Εμπόδια στην υλοποίηση του προγράμματος «Σπίτι Μου 2» προκαλεί ο αυστηρός περιορισμός ως προς την παλαιότητα των ακινήτων, ο οποίος απαιτεί έκδοση οικοδομικής άδειας έως το 2005 και ανέγερση του οικήματος έως το 2007.
Ο συγκεκριμένος όρος είναι πρόσκομμα στην αναζήτηση διαθέσιμων κατοικιών προς πώληση, οδηγεί σε αύξηση των τιμών και τελικά λειτουργεί αποτρεπτικά για την επίτευξη του βασικού στόχου του προγράμματος, που δεν είναι άλλος από τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε φθηνή στέγη.
Τα στοιχεία για το «Σπίτι Μου 2» δείχνουν ότι, αν και έχουν υποβληθεί 35.000 αιτήσεις και έχουν εγκριθεί 25.000, μόνο 3.200 ωφελούμενοι έχουν εντοπίσει και προχωρήσει σε αγορά ακινήτου. Έτσι, αυξάνεται η πιθανότητα σημαντικό ποσοστό από τα 2 δισ. ευρώ που αναλογούν στο πρόγραμμα να χαθούν.
Ακολουθούν παραδείγματα που αναδεικνύουν τα εμπόδια και τις στρεβλώσεις που προκαλεί ο περιορισμός της παλαιότητας στο πρόγραμμα «Σπίτι Μου 2»:
1. Κατοικία στην Κυψέλη: Ζευγάρι δικαιούχων εντόπισε διαμέρισμα 75 τ.μ. σε πολυκατοικία του 2008, ανακαινισμένο και σε καλή τιμή (115.000 ευρώ), ωστόσο το ακίνητο απορρίφθηκε, καθώς δεν πληρούσε το κριτήριο ανέγερσης έως το 2007. Το αποτέλεσμα ήταν να χαθεί η ευκαιρία, ενώ η τιμή του ίδιου ακινήτου αυξήθηκε κατά 10% μέσα σε λίγες εβδομάδες.
2. Ακίνητο στη Θεσσαλονίκη (Τούμπα): Δικαιούχος με εγκεκριμένο δάνειο αναζητούσε ακίνητο έως 100.000 ευρώ. Βρήκε διαμέρισμα του 2010 σε άριστη κατάσταση, κοντά σε συγκοινωνίες, αλλά δεν μπορούσε να το εντάξει στο πρόγραμμα λόγω του χρονικού ορίου στην έκδοση άδειας. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες, δεν βρήκε άλλο κατάλληλο ακίνητο και τελικά ακύρωσε την αίτηση.
3. Νεόδμητα στην Καλλιθέα: Κατασκευαστική εταιρεία πούλησε όλα τα διαμερίσματα σε νεόδμητη πολυκατοικία με οικοδομική άδεια του 2012, πριν ακόμα ολοκληρωθούν τα έργα. Όλοι οι αγοραστές πλήρωσαν με μετρητά, χωρίς κανείς να κάνει χρήση τραπεζικού δανείου ή ένταξης σε πρόγραμμα, αφού δεν υπήρχε δυνατότητα υπαγωγής λόγω των χρονικών περιορισμών του «Σπίτι Μου 2».