Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
More

  Στόλτενμπεργκ: Η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία πρέπει να είναι κατ΄ελάχιστον 40 δισ. ευρώ ετησίως

  Στόλτενμπεργκ: Η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία πρέπει να είναι κατ΄ελάχιστον 40 δισ. ευρώ ετησίως

  Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ πρότεινε στους συμμάχους να «μοιραστούν το βάρος με δίκαιο τρόπο»

  Η στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να φθάσει κατ΄ελάχιστον τα 40 δισ. ευρώ τον χρόνο για όσο χρειαστεί, δήλωσε σήμερα στην Πράγα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

  «Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, οι Σύμμαχοι έχουν παράσχει περίπου 40 δισ. ευρώ τον χρόνο ως στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Πρέπει να διατηρήσουμε κατ΄ελάχιστον αυτό το επίπεδο υποστήριξης κάθε χρόνο, όσο καιρό χρειαστεί», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος μιας άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

  Πρόκειται για «νέο χρήμα» είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου.

  Ο Στόλτενμπεργκ είχε προτείνει αρχικά στους συμμάχους να διαθέσουν 100 δισ. ευρώ για να βοηθήσουν την Ουκρανία στον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας. Αυτή τη φορά προτείνει τη διατήρηση της παρούσας βοήθειας, σε ένα ελάχιστο επίπεδο, παροτρύνοντας επίσης τους συμμάχους να «μοιραστούν το βάρος με δίκαιο τρόπο».

  Ο μηχανισμός αυτός πρέπει να βασίζεται στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) κάθε χώρας, διευκρίνισε διπλωματική πηγή. «Το ΑΕΠ χρησιμοποιήθηκε κατά το παρελθόν, είναι μία επιλογή», είπε στο σημείο αυτό ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

  Πολλές χώρες τάσσονται υπέρ της διατήρησης σε ένα αυξημένο επίπεδο της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, που αντιμετωπίζει δυσκολίες στο πεδίο της μάχης, εν μέρει λόγω της καθυστέρησης των παραδόσεων όπλων και πυρομαχικών που έχουν υποσχεθεί οι Δυτικοί σύμμαχοί της.

  Η Εσθονία πρότεινε πριν από μήνες κάθε χώρα να διαθέτει τουλάχιστον το 0,25% του ΑΕΠ της για βοήθεια στο Κίεβο, δηλ. περίπου 140 δισ. ευρώ τον χρόνο, σύμφωνα με το Ταλίν.

  Ρωσία Ουκρανία ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ  Πηγή

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ