Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
More

    Στη Δικαιοσύνη φαρμακεία και αποθήκες για πιθανές ελλείψεις φαρμάκων

    Πόλεμος μεταξύ φαρμακείων και φαρμακαποθηκών, ξεκινά μετά την άρση απαγόρευσης εξαγωγών για περίπου 160 φάρμακα, που τελούσαν υπό απαγόρευση κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.

    Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) δήλωσε διατεθειμένος να προσφύγει στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, μετά την άρση της απαγόρευσης, εφόσον προκύψουν και πάλι ελλείψεις. Μέχρι τότε, ο ΠΦΣ θα παρακολουθεί τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων και θα καταγγείλει την έλλειψή τους.

    Αντίστοιχα και οι φαρμακαποθήκες, προετοιμάζονται με τη λειτουργία της πλατφόρμας παρακολούθησης των ελλείψεων από το υπουργείο Υγείας, να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για ελλείψεις που θα δημιουργηθούν από υπαιτιότητα άλλου κλάδου της αλυσίδας φαρμάκου, πέραν του χονδρεμπορίου, «φωτογραφίζοντας» τους φαρμακοποιούς.

    Στη Δικαιοσύνη φαρμακεία και αποθήκες για πιθανές ελλείψεις φαρμάκων

    Η νέα πλατφόρμα του υπουργείου Υγείας αναμένεται να εξομαλύνει τις ελλείψεις φαρμάκων πριν ακόμη δημιουργηθούν

    «Οι φαρμακαποθήκες δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δηλώσουν στην πλατφόρμα τα αποθέματά τους»

    Ο ΠΦΣ τόνισε πως ήδη το Συμβούλιο Επικρατείας έχει αποφανθεί επί της προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών, ότι ««το παράλληλο εμπόριο μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη φαρμάκων σε μια εθνική αγορά, να θέσει δηλαδή σε κίνδυνο τον σταθερό, ασφαλή και με τα απαιτούμενα ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμό με φάρμακα του πληθυσμού του κράτους από το οποίο πραγματοποιούνται οι εξαγωγές».

    Λίστα … εξαγωγών

    Την αντίδραση αυτή, πυροδότησε λίστα με 210 φάρμακα που κυκλοφόρησε από φαρμακαποθήκη, η οποία δεν κατονομάζεται από τον ΠΦΣ, και η οποία χαρακτηρίζεται από τον ΠΦΣ ως λίστα φαρμάκων προς εξαγωγή.

    Από αυτά τα φάρμακα:

    • Τα 135 βρίσκονται σε έλλειψη, είναι χρωματισμένα με κόκκινο και είτε δεν υπάρχει διαθεσιμότητα είτε για την εξεύρεσή τους χρειάζεται συνεννόηση με τη φαρμακαποθήκη.
    • Τα 12 φάρμακα – με πορτοκαλί χρώμα – έχουν περιορισμένη διαθεσιμότητα και ΄
    • Τα 59 φάρμακα – με πράσινο χρώμα – είναι διαθέσιμα.

    Στα φάρμακα αυτά περιλαμβάνονται αντιβιώσεις και εισπνεόμενα φάρμακα, ινσουλίνες και άλλα βασικά φάρμακα.

    Στο τέλος της λίστας παρέχονται οδηγίες για την διακίνηση ευαίσθητων φαρμάκων ψυγείου όπως ινσουλινών, ενώ στη δεξιά στήλη, δίπλα στις ποσότητες των σκευασμάτων που ζητούνται, αναγράφονται τα ποσοστά κέρδους των χονδρεμπόρων τα οποία φτάνουν μέχρι και 205%.

    Στην Αττική

    Στην άρση της απαγόρευσης των περίπου 160 φαρμάκων από τον ΕΟΦ, αναφέρθηκε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, με τον πρόεδρο Κ. Λουράντο και τον γραμματέα Στ. Καλογερόπουλο να επισημαίνουν πως η απόφαση ελήφθη εν μέσω έξαρσης της γρίπης και του κορονοϊού. Οι ίδιοι διερωτήθηκαν με ποια εισήγηση προχώρησε ο ΕΟΦ στην άρση της απαγόρευσης.

    Τόνισαν μάλιστα, πως «για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΟΦ επιτρέπεται η εξαγωγή εμβολίων, προκαλώντας ανησυχία για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, για τα οποία, όλες οι μέχρι τώρα Διοικήσεις του ΕΟΦ και του Υπουργείου Υγείας  απαγόρευαν την εξαγωγή,  ώστε να υπάρχει η επάρκειά τους, για τους  Έλληνες πολίτες και πρωτίστως για βρέφη και παιδιά.

    Να σημειώσουμε ότι, η άρση της απαγόρευσης αφορά εκτός από τα εμβόλια και μεγάλη κατηγορία φαρμάκων όπως αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, ινσουλίνες, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά, εισπνεόμενα για το αναπνευστικό κ.λ.π.».

    Ζητώντας την αναθεώρηση της απόφασης, κατέληξαν λέγοντας πως «Πρέπει επιτέλους η καινούργια ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να ασχοληθεί και με το ΙΦΕΤ (θυγατρική εταιρεία του ΕΟΦ), που είναι αρμόδιο για την εισαγωγή φαρμάκων, των οποίων η κυκλοφορία από τις εταιρείες έχει διακοπεί και του οποίου τα τελευταία χρόνια η λειτουργία είναι σχεδόν ανύπαρκτη».

    Στη Θεσσαλονίκη

    Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), αποδίδει την αιτία των αναμενόμενων ελλείψεων στην απόφαση του ΕΟΦ για άρση της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών σε τουλάχιστον 137 σκευάσματα, μεταξύ των οποίων παιδικά εμβόλια, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά, ινσουλίνες, αναπνευστικά και φάρμακα για την οστεοπόρωση.

    Ο ΦΣΘ αναφέρεται στη λίστα των φαρμακαποθηκών για φάρμακα προς εξαγωγή, βάσει των στοιχείων του ΠΦΣ , χαρακτηρίζοντας ακατανόητη την απόφαση του ΕΟΦ και ζητώντας την αναθεώρησή της.

    Οι φαρμακαποθήκες

    Μιλώντας στο in.gr ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων Θεόδωρος Σκυλακάκης επεσήμανε ότι πριν κάν υπάρξει η αντίδραση από τους φαρμακοποιούς, ο Σύλλογος έχει ήδη επιστήσει την προσοχή τα μέλη του για τήρηση των ενδεδειγμένων αποθεμάτων και κάποιων επιπλέον ποσοτήτων, λαμβάνοντας υπόψιν την πραγματική ζήτηση, όπως διαμορφώθηκε πέρυσι στη διάρκεια των μηνών της απαγόρευσης.

    Παραδέχθηκε ότι με την απαγόρευση, οι ελλείψεις αποκαταστάθηκαν σε μεγάλο βαθμό, όμως ταυτόχρονα, διαπιστώθηκε και η πραγματική ζήτηση. Έτσι, κάλεσε τα μέλη του συλλόγου να τηρούν αποθέματα που θα καλύπτουν τις ανάγκες βάσει των ποσοτήτων που χρειάστηκαν πέρυσι συν κάποιες επιπλέον ποσότητες για να καλυφθεί πιθανή αύξηση της νοσηρότητας. Τόνισε όμως ότι μεγάλες αυξήσεις στις ζητούμενες ποσότητες από τα φαρμακεία, δεν θα καλύπτονται.

    «Με τον τρόπο αυτό», σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, «θα φανεί ποιος είναι υπεύθυνος για τις ελλείψεις, ιδίως τη στιγμή που οι φαρμακαποθήκες δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δηλώσουν στην πλατφόρμα τα αποθέματά τους», αφήνοντας να εννοηθεί ότι πολλοί φαρμακοποιοί τηρούν αποθέματα που δεν δηλώνονται.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ