Η κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης ξεκίνησε και ήδη έχει πάρει «φωτιά». Η Μicrosoft επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη του ChatGPT της OpenAI για να ανταγωνιστεί τη Google.
Ειδικότερα, η Microsoft ανακοίνωσε τη Δευτέρα (23/1) ότι πραγματοποιεί μια «πολυετή επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων» στον κατασκευαστή του ChatGPT, ως απάντηση στη Google και την εμπορευματοποίηση νέων καινοτομιών τεχνητής νοημοσύνης από την εταιρεία.
Ο τεχνολογικός γίγαντας αρνήθηκε να σχολιάσει τους όρους της επένδυσης, για την οποία ωστόσο ορισμένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι θα ανέρχεται σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη Daily Mail.
Η νέα συμφωνία της Microsoft είναι το τρίτο στάδιο μιας αναπτυσσόμενης συνεργασίας με την OpenAI, που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο. Όλα ξεκίνησαν με μια επένδυση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων το 2019. Η συνεργασία θα βοηθήσει περαιτέρω το chatbot παρέχοντας στο OpenAI τους απαραίτητους πόρους.
Το «πολυεργαλείο» κυκλοφόρησε στις 30 Νοεμβρίου και τράβηξε αμέσως την προσοχή του κοινού με τις δυνατότητές του. Μάλιστα, κατάφερε να ένα εκατομμύριο χρήστες σε λιγότερο από μία εβδομάδα.
Η Google, φοβάται πως η τεχνολογία μπορεί ενδεχομένως να κοντράρει την κυρίαρχη μηχανή αναζήτησής της, αφού το ChatGPT μπορεί να απαντήσει κυριολεκτικά στα πάντα και σχεδιάζει την «αντεπίθεσή» της. Λέγεται πως σκοπεύει να αποκαλύψει πάνω από 20 διαφορετικά projects που θα βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη.
Τι είναι το ChatGPT
Πρόκειται για την τελευταία λέξη στον τομέα των αποκαλούμενων «chatbots» και του κύματος της «δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης».
Μπορεί να απαντήσει σε βασικές ερωτήσεις και να γράψει δοκίμια για οποιοδήποτε δεδομένο θέμα και σε διάφορες γλώσσες. Μπορεί ακόμα να συγκρίνει και να αντιπαραβάλλει διαφορετικές φιλοσοφίες και απόψεις, ή να συντάσσει από απλές επιστολές μέχρι και πανεπιστημιακές εργασίες.
Επίσης, έχει τη δυνατότητα να γράψει εκθέσεις, ποιήματα και στίχους με το ύφος γνωστών συγγραφέων, να λύσει ασκήσεις μαθηματικών και φυσικής αλλά και να αναλύσει ψυχολογικά και κοινωνικά φαινόμενα. Το αποτέλεσμα είναι τόσο φυσικά γραμμένο που μοιάζει σαν να το έχει επεξεργαστεί κάποιος άνθρωπος.