Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024
More

    Σταθερά τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος τον Οκτώβριο

    Σταθερά τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος τον Οκτώβριο

    Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν αποκλιμάκωση.

    Σταθερά ή ακόμη και οριακά μειωμένα αναμένονται τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τον Οκτώβριο, καθώς η υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών οδήγησε σε μείωση της χονδρεμπορικής τιμής.


    Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο η τιμή διαμορφώθηκε στα 118,37 ευρώ ανά MWh, έναντι 129,38 ευρώ τον Αύγουστο. Οι πάροχοι αναμένουν την τελική τιμή του Σεπτεμβρίου για να ανακοινώσουν τα τιμολόγια του Οκτωβρίου, αν και οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν αποκλιμάκωση.

    Η πορεία της χονδρεμπορικής τιμής διαμορφώνει ένα θετικό κλίμα για τους καταναλωτές, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν απρόβλεπτα γεγονότα που θα ανατρέψουν την τάση μείωσης, όπως είχε συμβεί τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω αυξημένης ζήτησης.

    Ενδεικτική είναι η πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 8% την εβδομάδα 16-22 Σεπτεμβρίου, με την κατανάλωση να υποχωρεί κάτω από 1 TWh για πρώτη φορά μετά από 16 εβδομάδες, ενώ η μέση τιμή της μεγαβατώρας σημείωσε μείωση 7% την ίδια περίοδο.


    Παρότι οι χονδρεμπορικές τιμές στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, με την τιμή να βρίσκεται στις 118,37 ευρώ ανά MWh μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, η αποκλιμάκωση δημιουργεί ελπίδες για σταθεροποίηση των τιμολογίων.

    Στο ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά τη μείωση των τιμών, η ελληνική αγορά παραμένει από τις ακριβότερες, με την τιμή να είναι η τέταρτη υψηλότερη στην Ευρώπη, πίσω από χώρες όπως η Αλβανία και η Ιταλία. Αντίθετα, στις σκανδιναβικές χώρες οι τιμές κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με την τιμή στη Νορβηγία να φτάνει τα 8,53 ευρώ ανά MWh.

    Η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι οι επιδοτήσεις θα διαρκέσουν όσο χρειαστεί, με την επιδότηση για τον Σεπτέμβριο να διαμορφώνεται στα 1,4 λεπτά ανά kWh για καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες.




    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ