Στην πρόοδο που έχει επιτύχει η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου.
Ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε πως η πρόοδος αυτή έχει αρχίσει ήδη να αποδίδει καρπούς για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα έδωσε έμφαση στην ανάγκη παραγωγής πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία θα υπερκαλύπτουν τα τοκοχρεολύσια από το 2032 και μετά.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «θα πρέπει να μειώσουμε κι άλλο το δημόσιο χρέος και όχι μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ, πρέπει να το μειώσουμε το δημόσιο χρέος και σε ονομαστικούς όρους. Το 2032, θα έρθουν τα τοκοχρεολύσια που τώρα είναι «παγωμένα», που έχουν περίοδο χάριτος. Άρα όταν φτάσουμε στο 2032, που θα μπουν τοκοχρεολύσια 250 δισεκατομμυρίων ευρώ χρέους, το χρέος έχει μπει, είναι μέσα στο χρέος, αλλά τα τοκοχρεολύσια αυτού του κομματιού θα αρχίσουν να πληρώνονται από το 2032 και μετά.»
Ωστόσο έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για το δημόσιο χρέος όσο για την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία. «Θα πρέπει να μειωθεί το δημόσιο χρέος και σε απόλυτο αριθμό. Τότε θα πρέπει να έχουμε ρίξει το χρέος πολύ χαμηλά, ούτως ώστε προσθέτοντας τα τοκοχρεολύσια αυτών των 250 δισ., οι ανάγκες να είναι περίπου όσο είναι σήμερα, να μην είναι πολύ μεγαλύτερες. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές αυτό» ανέφερε.
Πρόσθεσε δε ότι πρέπει «να φτάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία να καλύπτουν τους στόχους του δημοσίου χρέους. Ο στόχος δεν είναι να μειώνουμε απλώς το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά να το μειώνουμε και σε απόλυτους αριθμούς διότι «ο ελέφαντας στο δωμάτιο» θα εμφανιστεί το 2032».
Αναφερόμενος πάντως στο τι θα πρέπει να αλλάξει στην ελληνική οικονομία, ο κ. Στουρνάρας επανέφερε το ζήτημα των φοροαπαλλαγών. «Είναι σημαντικό να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή. Έχουμε μεγάλα περιθώρια. Και στη φοροδιαφυγή έχουμε μεγάλα περιθώρια και στις φορολογικές απαλλαγές, επαναλαμβάνω, το είχαμε πει για πρώτη φορά μαζί σας. Ορισμένοι το παρεξήγησαν, είπαν “ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ως μη όφειλε, είπε ότι πρέπει να μειωθούν οι φοροαπαλλαγές”. Όχι. Αυτό που είπα ήταν ότι πρέπει να κάνουμε ένα review. Δηλαδή θα πρέπει να ξαναδούμε τις φορολογικές απαλλαγές» ανέφερε.
Για το φαινόμενο του πληθωρισμού, εκτίμησε ότι θα πέσει στο 2% στην ευρωζώνη κατά τις αρχές του 2025. Όπως ανέφερε «Η ακρίβεια είναι ένα διεθνές φαινόμενο, δυστυχώς, δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Έχει να κάνει με την αύξηση της τιμής της ενέργειας, η οποία βέβαια αρχίζει και ξαναπέφτει και την αύξηση της τιμής των τροφίμων που και αυτά όμως αρχίζουν και πέφτουν», ενώ σημείωσε: «Μην ξεχνάτε ότι στην Ευρώπη τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πια ότι ο πληθωρισμός έχει πέσει στο 2,4% του Νοεμβρίου, είμαστε πια πολύ κοντά στον στόχο μας. Αν είμαστε τυχεροί και δεν έχουμε παγκόσμιες αναταράξεις, εγώ προβλέπω ότι αρχές του 2025, ο πληθωρισμός θα έχει φτάσει πολύ κοντά στο 2% ή και στο 2%».