μπορεί να περιορίζουν τη χρήση νικοτίνης, αλκοόλ, οπιοειδών ή κοκαΐνης, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Science.

  Η συνταγογραφούμενη θεραπεία κοστίζει πάνω από 1.000 ευρώ τον μήνα

  Τα φάρμακα αυτής της κατηγορίας, στην ανάπτυξη των οποίων δραστηριοποιούνται πάνω από 10 φαρμακοβιομηχανίες, μιμούνται τη δράση της ορμόνης GLP-1, η οποία παράγεται στο πάγκρεας και μεταξύ άλλων διεγείρει την έκκριση ινσουλίνης για τη ρύθμιση του σακχάρου.

  Υποδοχείς της ίδιας ορμόνης υπάρχουν όμως και στον εγκέφαλο, μεταξύ άλλων σε περιοχές του συστήματος επιβράβευσης που εμπλέκεται στον εθισμό.

  Ακόμα πάντως κι αν τα αποτελέσματα των δοκιμών είναι θετικά, υπάρχουν περιορισμοί. Η συνταγογραφούμενη θεραπεία κοστίζει πάνω από 1.000 ευρώ τον μήνα και πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι σημαντικό μέρος των χρηστών διακόπτει τη θεραπεία, κυρίως λόγω ναυτίας που είναι η κύρια παρενέργεια.

  Το βάρος τότε τείνει να επιστρέφει. Μαζί και ο εθισμός;

  Έντυπη έκδοση Το Βήμα

  Βούλα: Τρόμος για 15χρονο – Ανήλικοι του επιτέθηκαν με γροθιές και κλωτσιές
  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία | Στείλε μας το άρθρο σου στο [email protected]
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
  spot_img

  Το Νο1 Ραδιόφωνο του Νομού Κοζάνης

  Άκου Δυνατά τις επιτυχίες του σήμερα στον Μελωδία 102.4.

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Enjoy exclusive access to all of our content

  Get an online subscription and you can unlock any article you come across.