Στο πολιτικό και κοινωνικό μικροσκόπιο οι χρεώσεις ιδιωτικών κλινικών και ασφαλιστικών επιχειρήσεων
Τι είναι το σύστημ DRG (Διαγνωστικά Ομοιογενείς Ομάδες). Πώς θα βοηθήσει η εφαρμογή του.
Το ζήτημα της εφαρμογής του συστήματος DRGs (Διαγνωστικά Ομοιογενείς Ομάδες) βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των συζητήσεων για τη μείωση του κόστους και την οργάνωση των υπηρεσιών υγείας, καθώς οι αυξήσεις στα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας και τα τιμολόγια των ιδιωτικών παρόχων έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Η κυβέρνηση, μέσω του Μεγάρου Μαξίμου, φέρεται να έχει ζητήσει επίσπευση της διαδικασίας από τον Παντελή Μεσσαρόπουλο, τον πρόεδρο του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ), το οποίο έχει την αρμοδιότητα εφαρμογής του συστήματος DRGs και το οποίο την τελευταία πενταετία έχει βρεθεί αντιμέτωπο με καθυστερήσεις. Την ίδια στιγμή, οι πολίτες επωμίζονται ετησίως δαπάνες υγείας ύψους 4 δισ. ευρώ, με τις ασφαλιστικές να καλύπτουν μόνο μικρό ποσοστό, δημιουργώντας αίσθημα ανασφάλειας για την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Για αυτή την κατάσταση, οι ασφαλιστικές επικαλούνται τις αυξήσεις από τους ιδιώτες παρόχους, ενώ οι κλινικές αποδίδουν ευθύνες στις ασφαλιστικές για αδικαιολόγητα υψηλές χρεώσεις και καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις.
Το DRG λειτουργεί ως ένας «τιμοκατάλογος» για τις θεραπείες, βασισμένος στη διάγνωση και τη θεραπεία που λαμβάνει ο ασθενής, προσφέροντας διαφάνεια και αποδοτικότητα στη διαχείριση των πόρων υγείας. Με τη χρήση του DRG, οι ασθενείς που νοσηλεύονται κατηγοριοποιούνται σε προ-καθορισμένες ομάδες, ανάλογα με παράγοντες όπως η διάγνωση, η θεραπεία, η ηλικία και η γενικότερη κατάσταση της υγείας τους. Για παράδειγμα, ένας ασθενής που υποβάλλεται σε εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας κατατάσσεται σε μία συγκεκριμένη ομάδα, ενώ ένας άλλος με πνευμονία χωρίς επιπλοκές σε μία διαφορετική. Κάθε ομάδα συνοδεύεται από ένα προκαθορισμένο κόστος, το οποίο καλύπτει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες για τη θεραπεία του ασθενούς, όπως φάρμακα, χειρουργείο και εξετάσεις.
Η εφαρμογή του DRG διευκολύνει την αποζημίωση των νοσοκομείων, καθορίζοντας ένα σταθερό ποσό για τη θεραπεία που αντιστοιχεί στην κάθε ομάδα. Για παράδειγμα, αν ένας ασθενής με έμφραγμα νοσηλευτεί για πέντε ημέρες και λάβει συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, το νοσοκομείο θα αποζημιωθεί με ένα συγκεκριμένο ποσό, ανεξάρτητα από το αν ο ασθενής χρειαστεί μία ημέρα λιγότερη ή περισσότερη νοσηλεία.
Το ζήτημα των ασφαλιστηρίων υγείας και οι αυξήσεις των τιμολογίων έχουν αναδειχθεί σε ένα σοβαρό πρόβλημα για την κυβέρνηση και τους πολίτες, δημιουργώντας έντονες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις. Προχθές, ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνουν ανεκτές αυξήσεις 15% στα διά βίου ασφαλιστήρια υγείας και ότι πρόκειται να θεσπιστεί νέος δείκτης κοστολόγησης. Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανεπαρκείς και καθυστερημένες ανακοινώσεις, υποστηρίζοντας ότι φέρει ευθύνη για τις αυξήσεις. Μάλιστα, το κόμμα προτίθεται να καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα.
Οι αυξήσεις των ιδιωτικών ασφαλίστρων, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν το 14% ετησίως, έχουν προκαλέσει απογοήτευση στους πολίτες. Όπως καταγγέλλεται, πολλά ασφαλιστήρια δεν ανταποκρίνονται στις παροχές που υπόσχονται, με χαρακτηριστική περίπτωση την απόρριψη αποζημίωσης σε ασφαλισμένη για χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς, λόγω παλαιότερου προληπτικού ελέγχου που δεν είχε εντοπίσει πρόβλημα.
Το πρόβλημα είναι βαθύτερο, καθώς όπως προαναφέρθηκε οι Έλληνες καταβάλλουν πάνω από 4 δισ. ευρώ ετησίως για ιδιωτικές δαπάνες υγείας, από τις οποίες μόνο το 15% καλύπτεται από ασφαλιστικές εταιρείες. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στην ΕΕ-27 με υψηλό ποσοστό ιδιωτικής δαπάνης για την υγεία, αγγίζοντας το 34%, έναντι 15% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την ανάγκη ελέγχου των τιμολογίων πιέζει πλέον για την επίσπευση τηςπροώθησης του συστήματος DRGs, τόσο στα δημόσια νοσοκομεία , όσο και στις ιδιωτικές κλινικές και μιλάμε για την εφαρμογή ενός συστήματος που θα έπρεπε να λειτουργεί από το 2014, ωστόσο η πολιτική «αδιαφορία», σε συνδυασμό με τις πιέσεις από συμφέροντα που επωφελούνται από τη διατήρηση της αδιαφάνειας, εμπόδισαν και εμποδίζουν την ανάπτυξή του.
Θα μειώσει η εφαρμογή των DRGs τα κόστη των ιδιωτικών θεραπευτηρίων; Το σύστημα DRGs φέρνειιμεγαλύτερη διαφάνεια, αφού κάθε ιατρική πράξη και νοσηλεία θα κοστολογείται βάσει προκαθορισμένων τιμών και δεδομένων. Αυτό μπορεί να περιορίσει φαινόμενα υπερτιμολογήσεων από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια προς τις ασφαλιστικές εταιρείες ή τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία. Θεωρητικά, η εφαρμογή των DRGs θα μπορούσε να μειώσει το κόστος σε περιπτώσεις όπου παρατηρείται καταχρηστική τιμολόγηση.
Ωστόσο, αν οι προκαθορισμένες τιμές του συστήματος δεν λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες και διαφοροποιήσεις των περιστατικών, υπάρχει ο κίνδυνος υποεκτίμησης των απαιτούμενων δαπανών. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τα θεραπευτήρια σε αύξηση άλλων χρεώσεων ή σε μετακύλιση του κόστους στους ασθενείς.