Μόνιμο μηχανισμό κατάρτισης των ανέργων και εργαζομένων εξετάζει η ΔΥΠΑ προκειμένου να αντιμετωπίσει τις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες απόκτησης νέων δεξιοτήτων (πχ ψηφιακών) από πλευράς τόσο των ανέργων, όσο και των εργαζομένων.
Αυτό αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του newsit.gr σε αρμόδιες υπηρεσίες του υπ. Εργασίας και της ΔΥΠΑ, συμπληρώνοντας ότι δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί αν αυτός ο μηχανισμός θα είναι αμιγώς κρατικός, αμιγώς ενδο – επιχειρησιακός (δηλαδή η κατάρτιση θα γίνεται από τις ίδιες τις επιχειρήσεις) ή ένα μείγμα κρατικού και ενδο – επιχειρησιακού μοντέλου.
Το σενάριο ενός μόνιμου μηχανισμού κατάρτισης, ο οποίος θα λειτουργεί μέσω μίας πλατφόρμας στην οποία θα μπορούν να προσφεύγουν κάθε στιγμή τόσο οι άνεργοι, όσο και οι εργαζόμενοι «παίζει» δυνατά καθώς γύρω στα μέσα του 2026 κλείνει ο μεγάλος κύκλος της κατάρτισης 500.000 ανέργων και εργαζομένων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν καταρτιστεί και πιστοποιηθεί 350.000 άνεργοι και εργαζόμενοι, ενώ δρομολογείται η κατάρτιση επιπλέον 150.000 δικαιούχων.
Μετά την κατάρτιση – πιστοποίηση και των τελευταίων 150.000 δικαιούχων, η ΔΥΠΑ θα πρέπει να προγραμματίσει το διάδοχο σχήμα της κατάρτισης, τόσο σε τεχνικό (σ.σ. διαμόρφωση ενός μόνιμου μηχανισμού κλπ.), όσο και σε χρηματοδοτικό επίπεδο.
Σε σχέση με το χρηματοδοτικό σκέλος του σχεδιαζόμενου μηχανισμού κατάρτισης θα στηριχθεί στο ΕΣΠΑ αλλά και σε εθνικούς πόρους, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.