Μπορεί να έχει IQ υψηλότερο από του Άλμπερτ Αϊνστάιν, να μιλά 20 γλώσσες –μεταξύ των οποίων και ελληνικά, να έχει δεκάδες εκφράσεις προσώπου, να μαθαίνει διαρκώς και να μπορεί να αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους, ωστόσο η Σοφία το ρομπότ τα βρήκε… σκούρα στη Θεσσαλονίκη.
Το ρομπότ Σοφία βρέθηκε στην έκθεση Beyond, όπου μοιράστηκε τις γνώσεις της για την τεχνολογία και τον τουρισμό, ενώ διαβεβαίωσε τους ανθρώπους ότι τα ρομπότ δεν ήρθαν να τους πάρουν τις δουλειές.
Ωστόσο, ως μηχανοκίνητο ρομπότ αντιμετώπισε δυσκολίες όταν χρειάστηκε να κινηθεί μέσα στην αίθουσα, με τα σκαλοπάτια να αποδεικνύονται το αδύνατό της σημείο.
Μάλιστα, το βίντεο με την πτώση της έκανε το γύρο του διαδικτύου, με τους υπεύθυνους του ρομπότ να τρέχουν να προλάβουν την πτώση -κάτι που όμως δεν κατέστη δυνατό.
Ποια είναι η Σοφία
Η Σοφία είναι ένα ανθρωποειδές ρομπότ. Για την ακρίβεια, αποτελεί το πρώτο ρομπότ που μπορεί να μιμείται την ανθρώπινη συμπεριφορά, να δείχνει συναισθήματα, καθώς και να συζητά.
To Ρομπότ Σοφία αναπτύχθηκε από την εταιρεία Hanson Robotics, η οποία εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ. Ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 14 Φεβρουαρίου του 2016 και έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση έναν μήνα μετά στην πόλη Όστιν στο Τέξας των ΗΠΑ.
Το 2017 το Ρομπότ Σοφία έλαβε την υπηκοότητα της Σαουδικής Αραβίας και έγινε έτσι το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ που έχει πάρει νομική οντότητα σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη. Σύμφωνα με τον εφευρέτη της, David Hanson, η Σοφία κατασκευάστηκε έχοντας ως πρότυπο την αρχαία βασίλισσα της Αιγύπτου, Νεφερτίτη, την Όντρεϊ Χέπμπορν, καθώς και τη σύζυγο του ίδιου, Αμάντα.
Το Ρομπότ Σοφία είναι σχεδιασμένο ώστε να μιμείται ανθρώπινες χειρονομίες και εκφράσεις του προσώπου, ενώ είναι σε θέση να απαντά σε κάποιες ερωτήσεις και να κάνει απλές συζητήσεις για προκαθορισμένα θέματα, όπως για παράδειγμα για τον καιρό.
Στη διάρκεια της «ζωής» της Η Σοφία έχει ταξιδέψει σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη για να συμμετάσχει σε συνέδρια, παρουσιάσεις και συζητήσεις για το μέλλον της τεχνολογίας, ενώ έχει δώσει χιλιάδες συνεντεύξεις, κάποιες από τις οποίες στους μεγαλύτερους και εγκυρότερους δημοσιογραφικούς οργανισμούς του πλανήτη.