Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
More

    Στην «τσιμπίδα» της εφορίας γονικές παροχές με αφορολόγητο όριο 800.000 ευρώ

    Στην «τσιμπίδα» της εφορίας γονικές παροχές με αφορολόγητο όριο 800.000 ευρώ

    Η εφορία εντόπισε γονικές παροχές και δωρεές χρηματικών ποσών που κυμαίνονται από 10.000 έως 200.000 ευρώ, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με μετρητά.

    Χιλιάδες φορολογούμενοι πιάστηκαν στη φάκα του φοροελεγκτικού μηχανισμού, καθώς προχώρησαν σε χρηματικές γονικές παροχές, καταστρατηγώντας το ευνοϊκό καθεστώς που προβλέπει αφορολόγητο όριο 800.000 ευρώ.


    Σημειώνεται ότι το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ αφορά γονικές παροχές ή δωρεές μεταξύ συζύγων, προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δωρεές από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια, καθώς και δωρεές από παιδιά προς γονείς. Όλες αυτές οι δωρεές και γονικές παροχές πρέπει να πραγματοποιούνται μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

    Οι έλεγχοι της φορολογικής διοίκησης και οι διασταυρώσεις των δηλώσεων που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα myProperty με τα στοιχεία των τραπεζών αποκάλυψαν περιπτώσεις γονικών παροχών και δωρεών χρηματικών ποσών, οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν με τραπεζική μεταφορά, όπως ορίζει ο νόμος, αλλά με μετρητά. Τα μετρητά αυτά κατατέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δωρεοδόχων, γεγονός που σημαίνει ότι θα έπρεπε να καταβληθεί φόρος 10%.

    Παράλληλα, οι έλεγχοι αποκάλυψαν περιπτώσεις εικονικών γονικών παροχών σε άτομα που δεν δικαιούνται το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ, το οποίο ισχύει από την 1η Οκτωβρίου 2021. Συγκεκριμένα, κατά τον έλεγχο δηλώσεων διαδοχικών δωρεών, εντοπίστηκαν περιπτώσεις όπου το παιδί δώρισε χρήματα στον γονέα του, ο οποίος στη συνέχεια, ακόμη και την ίδια ημέρα, με γονική παροχή τα έδωσε στο άλλο του παιδί. Έτσι, τα χρήματα μεταφέρθηκαν από τον έναν αδελφό στον άλλο μέσω του γονέα, αποφεύγοντας τη φορολογία. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στις δωρεές χρημάτων μεταξύ αδελφών επιβάλλεται φόρος 20% από το πρώτο ευρώ. Η εφορία ελέγχει προσεκτικά το χρονικό διάστημα μεταξύ των διαδοχικών δωρεών, και αν αυτό είναι μικρότερο των έξι μηνών, η συναλλαγή θεωρείται ύποπτη και υπόκειται σε περαιτέρω έλεγχο.


    Οι έλεγχοι από τον φοροελεγκτικό μηχανισμό συνεχίζονται αμείωτοι, με 1.580 υποθέσεις χρηματικών γονικών παροχών να έχουν ήδη φτάσει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών. Οι φορολογούμενοι αιτούνται την ακύρωση των φόρων και των προστίμων που τους έχουν επιβληθεί, επικαλούμενοι διάφορους λόγους. Οι περισσότερες από τις προσφυγές αφορούν σε γονικές παροχές και δωρεές χρηματικών ποσών που κυμαίνονται από 10.000 έως 200.000 ευρώ, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με μετρητά. Παρά τις αιτιάσεις, στην πλειονότητά τους, οι προσφυγές αυτές απορρίφθηκαν, με τους φορολογουμένους να καλούνται να καταβάλουν χιλιάδες ευρώ στη φορολογική διοίκηση.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ