Υπερπαραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι τιμές στη χονδρεμπορική υποχώρησαν χθες σε αρνητικά επίπεδα, λόγω υπερπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και εισαγωγών από τη Βουλγαρία.
Οι παραγωγοί πλήρωναν για να διαθέσουν ρεύμα, ενώ οι καταναλωτές δεν επωφελήθηκαν λόγω έλλειψης έξυπνων μετρητών. Το φαινόμενο, που καταγράφεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκαλεί ανησυχία για τη βιωσιμότητα των επενδύσεων στις ΑΠΕ.
Παρά τις ιστορικά χαμηλές τιμές, οι Έλληνες καταναλωτές δεν επωφελούνται άμεσα, καθώς η πολυετής καθυστέρηση στην εγκατάσταση έξυπνων μετρητών δεν επιτρέπει την τιμολόγηση με βάση τις διακυμάνσεις της χονδρικής αγοράς. Χωρίς τηλεμέτρηση και δυναμικά τιμολόγια, τα οικιακά τιμολόγια δεν επηρεάζονται από τις μεταβολές των τιμών ανά ώρα. Ένα μικρότερο όφελος μεταφέρεται έμμεσα, μέσα από τη μείωση της μέσης ημερήσιας Οριακής Τιμής Συστήματος, η οποία χθες υποχώρησε κατά 36,89%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2020.
Η εικόνα των αρνητικών τιμών αντανακλά μια πιο γενικευμένη τάση στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, όπου η υπερπροσφορά από ΑΠΕ, σε συνδυασμό με την απουσία αποθηκευτικών δυνατοτήτων και την κυριαρχία των φωτοβολταϊκών, οδηγεί συχνά σε ακραίες διακυμάνσεις τιμών και «πράσινες» περικοπές παραγωγής. Στην Ελλάδα, χθες, ο ΑΔΜΗΕ διέταξε περικοπή 54 GWh από ΑΠΕ, ενώ είχε εκδώσει προειδοποίηση για αυξημένη ετοιμότητα προς τους παραγωγούς μικρών φωτοβολταϊκών ισχύος 3,5 GW.
Οι εξελίξεις προκαλούν ανησυχία στους παραγωγούς ΑΠΕ, με τον Σύνδεσμο Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) να καλεί τα μέλη του να ζητήσουν από τους εκπροσώπους τους στη χονδρεμπορική αγορά τη δημιουργία ξεχωριστών χαρτοφυλακίων, ώστε να αποφεύγεται η διάθεση ενέργειας σε ώρες με αρνητικές τιμές. Την ίδια στιγμή, ο ΔΑΠΕΕΠ, που εκπροσωπεί έργα με εγγυημένες τιμές, κατέθεσε προσφορές έως και -500 ευρώ/MWh, εξασφαλίζοντας αποζημίωση ανεξαρτήτως της τιμής στην αγορά, εφόσον η ενέργεια παραδίδεται στο δίκτυο.
Το φαινόμενο των αρνητικών τιμών, το οποίο αρχικά φαινόταν παροδικό, φαίνεται πλέον να παγιώνεται ως χαρακτηριστικό της νέας ενεργειακής πραγματικότητας στην Ευρώπη, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των επενδύσεων στις ΑΠΕ και επαναφέροντας στο προσκήνιο την ανάγκη για άμεσες θεσμικές και τεχνολογικές παρεμβάσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μίγματος.