Παρασκευή, 21 Μαρτίου, 2025
More

    Συλλεκτικά νομίσματα αφιερωμένα στον Μίκη Θεοδωράκη εκδίδει η Τράπεζα της Ελλάδος

    Συλλεκτικά νομίσματα αφιερωμένα στον Μίκη Θεοδωράκη εκδίδει η Τράπεζα της Ελλάδος

    Η έκδοση των συλλεκτικών νομισμάτων αποτυπώνει τη διαχρονική αξία του έργου του Θεοδωράκη.

    Συλλεκτικά νομίσματα αφιερωμένα μεταξύ άλλων και στον Μίκη Θεοδωράκη εκδίδει φέτος η Τράπεζα της Ελλάδος, τιμώντας τον παγκόσμια αναγνωρισμένο συνθέτη και κορυφαίο εκπρόσωπο της σύγχρονης ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η έκδοση εντάσσεται στο Νομισματικό Πρόγραμμα 2025 και αποτυπώνει, μέσα από καλλιτεχνική αποτύπωση και υψηλή τεχνική ποιότητα, τη διαχρονική αξία του έργου του Θεοδωράκη.


    Ειδικότερα, στο εφετινό Νομισματικό Πρόγραμμα της Τράπεζας της Ελλάδος «ανταμώνουν» ένας συνθέτης, ένας μαθηματικός, ένας αστρονόμος, ένας γλύπτης και ένα… έντομο, σε μια μοναδική σύμπραξη επιστήμης, τέχνης και μυθολογίας. Εμπνευσμένο από την αρχαιοελληνική σύλληψη της «αρμονίας των σφαιρών» –την πεποίθηση των Πυθαγορείων ότι οι κινήσεις των ουράνιων σωμάτων συνθέτουν μια κοσμική μουσική– το πρόγραμμα του 2025 δημιουργεί μια νοητή γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, καθώς ακόμα και η NASA σήμερα καταγράφει, μέσω υπερσύγχρονης τεχνολογίας, τους ήχους των πλανητών.

    Πρωταγωνιστές της σειράς είναι εμβληματικές μορφές της ελληνικής δημιουργικότητας και σκέψης. Ο Μίκης Θεοδωράκης εκπροσωπεί τη μουσική, ο Ερατοσθένης τα μαθηματικά, ο Πτολεμαίος την αστρονομία και ο πρωτοποριακός Takis τη γλυπτική, με τα μουσικά του γλυπτά. Την ιδιόμορφη αυτή ορχήστρα συμπληρώνει ο τζίτζικας του Αισώπου, από τον γνωστό μύθο «Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας», δίνοντας έναν αλληγορικό τόνο για τη σχέση τέχνης, εργασίας και φύσης.

    Το εφετινό πρόγραμμα συνεχίζει και τις θεματικές σειρές προηγούμενων ετών, με ιστορικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές αναφορές. Η Ελληνική Επανάσταση εξακολουθεί να τιμάται με νομίσματα αφιερωμένα στη Μάχη του Μανιακίου, στη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και στον φιλέλληνα Σαντόρε ντι Σανταρόζα. Η Θεσσαλία, γενέτειρα των Κενταύρων και αφετηρία της Αργοναυτικής Εκστρατείας, είναι το θέμα της τουριστικής σειράς, ενώ τα Μετέωρα, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, αποτελούν το επίκεντρο της σειράς για την Πολιτιστική Κληρονομιά.


    Η συλλογή «Οι Θεοί του Ολύμπου» ολοκληρώνεται το 2025 με την Εστία, τη θεά της εστίας και της οικογενειακής ενότητας, ενώ στην οικολογική σειρά για τα απειλούμενα ζώα της Ελλάδας προστίθεται ο μαυρόγυπας (Aegypius monachus), ιδιαίτερα ευάλωτος μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές στη Δαδιά. Το θέμα της κλιματικής κρίσης τονίζεται και μέσα από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για το 2025, Διεθνές Έτος Προστασίας των Παγετώνων, με την έκδοση σχετικού αναμνηστικού νομίσματος.

    Τέλος, το Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα τιμάται με την ευκαιρία της επετείου των 50 ετών από την ίδρυσή του, αναδεικνύοντας τη συμβολή του στη διατήρηση και προβολή της στρατιωτικής ιστορίας της χώρας.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ