Σταθερή ανάπτυξη στις ΗΠΑ και ισχνή στην ευρωζώνη αναμένει το ΔΝΤ για το 2025
Το ΔΝΤ προειδοποιεί για τους κινδύνους μονομερών πολιτικών, όπως δασμοί και εμπορικοί φραγμοί.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2025, εκτιμώντας αύξηση κατά 3,3%, χάρη στην ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομική πορεία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Παράλληλα, οι χαμηλότερες επιδόσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και άλλων μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης επιβραδύνουν τη συνολική δυναμική. Σύμφωνα με την έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, η μείωση του πληθωρισμού παγκοσμίως, που αναμένεται να φτάσει στο 4,2% το 2025 και στο 3,5% το 2026, θα διευκολύνει τη νομισματική πολιτική και θα βοηθήσει στην ανάκαμψη μετά από χρόνια διαταραχών.
Παρότι η παγκόσμια ανάπτυξη εμφανίζεται ενισχυμένη, παραμένει χαμηλότερη από τον ιστορικό μέσο όρο 3,7% της περιόδου 2000-2019. Το Ταμείο προειδοποιεί για τους κινδύνους μονομερών πολιτικών, όπως δασμοί και εμπορικοί φραγμοί, που μπορούν να οδηγήσουν σε αντίποινα και να επηρεάσουν αρνητικά το διεθνές εμπόριο. «Τέτοιες πρακτικές σπάνια ενισχύουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές και ενδέχεται να αφήσουν κάθε χώρα σε χειρότερη θέση», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πιερ-Ολιβιέ Γκουρενσά.
Παρά την αβεβαιότητα που δημιουργούν οι πολιτικές των ΗΠΑ, η ισχυρή αγορά εργασίας και οι αυξημένες επενδύσεις αναμένεται να τονώσουν την ανάπτυξη στη χώρα, με το ΔΝΤ να αναθεωρεί την πρόβλεψη για το 2025 στο 2,7%. Ωστόσο, το Ταμείο προειδοποιεί για τους κινδύνους από υπερβολική απορρύθμιση, ειδικά στον χρηματοπιστωτικό τομέα, και τις πιθανές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Στην Ευρωζώνη, οι προβλέψεις είναι πιο συγκρατημένες, με την ανάπτυξη να εκτιμάται στο 1,0% το 2025, εξαιτίας των αδύναμων επιδόσεων στη μεταποίηση και της πολιτικής αβεβαιότητας. Η Γερμανία αναμένεται να σημειώσει μόλις 0,3% ανάπτυξη, ενώ για τη Γαλλία οι προβλέψεις μειώνονται στο 0,8%. Αντίθετα, η Βρετανία ανακάμπτει ελαφρώς με πρόβλεψη ανάπτυξης 1,6%, υπερβαίνοντας τη Γερμανία.
Στην Κίνα, η δημοσιονομική τόνωση οδηγεί σε αυξημένες προβλέψεις ανάπτυξης, ενώ αντίθετα η Μέση Ανατολή και η Κεντρική Ασία σημειώνουν πτώση λόγω μειωμένης παραγωγής πετρελαίου. Παράλληλα, το ΔΝΤ υπογραμμίζει την ανάγκη επαρκούς εποπτείας στις διασυνοριακές πληρωμές, τονίζοντας τον ρόλο των ψηφιακών νομισμάτων ως κρίσιμο παράγοντα σταθερότητας.