Σύμφωνα με την έκθεση, την περίοδο 2021–2024 η χώρα εμφάνισε μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των παγίων επενδύσεων 12%.
Παρά τη σταδιακή βελτίωση των επενδυτικών επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία, το «επενδυτικό κενό» σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο παραμένει σημαντικό, όπως καταγράφεται σε ειδική ανάλυση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Το Ίδρυμα επισημαίνει ότι η Ελλάδα, ενώ την περίοδο 1995–2009 διατηρούσε επίπεδα παγίων επενδύσεων συγκρίσιμα με την ΕΕ, από το 2010 και εξής καταγράφει μόνιμη υστέρηση, η οποία προήλθε κυρίως από τη μείωση των επενδύσεων στις κατασκευές και τη στασιμότητα σε άλλους κρίσιμους τομείς.
Σύμφωνα με την έκθεση, την περίοδο 2021–2024 η χώρα εμφάνισε μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των παγίων επενδύσεων 12%, με τον σχετικό δείκτη (ως ποσοστό του ΑΕΠ) να φτάνει το 15% το 2024, έναντι μόλις 11% το 2019. Παρ’ όλα αυτά, το ποσοστό αυτό παραμένει αισθητά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που διατηρείται μεταξύ 21% και 22%.
Το υψηλό επενδυτικό ποσοστό της ελληνικής οικονομίας στην προ-κρίσης εποχή στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό στο υψηλό ποσοστό επενδύσεων σε κατασκευές (περί το 15%), συμπεριλαμβανομένων των νέων κατοικιών (περί το 9%), συστηματικά υψηλότερα από τον μέσο όρο στην ΕΕ27 (περί το 12% και 6% αντίστοιχα). Αντιθέτως, το ποσοστό επενδύσεων χωρίς τις κατασκευές (περί το 8%) υπολειπόταν συστηματικά του μέσου όρου στην ΕΕ (περί το 10%).
Ως προς την εξέλιξη στα μερίδια των συνιστωσών των επενδύσεων, το ΙΟΒΕ παρατηρεί ότι οι κατοικίες και κατασκευές παραδοσιακά απάρτιζαν το μεγαλύτερο μερίδιο των παγίων επενδύσεων, άνω του 50% συστηματικά για την περίοδο έως και το 2013, με το μερίδιο να μειώνεται την περίοδο της κρίσης, έως και το 1/3 το 2020, με μικρή ανάκαμψη την τελευταία διετία, στο 37% το 2024. Παράλληλα, το μερίδιο του μηχανολογικού και μεταφορικού εξοπλισμού ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει ανακάμψει ταχύτερα ήδη κοντά στα πρό-κρίσης επίπεδα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, σε 7,3% το 2024, από το ιστορικά χαμηλό 3,3% το 2013 και κοντά στο ιστορικά υψηλό 8% το 2008.
Εστιάζοντας σε επιλεγμένους τομείς δραστηριότητας που έχουν ειδικό βάρος στην ελληνική οικονομία, διαπιστώνεται για το 2023 (πλέον πρόσφατο έτος με διαθέσιμα στοιχεία) ότι το ποσοστό επενδύσεων αναλογικά με την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) κάθε τομέα, είναι υψηλότερο στις δημόσιες υπηρεσίες, ακολουθούμενο από τη βιομηχανία, τους επαγγελματίες και τέλος υπηρεσίες όπως το εμπόριο, οι μεταφορές και ο τουρισμός. Σε σύγκριση με τον μέσο όρο στην Ευρώπη, παρατηρείται ότι το ετήσιο κενό επενδύσεων παραμένει σημαντικό στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες, ενώ έχει εξαλειφθεί στις δημόσιες υπηρεσίες, όπου καταγράφεται και υψηλότερη ετήσια επίδοση