Μετά από χρόνια διακυμάνσεων του πληθωρισμού, η σταθερότητα έχει επιτέλους επιστρέψει στην ευρωζώνη, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.
Μιλώντας σήμερα (4.7.2025) στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD (επ’ αφορμή της επίσημης επίσκεψής της στο Βερολίνο για να συναντηθεί με το Γερμανό καγκελάριο Μέρτς), η πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε ότι υπάρχουν πράγματι πολλές κρίσεις και απειλές. «Αλλά στο μέτωπο των τιμών, είμαστε σταθεροί», πρόσθεσε. Η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να διατηρήσει αυτή τη σταθερότητα. Τον Ιούνιο, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ήταν 2,0% – ο στόχος της ΕΚΤ.
Η κεντρική τράπεζα έχει ήδη μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά δύο ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούνιο του 2024 – στο 2,0% πιο πρόσφατα. Οι επενδυτές αναμένουν ότι θα κάνει ένα διάλειμμα στη συνεδρίαση αυτού του μήνα. Ταυτόχρονα, εξακολουθούν να υπάρχουν εικασίες για μείωση στο 1,75% αργότερα φέτος.
Η Λαγκάρντ αρνήθηκε να δεσμευτεί για μια μελλοντική πορεία επιτοκίων την Παρασκευή: «Θα αποφασίσουμε με βάση την πυξίδα μας», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, αναφερόμενη στον μεσοπρόθεσμο στόχο πληθωρισμού 2,0%: «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο».
Λαγκάρντ: Ενίσχυση της ενιαίας αγοράς της ΕΕ ως απάντηση στον Τραμπ
Σχετικά με τις επερχόμενες αποφάσεις σχετικά με την δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ, η Λαγκάρντ δήλωσε: «Αυτή είναι σίγουρα μια από τις κύριες πηγές αβεβαιότητας». Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να προετοιμαστούμε για διαφορετικά σενάρια. Η προθεσμία της 9ης Ιουλίου που έθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μέχρι την οποία η ΕΕ και άλλες χώρες πρέπει να συνάψουν συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη μείωση των δασμών, πλησιάζει γρήγορα. Μετά τους αμοιβαίους δασμούς που ανακοίνωσε ο Τραμπ τον Απρίλιο, ο προσωρινός πρόσθετος δασμός θα διπλασιαστεί από 10% σε 20% εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την ημερομηνία αυτή.
Η Λαγκάρντ τόνισε ότι, πέρα από το ζήτημα των τελωνείων, η ευρωζώνη πρέπει να μειώσει τα εμπορικά εμπόδια εντός της ενιαίας αγοράς. Ενώ η ευρωζώνη δεν είναι υπερβολικά ρυθμισμένη, υπάρχουν πάρα πολλοί κανονισμοί και νομικές απαιτήσεις: «Πρέπει να το μειώσουμε λίγο αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
«Σίγουρα, οι ΗΠΑ είναι μεγάλες, ένα σημαντικό μέρος και επίσης ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος για εμάς. Αλλά αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να καλλιεργήσουμε τον δικό μας κήπο εδώ στην πατρίδα μας», δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας. «Έχουμε τεράστιες δυνατότητες στην Ευρώπη». Τα αγαθά, τα κεφάλαια και οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να κινούνται ελεύθερα εντός της κοινότητας. Η Λαγκάρντ ζήτησε την υπέρβαση των εσωτερικών εμποδίων και την τυποποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και άλλων εθνικών απαιτήσεων.
Τα οικονομικά συστήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικά και παραγωγικά, ώστε το ευρώ να μπορεί να ανταγωνιστεί το δολάριο ως το κορυφαίο νόμισμα στον κόσμο, σημείωσε. Οι πολιτικοί πρέπει να κάνουν την έρευνά τους για να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν οι οικονομικές συνθήκες για αυτό, ανέφερε, συμπληρώνοντας πως η ισχύς ενός νομίσματος αντανακλά πάντα τη δύναμη της οικονομίας.