Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024
More

    Συνεχίζονται οι ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά

    Συνεχίζονται οι ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά

    Χωρίς φρένο οι αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά – Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

    Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών για τον Αύγουστο του 2024 σημείωσε ετήσια αύξηση 5,6%, παρουσιάζοντας μικρότερη επιβράδυνση σε σχέση με την αύξηση του 6,9% που καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2023. Η ετήσια αυτή άνοδος καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη άνοδο του κόστους των υλικών κατασκευής, αν και με ηπιότερους ρυθμούς σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.


    Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης για τον Αύγουστο του 2024 αυξήθηκε κατά 0,5% σε σχέση με τον Ιούλιο του ίδιου έτους, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή αύξηση των τιμών σε μια περίοδο υψηλών πληθωριστικών πιέσεων. Σημαντικές αυξήσεις παρατηρήθηκαν σε βασικές κατηγορίες υλικών, με τα τούβλα να σημειώνουν ετήσια άνοδο 12,4%, ενώ η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 9,7%. Άλλες κατηγορίες που παρουσίασαν σημαντική αύξηση περιλαμβάνουν τους χάλκινους αγωγούς με αύξηση 8,9%, τα θερμαντικά σώματα με 8,4% και τους πλαστικούς σωλήνες με την ίδια ποσοστιαία μεταβολή.

    Αντίθετα, η τιμή του πετρελαίου κίνησης (diesel) υποχώρησε σημαντικά, καταγράφοντας μείωση κατά 7,9%, καθιστώντας το το μόνο υλικό που σημείωσε αρνητική μεταβολή σε ετήσια βάση.

    Η συνολική μέση αύξηση του δείκτη για το δωδεκάμηνο Σεπτεμβρίου 2023 – Αυγούστου 2024 διαμορφώθηκε στο 5,8%, έναντι του 9,6% που είχε καταγραφεί το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο. Οι μηνιαίες μεταβολές δείχνουν ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών στα υλικά κατασκευής παραμένει θετικός, αλλά με μειωμένη δυναμική σε σύγκριση με το 2023, γεγονός που αντανακλά τη σταδιακή σταθεροποίηση της αγοράς κατασκευών.


    Παράλληλα, ο δείκτης που αφορά την ηλεκτρική ενέργεια κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση κατά 10,9% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2024, ενώ τα τούβλα και τα τεχνητά πετρώδη υλικά παρουσίασαν επίσης σημαντικές αυξήσεις. Το πετρέλαιο κίνησης συνεχίζει να καταγράφει μηνιαίες απώλειες, με μείωση 3,3% τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

    Η Ελληνική Στατιστική Αρχή σημείωσε πως ο Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών καταρτίζεται από το 1971 και η τελευταία αναθεώρηση του δείκτη με βάση το 2021 πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2024. Ο δείκτης αυτός αποτυπώνει τη μεταβολή των τιμών που πληρώνουν οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις για τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην ανέγερση νέων κτηρίων κατοικιών.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ