Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
More

    Σπίτι μου 2: Ποιοι οι νέοι ωφελημένοι

    Σπίτι μου 2: Ποιοι οι νέοι ωφελημένοι

    Με νέες προοπτικές για απόκτηση κατοικίας μέσω φθηνών στεγαστικών δανείων έρχεται το «Σπίτι μου 2»

    Με νέες προοπτικές για απόκτηση κατοικίας μέσω φθηνών στεγαστικών δανείων έρχεται ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Σπίτι μου». Το πρόγραμμα, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, προσφέροντας τη δυνατότητα απόκτησης κατοικίας σε άτομα ηλικίας έως 50 ετών, συμπεριλαμβανομένων ζευγαριών με παιδιά ή αγάμων.


    Η σημαντική επέκταση του προγράμματος θα καλύψει περισσότερους από 30.000 δικαιούχους, διευρύνοντας παράλληλα τα εισοδηματικά κριτήρια και συμπεριλαμβάνοντας στην αγορά και πιο νέες κατοικίες, ηλικίας κάτω των 15 ετών. Οι νέοι ηλικίας 25 έως 39 ετών που δεν κατάφεραν να ενταχθούν στον πρώτο κύκλο, λόγω εισοδηματικών κριτηρίων ή επειδή δεν βρήκαν κατάλληλα σπίτια, θα έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στον νέο κύκλο.

    Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ήδη με την ΕΕ για την εξασφάλιση χρηματοδότησης από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο την ανακατεύθυνση κονδυλίων προς το πρόγραμμα. Μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, το πρόγραμμα θα πάρει την τελική του μορφή, με τη συνεργασία του τραπεζικού συστήματος και της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος, ύψους 1 δισ. ευρώ, αφορούσε νέους 25-39 ετών και έχει ήδη χρηματοδοτήσει την αγορά κατοικιών για 6.305 δικαιούχους, με συνολικές εκταμιεύσεις ύψους 608,3 εκατ. ευρώ.

    Βασικοί άξονες του νέου προγράμματος «Σπίτι μου»

    1. Εισοδηματικά Κριτήρια: Τα κριτήρια θα διευρυνθούν ώστε να καλύπτουν περισσότερους δικαιούχους. Στον πρώτο κύκλο, τα εισοδηματικά όρια ήταν:

    Κατώτατο όριο: 10.000 ευρώ.


    Ανώτατο όριο: 16.000 ευρώ για άγαμους, 24.000 ευρώ για ζευγάρια, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, και 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.

    Για παράδειγμα, ένας άγαμος με ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ, που ήταν εκτός των ορίων του πρώτου κύκλου, θα μπορεί τώρα να συμμετάσχει.

    2. Κριτήρια Ακινήτου – Παλαιότητα και Μέγεθος: Το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει κατοικίες ηλικίας κάτω των 15 ετών, προσφέροντας μεγαλύτερη ποικιλία και περισσότερες επιλογές. Στον προηγούμενο κύκλο, οι κατοικίες έπρεπε να είναι τουλάχιστον 15 ετών, γεγονός που απέκλεισε πολλούς νέους από το πρόγραμμα.

    Έτσι, ένας δικαιούχος θα μπορεί να αγοράσει ένα διαμέρισμα που κατασκευάστηκε πριν από 10 χρόνια, το οποίο δεν πληρούσε τα κριτήρια του προηγούμενου προγράμματος.

    3. Επιτόκιο Δανεισμού: Τα επιτόκια θα είναι χαμηλότερα από τα επιτόκια της αγοράς και θα διαφέρουν ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά θα επωφεληθούν από χαμηλότερα επιτόκια.

    Για παράδειγμα, μια οικογένεια με τρία παιδιά θα επωφεληθεί από χαμηλότερο επιτόκιο σε σύγκριση με μια οικογένεια χωρίς παιδιά. Αν το επιτόκιο της αγοράς είναι 3%, μια πολύτεκνη οικογένεια μπορεί να επιτύχει επιτόκιο 1.5%.

    4. Όροι Δανείου: Το δάνειο θα καλύπτει έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου και θα έχει διάρκεια έως τριάντα έτη. Το ακίνητο θα αποκτάται κατά πλήρη κυριότητα από τον αγοραστή ή τους αγοραστές. Στον πρώτο κύκλο, τα δάνεια κάλυπταν την αγορά σπιτιών αξίας έως 150.000 ευρώ, ενώ στο νέο πρόγραμμα εξετάζεται η αύξηση της αξίας του ακινήτου που θα χρηματοδοτούν οι τράπεζες στις 200.000 ευρώ.

    Για παράδειγμα, αν κάποιος θέλει να αγοράσει ένα διαμέρισμα αξίας 180.000 ευρώ, το δάνειο θα καλύπτει τα 162.000 ευρώ (το 90% της αξίας), με διάρκεια έως 30 χρόνια, δίνοντας τη δυνατότητα να αποκτήσει την κατοικία του με χαμηλότερη μηνιαία δόση.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ