Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου, 2025
More

    Στον «χορό» των Ρίχτερ οι Κυκλάδες: 10 σεισμικές δονήσεις μέσα σε μία ώρα μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης

    Σεισμικές δονήσεις συνεχίζουν να καταγράφονται στο Αιγαίο, με δύο νέους σεισμούς να σημειώνονται μετά τα μεσάνυχτα ανοιχτά της Αμοργού. Ο πρώτος, μεγέθους 3,9 Ρίχτερ, καταγράφηκε στις 00:05, ενώ 17 λεπτά αργότερα, στις 00:22, ακολούθησε δεύτερη δόνηση, μεγέθους 3,8 Ρίχτερ.

    Στον «χορό» των Ρίχτερ οι Κυκλάδες: 10 σεισμικές δονήσεις μέσα σε μία ώρα μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης

    Σύμφωνα με την Αυτόματη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του δεύτερου σεισμού εντοπίστηκε 24 χλμ νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, με εστιακό βάθος 15,7 χλμ.

    Στον «χορό» των Ρίχτερ οι Κυκλάδες: 10 σεισμικές δονήσεις μέσα σε μία ώρα μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης

    Η σεισμική δραστηριότητα δεν περιορίζεται μόνο στην Αμοργό, καθώς νωρίτερα, στις 19:30 το απόγευμα της Κυριακής, σεισμός 4,7 Ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοιχτά της Σαντορίνης, εντείνοντας την ανησυχία των κατοίκων και των επισκεπτών.

    Από το νησί έχουν ήδη αρχίσει να αναχωρούν επιβάτες, κυρίως με πλοία και αεροπλάνα. Τα ξημερώματα, το Blue Star CHIOS μεταφέρει 1.100 επιβάτες προς Πειραιά, με την πλειονότητα να είναι Αλβανικής καταγωγής. Μεταξύ αυτών, εργάτες και προσωπικό από ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού.

    Σύμφωνα με αναφορές, αρκετοί από όσους αποχωρούν εκφράζουν φόβους για πιθανό τσουνάμι, παρά τις διαβεβαιώσεις των ειδικών ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.

    Σεισμική ακολουθία στο Αιγαίο – 10 δονήσεις σε μία ώρα

    Το φαινόμενο παραμένει σε εξέλιξη, καθώς στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού καταγράφηκαν 10 σεισμικές δονήσεις μέσα σε μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Η ισχυρότερη εξ αυτών είχε μέγεθος 3,9 Ρίχτερ.

    Τα προληπτικά μέτρα

    Η κατάσταση στο νησί παρακολουθείται στενά από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ η ΕΜΑΚ παραμένει σε επιφυλακή για την προστασία του πληθυσμού εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

    Στον εξωτερικό χώρο του κλειστού γηπέδου της Σαντορίνης, τοποθετήθηκαν σκηνές που προορίζονται αποκλειστικά για τη διαμονή και τις επιχειρησιακές ανάγκες της ΕΜΑΚ, η οποία βρίσκεται σε ετοιμότητα για οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

    Προληπτικά μέτρα που πρότειναν οι επιστήμονες:

    • Αποφυγή συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους
    • Αποφυγή προσέγγισης εγκαταλελειμμένων κτιρίων
    • Αποφυγή πρόσβασης στα λιμάνια: Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου, Παλαιού Λιμένα Φηρών
    • Nα προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
    • Nα επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
    • Nα υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ