Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024
More

    Στραμμένες στην ΕΚΤ οι αγορές μετά τις εκλογές στη Γαλλία

    Στραμμένες στην ΕΚΤ οι αγορές μετά τις εκλογές στη Γαλλία

    Οι αγορές έχουν στρέψει την προσοχή τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μετά τις εκλογές στη Γαλλία, με τις εξελίξεις να ενδέχεται να επηρεάσουν και την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, οι κάλπες αυξάνουν συνεχώς το κόστος δανεισμού σε όλη την ευρωζώνη.

    Τις τελευταίες ημέρες, υπήρξε αναταραχή στις αγορές κρατικού χρέους της ευρωζώνης, με τις αποδόσεις των ομολόγων της Γαλλίας να σημειώνουν ανοδική πορεία και τις τιμές τους να πέφτουν λόγω αυξημένων πωλήσεων από μεγάλα χαρτοφυλάκια.


    Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις των γαλλικών κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας έκλεισαν την Παρασκευή στο 3,29%, σημειώνοντας αύξηση 16 μονάδων βάσης μέσα σε ένα μήνα. Τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα αναφοράς (Bund) διαμορφώθηκαν στο 2,49%, με μείωση 17 μονάδων βάσης την ίδια περίοδο.

    Αυτό οδήγησε τη διαφορά (spread) μεταξύ των δύο αποδόσεων στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δώδεκα ετών. Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων έφτασαν στο 3,73%, καταγράφοντας αύξηση 7 μονάδων βάσης σε ένα μήνα. Η Ελλάδα, όπως και η Ιταλία και η Γαλλία, συγκαταλέγεται στις πιο ευάλωτες χώρες λόγω του αυξημένου δημόσιου χρέους, που το 2023 έφτασε το 161,9% του ΑΕΠ και το 2024 αναμένεται να μειωθεί στο 152,7%.

    Η θέση της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και των υπόλοιπων μελών της κεντρικής τράπεζας, που συναντώνται αυτή την εβδομάδα στο θέρετρο της Σίντρα στην Πορτογαλία, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη εάν εκδηλωθεί περαιτέρω αναταραχή στις αγορές χρέους με αφορμή τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γαλλία.


    Η όποια κυβέρνηση προκύψει την επόμενη ημέρα στη Γαλλία θα έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις στο μέτωπο της οικονομίας.

    Το δημόσιο χρέος της Γαλλίας προβλέπεται να αυξηθεί στο 112% του ΑΕΠ το 2024, αυξανόμενο κατά περίπου 1,5 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως μεσοπρόθεσμα. Αυτό το αυξανόμενο επίπεδο χρέους αποτελεί σημαντική ανησυχία, καθιστώντας τα δημόσια οικονομικά της χώρας ευάλωτα σε απροσδόκητες αυξήσεις του κόστους χρηματοδότησης ή οικονομικές επιβραδύνσεις.

    Το συνολικό έλλειμμα της Γαλλίας θα παραμείνει υψηλό στο 5,3% του ΑΕΠ το 2024, μειούμενο ελαφρώς στο 4,5% έως το 2027. Αυτό το ποσοστό αντιπαρατίθεται έντονα με τον στόχο της κυβέρνησης Μακρόν για έλλειμμα 2,9%, υποδηλώνοντας ότι απαιτούνται επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις δαπανών επειγόντως.


    Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να είναι αργή, με την πραγματική αύξηση του ΑΕΠ να προβλέπεται να φτάσει το 1,3% έως το 2025 από 0,8% το 2024. Η μακροπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί προς το 1% λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

    Ενώ τα προβλήματα είναι εμφανή οι κοινωνικές εντάσεις και ο πολιτικός κατακερματισμός θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, επηρεάζοντας αρνητικά την εμπιστοσύνη και τις οικονομικές προοπτικές




    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ