Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
More

    Spring Asthenia: Αναγνωρίζοντας και καταπολεμώντας την θλίψη της άνοιξης

    Ενώ έχουμε συνηθίσει όταν μιλάμε για άνοιξη να σκεφτόμαστε τον καταγάλανο ουρανό και τον ζεστό ήλιο, τις περισσότερες αποδράσεις στην φύση παρέα με τους αγαπημένους μας και την καλύτερη διάθεση, αυτή η μετάβαση μπορεί μερικές φορές να έχει τα… αντίθετα αποτελέσματα.

    Πρόκειται για την μελαγχολία της άνοιξης, γνωστή με τον όρο «spring asthenia», δηλαδή «ανοιξιάτικη αδυναμία ή εξουθένωση», που περιγράφει συναισθήματα κατάθλιψης και κόπωσης που ξεκινούν ακριβώς όταν ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει.

    Αν και ο όρος δεν περιλαμβάνεται στην τυπική ταξινόμηση των ΗΠΑ για τις ψυχικές διαταραχές, η «spring asthenia» θεωρείται γενικά ως η «αντίστροφη εποχιακή συναισθηματική διαταραχή» ή αντίστροφη SAD, που τυπικά εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία «πέφτει» και οι μέρες γίνονται μικρότερες.

    Ποια τα συμπτώματα της «spring asthenia»

    Τα συμπτώματά της – κόπωση, έλλειψη κινήτρων, απώλεια βάρους, περισσότερες ώρες ύπνου και αλλαγές στην όρεξη – συνήθως ξεκινούν με την έναρξη της άνοιξης και μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και το φθινόπωρο.

    Επιπλέον, μπορεί επίσης να εκδηλωθεί με συμπτώματα όπως ευερεθιστότητα, θλίψη, άγχος, έλλειψη συγκέντρωσης και δυσκολία στον ύπνο.

    Αν και η ανοιξιάτικη μελαγχολία δεν αποτελεί ασθένεια, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ατόμων με αυτά τα συμπτώματα.

    Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι αυτή η διαταραχή είναι προσωρινή.

    Πώς θα την αντιμετωπίσετε

    Συχνά, όταν τα άτομα βιώνουν μελαγχολία, έχουν την επιθυμία να «ρίξουν» ρυθμούς και να απομονωθούν. Κι ενώ πρόκειται για μια φυσιολογική αντίδραση, στην πραγματικότητα δεν μας ευνοεί, επισημαίνουν οι ειδικοί.

    Αντ’αυτού μερικές στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε, περιλαμβάνουν:

    • Πείτε «ναι» στην γυμναστική και όχι μόνο τώρα που μπαίνει σιγά – σιγά η άνοιξη αλλά και πιο πριν. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί από την Mayo Clinic, η τακτική φυσική δραστηριότητα «θωρακίζει» την υγεία, τονώνει το αίσθημα ευεξίας, σας γεμίζει ενέργεια και συμβάλλει στην μείωση του στρες, ενισχύοντας την παραγωγή των ενδορφινών, των feel-good ορμονών, που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά.
    • Διατηρήστε μια ισορροπημένη διατροφή ανεξάρτητα από την εποχή. Ένα υγιές και ισορροπημένο πλάνο διατροφής είναι το «κλειδί» για να διατηρήσετε την φόρμα σας αλλά και την ενέργειά σας σε υψηλά επίπεδα για να καταπολεμήσετε το αίσθημα της κόπωσης. Είναι σημαντικό να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως και να παραμένετε ενυδατωμένοι.
    • Φροντίστε τον εαυτό σας ειδικά στις πιο δύσκολες περιόδους. Απολαύστε ένα μικρό περίπατο στο φυσικό φως του ήλιου, κάντε λίγο διαλογισμό ή stretching, καταγράψτε όσα νιώθετε σε ένα ημερολόγιο, οτιδήποτε θα σας βοηθήσει να απελευθερώσετε τα αρνητικά συναισθήματα και να βρείτε την καλή σας διάθεση.

    Πηγή: VITA

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ