X
Δευτέρα, 19 Μαΐου, 2025
More

    Σταθερή η ελληνική βιβλιοπαραγωγή – Άνοδος στις παιδικές εκδόσεις

    Σταθερή η ελληνική βιβλιοπαραγωγή – Άνοδος στις παιδικές εκδόσεις

    Σταθερή παραμένει η ελληνική βιβλιοπαραγωγή.

    Σταθερή παραμένει η ελληνική βιβλιοπαραγωγή, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του BookPoint για το 2024. Έφτασε στους 11.312 τίτλους πρώτης έκδοσης, αριθμός οριακά μειωμένος σε σχέση με το 2023, αλλά εντός των ορίων που καταγράφεται από το 2022. Παρά τις συνθήκες οικονομικής πίεσης, οι εκδοτικοί οίκοι διατήρησαν υψηλό ρυθμό έκδοσης νέων τίτλων, με το έντυπο βιβλίο να παραμένει ο απόλυτος κυρίαρχος της αγοράς, καλύπτοντας το 94,6% της συνολικής παραγωγής.


    Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των μεταφρασμένων τίτλων που για πρώτη φορά ξεπέρασαν το 31% του συνόλου, φτάνοντας τους 3.579. Το υπόλοιπο 68,4% (7.733 τίτλοι) αφορά σε πρωτότυπα ελληνικά έργα. Η αγγλική γλώσσα συνεχίζει να κυριαρχεί στις μεταφράσεις, ενώ καταγράφεται ήπια αλλά σταθερή άνοδος σε περιφερειακές γλώσσες όπως τα αραβικά, τα τουρκικά και τα πορτογαλικά, αντανακλώντας την ευρύτερη διεθνοποίηση του αναγνωστικού ενδιαφέροντος.

    Η θεματική πρωτοκαθεδρία ανήκει στη λογοτεχνία με 4.133 νέες κυκλοφορίες, εκ των οποίων το 30% αφορά σε ποιητικές συλλογές, επιβεβαιώνοντας την άνθηση της ποιητικής παραγωγής. Τα παιδικά και εφηβικά βιβλία κατέγραψαν ιστορικό ρεκόρ με 2.769 νέους τίτλους, ενώ οι εκδόσεις θεωρητικών επιστημών συνεχίζουν πτωτική πορεία για πέμπτο συνεχόμενο έτος.

    Παρότι η παραγωγή e-book παραμένει χαμηλή, με μόλις 112 νέες κυκλοφορίες, οι επανεκδόσεις ηλεκτρονικών τίτλων ανέρχονται σε 834, φανερώνοντας μια συγκρατημένη δυναμική που δεν ανταποκρίνεται ακόμη στο εύρος χρήσης ψηφιακών συσκευών. Στο ίδιο κλίμα, τα ηχητικά βιβλία (audiobooks) παρουσίασαν κάμψη στην παραγωγή, με μόλις 376 νέους τίτλους, αλλά διατηρούν υψηλό ενδιαφέρον βάσει στοιχείων χρήσης σε πλατφόρμες.

    Η μέση τιμή των βιβλίων κατέγραψε αύξηση της τάξεως του 2,73%, φτάνοντας τα 17,63 ευρώ, ποσοστό εναρμονισμένο με τον πληθωρισμό της χρονιάς. Οι εκπαιδευτικές και επιστημονικές εκδόσεις σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών (άνω του 30% σε σχέση με το 2019), ενώ η λογοτεχνία εμφανίζει πιο ήπια μεταβολή, μικρότερη του 10%.


    Η εκδοτική δραστηριότητα συνεχίζει να συγκεντρώνεται σε έναν πυρήνα 35 εκδοτικών οίκων που παράγουν το 46% της συνολικής βιβλιοπαραγωγής, με τους Πατάκη, Ψυχογιό, Μίνωα και Μεταίχμιο να παραμένουν στην κορυφή. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η στροφή αρκετών εκδοτών σε έργα που έχουν εισέλθει στο public domain, όπως του Eugene O’Neill, λόγω της απαλλαγής από δικαιώματα.

    Η έκθεση κλείνει με την επισήμανση ότι η σταθεροποίηση της παραγωγής δεν σημαίνει και αποδοχή από την αγορά: η χαμηλή διείσδυση των e-books, η ανισότητα στην πρόσβαση για εντυποανάπηρους και η πτωτική τάση των τίτλων θεωρητικής κατεύθυνσης συνιστούν διαχρονικά προβλήματα που απαιτούν ουσιαστικό σχεδιασμό πολιτικής βιβλίου.

    Πηγή

    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    spot_img

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ